Případy odmítání očkování by se měly posuzovat individuálně

Foto: Brian Hoskins / Stock.XCHNG

Stále více rodičů se zamýšlí nad tím, zda kdy je dobré dát své děti očkovat. Případem muže, který povinné očkování svých potomků odmítl, se ve středu zabýval Ústavní soud.

Očkování proti některých nemocem je povinné a těm, kteří by jej odmítali, hrozí postih. Podle středečního nálezu Ústavního soudu by úřady a soudy měly v budoucnu v individuálních a odůvodněných případech upustit od pokutování i jiného nátlaku na rodiče, kteří povinné očkování svých dětí odmítají. Takovou výjimkou může být třeba případ, kdy je povinnost očkovat se v rozporu s právem na svobodné projevování náboženství nebo víry.

Ústavní soud ale nijak nezpochybnil potřebnost a ústavnost povinného očkování dětí. Hlavní hygienik Michael Vít k rozhodnutí soudu řekl:

"Je to pro nás poučení. Na jedné straně určitým způsobem posílení toho, že jsme konali správně, na druhé se musíme naučit posuzovat individuální právo občana."

Ústavní soud se očkováním zabýval kvůli stížnosti Pavla Vavřičky, který své děti nenechal očkovat proti dětské obrně, tetanu a hepatitidě B, očkování považuje totiž za nebezpečné. Vavřička měl zaplatit pokutu, kterou mu udělila krajská hygienická stanice. Odvolal se k ministerstvu zdravotnictví ale neuspěl, stejně se mu vedlo i se žalobou u Městského soudu v Praze a kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Právě tato instituce se jeho případem teď bude muset zabývat znovu.

Zuzana Candigliota
Otázce povinného očkování se věnuje např. Liga lidských práv, podle její právničky Zuzany Candiglioty je nález ústavních soudců určitý krok směrem k liberalizaci očkování v České republice.

"Ale stále je zde patrné, že bude zachována povinnost, bude zachována represe, která nemá ve většině evropských států obdoby."

Liga lidských práv také upozorňuje ještě na jednu často diskutovanou věc, která některé z rodičů od očkování odrazuje, a to jsou nežádoucí účinky. Za ně by podle ní měl stát převzít odpovědnost. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula k tomuto problému v České televizi řekl:

Roman Prymula
"Já to opakovaně v masmédiích říkám, ze si myslím, že ta situace není u nás úplně ideální. V případě, když stát nařizuje povinné očkování, tak by měl na druhé straně převzít tyto problémy a měl by si je připsat na svůj vrub."

Podle Prymuly se diskuse o povinném očkování vede i mezi odborníky:

"Co se týká té povinnosti, tak my samozřejmě řešíme problém, jestli povinné očkování v té klasické přímé rovině nebo nepřímá povinnost prostřednictvím omezování vstupu do kolektivních zařízení nebo případná úplná dobrovolnost. Takže to je diskuse, která v tuhle chvíli legitimně probíhá. Zatím se kloníme k tomu, že je ta dobrovolnost výhodnější pro stát."

V České republice je povinné očkování např. proti záškrtu, dávivému kašli, tetanu, spalničkám nebo zarděnkám.