Na Floridě se jednalo o zachování kulturního dědictví Čechů a Slováků ve Spojených státech

Za účastí asi tří stovek delegátů se o uplynulém víkendu konala v Miami na Floridě konference Československé společnosti pro vědu a umění. Tato respektovaná mezinárodní organizace, která vznikla v roce 1958, sdružuje vědce a umělce českého a slovenského původu žijící v zahraničí a osoby, které mají profesionální nebo osobní vztah k bývalému Československu a jeho nástupnickým státům. Co bylo tématem jednání, na to jsem se telefonicky zeptal našeho kolegy Jaromíra Marka.

"Hlavním tématem a společným jmenovatelem téměř všech vystoupení bylo zachování českého a slovenského kulturního dědictví ve Spojených státech. Hovořili o tom lidé, kteří přijeli do Miami nejen z celých Spojených států, ale i z Kanady, Česka a ze Slovenska. V průběhu uplynulých 150 let žilo v USA velké množství Čechů a Slováků, existovala zde a stále existuje řada nejrůznějších organizací, spolků a klubů. Mnohá taková společenství během té doby zanikla, ale zůstaly po nich archivní materiály, zápisy schůzí, kroniky, dopisy a jiné materiály, které představují cenná svědectví. Cílem současné snahy Společnosti pro vědu a umění je získat alespoň nějaký přehled o tom, kde tyto věci jsou. Ideální by bylo dostat je do jednoho centra, do jednoho archivu. Ty dokumenty mají pochopitelně velkou cenu a byla by škoda, kdyby se pro další generace ztratily, kdyby skončily někde na smetišti. Za první vlaštovku je možné považovat to, že na universitě v Minnesotě vzniklo jakési dokumentační středisko historie Čechů a Slováků v Americe a na podobném projektu pracuje Palackého universita v Olomouci. Doufejme, že ty věci podaří dát dohromady dřív, než bude pozdě."

Ty jsi také vystoupil na konferenci?

"Já jsem vystoupil se svým příspěvkem v neděli dopoledne."

O čem jsi hovořil?

Jaromír Marek
"Pochopitelně jsem mluvil o tom, co je tím naším hlavním předmětem zájmu, tedy o vysílání pro Čechy žijící v zahraničí. Představil jsme naši stanici, naše webové stránky, tedy www.radio.cz a www.krajane.net. Myslím, že se to setkalo s docela velkým ohlasem. Navázal jsem také řadu kontaktů. Uvidíme tedy, zda se nám podaří ještě více oslovit další posluchače i další čtenáře našich webů právě ve Spojených státech."

Účastníci konference asi netrávili veškerý čas jen sněmováním. Připravili pro ně místní krajané v Miami také nějaký oddechový program?

"Jistě. Pro českou a slovenskou komunitu na Floridě se setkání stalo společenskou událostí číslo jedna. Zlatým hřebem doprovodného programu bylo vystoupení legendárního Waldemara Matušky v pátek večer. Na ten koncert přijela i řada mladých lidí, těch, kteří jsou na Floridě teprve několik posledních roků. V sobotu večer pak tady proběhla volba miss, respektive nejkrásnější dívky české Floridy, která bude reprezentovat Floridu v Nebrasce na velké česko - americké soutěži krásy. Kromě toho proběhla také degustace českých a slovenských specialit."

O současné vnitropolitické situaci v Česku se podle Jaromíra Marka na konferenci, ani v kuloárech, moc nehovořilo. Je to prý přece jen daleko a Češi žijící v zahraničí probíhající dění vůbec nepociťují nějak dramaticky.