Žáky čeká plošné testování, zkušeným učitelům ministr slibuje zvýšení platů

Foto: ČTK

Začala škola a do lavic opět zasedlo více než jeden milion dvě stě tisíc dětí. Po letech se zastavil propad žáků na základních školách. Do prvních tříd letos nastoupilo 101 tisíc dětí. Žáky čeká plošné testování, zkušeným učitelům ministr slibuje zvýšení platů a konec praxe, kdy dostávají na prázdniny výpověď.

Josef Dobeš,  foto: ČTK
Jako nejdůležitější změnu v novém školním roce označil ministr školství Josef Dobeš (VV) plošné testování znalostí v 5. a 9. třídách, které budou od listopadu ověřovat vybrané školy.

"Už za dva měsíce proběhne na zhruba sto školách a v červnu si to pak zkusíte všichni při první generálce. Mohu vás uklidnit, že toto testování bude na rozdíl od nedávných státních maturit rychlé, levné a na přípravu nenáročné. Žáci zasednou k počítačům, vyplní testy, odkliknou a za chvíli budete znát výsledky. Taková je moje představa testování 21. století."

Tomáš Feřtek
Podle ministra školství by srovnávací zkoušky měly poskytovat školám důležitou zpětnou vazbu o kvalitě jejich výuky. Tomáš Feřtek z organizace EDUin má ale k testování výhrady. Domnívá se, že plošné testy přes počítače mohou ověřovat jen ty méně důležité věci ve vzdělávání.

"Dejme tomu v páté nebo deváté třídě bychom potřebovali zjišťovat, jak ty děti umějí přemýšlet, jak si umějí klást otázky a to bohužel prostřednictvím těchto testů nezjistíte."

Děti od nového roku čekají další novinky. Například řešit chování zlobivých žáků by měly smlouvy mezi rodiči a školou. V ní se stanoví, jak budou obě strany postupovat v případě nekázně či záškoláctví dítěte. Ministr Dobeš ve svém projevu k zahájení nového školního roku upozornil také na šikanu a nutnost proti ní bojovat.

"Najít v sobě sílu postavit se utlačovateli, bývá velice složité. Uvidíte však, že se vám takový postoj bude v životě hodit."

Václav Klaus se synem  (vlevo) na slavnostním zahájení provozu soukromé školy PORG,  foto: ČTK
Prvního školního dne se zúčastnili mnozí politici. Například prezident Václav Klaus zahájil školní rok v Ostravě na gymnáziu svého syna. V Babicích u Prahy začal provoz elitní základní školy pro výjimečně nadané děti, kterou založil finančník Petr Kellner. První školní den připomínal spíše malou slavnost. Do oploceného areálu, vybaveného hřištěm či krytým bazénem, ráno najížděla kolona aut. Na parkovišti z nich vystupovali školáci v modrých uniformách a žlutých kravatách. Poněkud jinak a to stávkou začal nový školní rok na gymnázii v Litoměřicích. Rodiče, učitelé i studenti nejsou dlouhodobě spokojeni s prací tamní ředitelky a žádají její odvolání.

Elitní základní škola Open Gate pro výjimečně nadané děti,  kterou založil finančník Petr Kellner,  foto: ČTK
Od prvního září startují také opravné maturity na středních školách. Na podzim bude skládat zkoušky dospělosti přes 20.000 studentů. Střední školy budou tento rok nejvíce bojovat s poklesem žáků. Kvůli slabým populačním ročníkům nastoupí o 23.000 studentů méně než loni. Mohou ale začít čerpat celkem 1,5 miliardy korun z evropských fondů na zkvalitnění výuky. Letošní školní rok bude také ve znamení podpory učňovského školství. Podle ministra se zastavuje propad počtu učňů a děti se víc hlásí do učebních oborů možná i ze strachu ze státních maturit.

Česká školní inspekce bude kontrolovat školy, které na prázdniny propustily některé učitele. Ušetřily tak na sociální a zdravotním pojištění, i na mzdách. Propuštění pedagogové však museli být na úřadu práce. To ministr školství Josef Dobeš odmítl a nechce, aby se tato praxe příští léto opakovala.

"Je to pro mě něco nepochopitelného, že učitel, který je do června unavený a pracuje s dětmi, dostane v červenci padáka, aby šel na úřad práce a popřípadě sbíral jahody. Já si myslím, že to bude velmi nepříjemná kontrola, kdy zejména budeme řešit to, jak ředitelé pracují se svým učitelským sborem, jak ho rozvíjí, jak ho podporují."

Na výpověď, kterou dostali na dva prázdninové měsíce, si na ministerstvu stěžovalo přes 60 učitelů. Podle ministra Dobeše je takové jednání vůči učitelům neetické. S novým kalendářním rokem by se také měly zvýšit platy zkušených učitelů, mezi které chce Josef Dobeš rozdělit čtyři miliardy korun. Ty plánoval ušetřit u nepedagogických pracovníků, tedy školníků a kuchařek. Po vlně kritiky se ale rozhodl, že chybějící peníze vezme z prostředků na investice a administrativu.