Kritika postoje prezidenta Klause k evropské ústavě

Václav Klaus, foto: ČTK

Evropský parlament už nebude mlčet k pomluvám kolem evropské ústavní smlouvy. Tak zdůvodnili dva přední představitelé tohoto sboru evropských poslanců fakt, že se rozhodli komentovat postoj prezidenta Václava Klause k evropské ústavě. Podrobnosti nabízí Josef Kubeczka.

 Václav Klaus s Alejem Vidalem-Quadrasem Rocou  (vlevo); archivní snímek z r. 2000  (Foto: ČTK)
Znepokojení vyslovili místopředseda Evropského parlamentu Roca Vidal-Quadras a předseda jeho ústavního výboru Jo Leinen. Na tiskové konferenci věnované Klausovým názorům na evropskou ústavu konzervativec Vidal-Quadras prohlásil, že Klaus je jediným šéfem členského státu unie, který vůči ní stojí v tak výrazné opozici. "Jeho argumenty proti ústavě jsou předpojaté, zavádějící i lživé,"řekl Vidal-Quadras. "Byla by škoda, kdyby se kvůli tomuhle euroskeptikovi a zavádějící kampani dostala Česká republika do izolace, na periferii evropské politiky," uvedl socialista Jo Leinen, podle něhož Klaus svým přístupem poškozuje zájmy své země.

Prezidentův mluvčí Petr Hájek vzápětí vyjádřil nad postupem obou europoslanců své pobouření. "Jestli takto vypadá demokratická diskuse a respekt k názorům druhých, pak jsou tito lidé skutečnými škůdci Evropské unie a evropského porozumění," napsal ve svém prohlášení prezidentův mluvčí.

O názor na tento problém jsem požádal poslankyni Evropského parlamentu Janu Hybáškovou.

Prezident ČR Václav Klaus,  foto: ČTK
"Je dokonce nařčený z toho, že poškozuje zájmy politické skupiny celé evropské pravice, která se jednoznačně staví za ústavnost a za další integraci Evropy. Svým způsobem je skutečně nařčen z postoje proti celé Evropě. Jako země se tedy dostáváme do pozice, kdy máme protievropského prezidenta přesto, že tento člověk podepsal přístupovou smlouvu do Evropské unie. Je to považováno za téměř zrádný krok."

Myslíte si, že by se skutečně mohla Česká republika dostat i do jisté izolace v rámci Evropské unie?

"To je velice složitá otázka. Samozřejmě hodně záleží i na tom, jak dopadne francouzské ústavní referendum. Já se domnívám, že izolace není správné slovo. My jsme ale izolováni už dnes tím, že na všech jednáních, kterých se zúčastňujeme, nedokážeme vůbec ani říct, zda se bude smlouva o ústavě projednávat v Parlamentu nebo referendem. Ukazujeme se jako země, která není schopná učinit za současné politické situace ani základní politická rozhodnutí. Ocitáme se tedy někde mimo ten klub vyspělých evropských států přesto, že nám tak skvěle funguje ekonomika. Nejde ale o izolaci, spíše se jedná o periferii."

Jana Hybášková,  foto: ČTK
Vy osobně se přikláníte k jakému způsobu schvalování evropské ústavní smlouvy - referendem nebo v Parlamentu?

"Já, jako volený poslanec, mám samozřejmě jako hlavní úkol dbát na ochranu ústavnosti. Naše země má ústavodárné shromáždění, tak že by podle všech pravidel měla schvalovat ústavu v Parlamentu. Nicméně vzhledem ke skutečnosti, že reprezentativnost tohoto tělesa je velice nízká, se domnívám, že je to věcí každého jednoho občana, aby si učinil svůj individuální jasný názor a šel k referendu. Myslím si, že toto přijetí by bylo daleko důstojnější a reprezentativnější než přijetí současným českým Parlamentem."