Děti z česko - německé školy sbírají peníze na sochu lidické holčičky

Diebe hatten die Plastik des Mädchens entwendet

22. listopadu se na veřejnost dostala sotva uvěřitelná zpráva: policie oznámila, že ze sousoší 82 lidických dětí, které nacisté v r. 1942 zahubili plynem v polském Chelmnu, se ztratila bronzová soška malé holčičky. Šlo nejspíš o krádež, i když její motivy nejsou dosud známy. Pomník je dominantou celého lidického pietního areálu a jeho autorka, sochařka Marie Uchytilová, považovala toto sousoší za své životní dílo. Policie po zloději dosud neúspěšně pátrá, po soše děvčátka zatím není ani stopy... - Nyní se ale objevila naděje, že by mohla být alespoň nahrazena. Děti ze Základní školy německo-českého porozumění a studenti Gymnázia Thomase Manna v Praze se totiž rozhodli, že na novou sochu vyhlásí sbírku. Potřebují na ni 150 000 korun. Na podrobnosti se v dnešní rubrice O čem se mluví zeptala Milena Štráfeldová ředitelky školy Evy Marešové:

Původní sousoší před krádeží,  šipkou označena zmizelá socha
Paní ředitelko, já mám před sebou výzvu Základní školy německo-českého porozumění a Gymnázia Thomase Manna v Praze 8, kde děti vyzývají školáky a další děti, aby se k ním připojili. Chtějí vrátit zpět ztracenou nebo ukradenou sochu z lidického sousoší dětí, které zahynuly za 2. světové války. Jaké děti vlastně chodí do vaší školy? Jaké děti přišly s tímto nápadem?

"Do našich škol chodí převážně české děti, ale jsou tu taky děti cizinců. Velká část z nich jsou děti z dvojjazyčných rodin, které mluví doma česky a německy. A ty, které nemluví doma česky nebo německy, jsou nejrůznějšího původu. Ale myslím, že je spojuje něco společného, a to je zájem o to, co se děje kolem. Když jsme se my učitelé dozvěděli, že ta holčička byla ukradena, tak jsme to prostě vůbec nemohli pochopit. A učitelky občanské výchovy a dějepisu i třídní učitelky s žáky o tom mluvily. A spontánně tak vznikl nápad - my chceme pomoci! Na to kupodivu navázala jedna dívenka z tercie, to je vlastně osmá třída, a vzpomněla si na to, co dělala v r. 2004 - 2005. Ona hrála v dětské opeře Brundibár, kterou jsme tehdy nastudovali. A řekla: my jsme se tam přeci taky spojili! Tam byl ten zlý Brundibár a my jsme ho vyhnali. Děti tu sílu mají! A my musíme dát najevo, že nám to není jedno. My jsme se prve byli podívat v Lididích, dobře víme, co se tam dělo, a to sousoší jsme viděli. A já to tak nechci nechat! - Takže to byla ta spontánní idea. Potom zasedala naše žákovská rada a říkali se, že sto padesát tisíc asi dohromady nedají. Měli nápady, co mohou sami udělat, ale další nápad s naší pomocí byl v tom, že přeci jsou i jiné děti v České republice."

Sousoší po krádeži
A máte už nějaké první reakce na svou výzvu?

"Zatím ne, protože zatím jsme jednali jenom s těmi, kdo by nám v tom mohl pomoci. Vím ale určitě, že se k nám připojí Tříkrálová sbírka Německé náboženské obce v Praze Ackermann-Gemeinde, kde vlastně taky jsou děti. Chceme se obrátit taky na evangelickou obec, protože s nimi také spolupracujeme. A víme, že to taky nezůstane bez odezvy u Federace židovských obcí v České republice. A teď hledáme možnosti, jak kontaktovat další subjekty, které by přijaly naši výzvu. Ta už visí na našich webových stránkách. Děti řekly, že určitě založí fórum na Facebooku a budou to šířit po Facebooku. Některé předají výzvu na školy, odkud k nám přišly, takže už máme okruh škol. A my samozřejmě v naší databázi máme spoustu škol, kam výzvu pošleme mailem."

Vědí o vaší výzvě i přímo v Lidicích? Jednali jste už s obcí?

"Ano. Nejdříve jsem se tam ptala, jestli už sami nějakou výzvu udělali, a zjistila jsem, že ne. Je tam ale správný variabilní symbol, kam se příspěvky můžou posílat. A teď, když žákovská rada tu výzvu dokončila, jsem ji do Lidic poslala k jejich dispozici. Mohou ji také vyvěsit na svých webových stránkách."

Předpokládáte, že to tedy bude pouze finanční sbírka, nebo to budou třeba i další akce, při kterých by děti mohly vydělat peníze?

"Naše děti právě vůbec nebudou dávat peníze z domova. Žákovská rada už měla spoustu nápadů. První z nich je, že až se sejdou rodiče na rodičovských schůzkách, budou jim prodávat umělecká díla, která děti vytvořili ve výtvarné východě. Druhý nápad je, že udělají velký sběr papíru, který je v současné době drahý, takže můžou získat dost peněz. Třetí je taková tradice svačinových dnů, u nás už dlouhodobá, kdy si žáci prodávají vzájemně dobré svačinky, které udělali doma. A výtěžek půjde na toto konto. A spousta žáků bude určitě mít zas jiné nápady."

Věděly mimochodem vaše děti ještě před krádeží této sošky něco o Lidicích?

"Určitě to věděly ty třídy, které se tím zrovna zabývaly v dějepisu. Teď je právě ta doba. Zabývaly se tím i v literatuře, takže kolegyně češtinářka říkala, že právě teď četly Šiktance. Děti z toho byly úplně špatné, když slyšely, co píše o lidických dětech. Tak se to teď hodí. Na moderní dějiny se myslím v naší škole hodně dbá. Některé děti to věděly z tisku a z televize a některé děti to samozřejmě nevěděly."

Připravili jste i nějaký doprovodný výukový program k této situaci? Třeba promítání filmu nebo besedu, aby se vaše děti mohly o lidické tragédii dozvědět víc?

"V současné chvíli ne, protože ta předvánoční doba je trošku jinak exponovaná. My jsme před několika týdny slavili naše 15. a 20. výročí a k tomu jsme nasměrovali veškeré úsilí. A teď jsou to zase vánoční besídky a oslavy, ale ten nápad určitě využijeme v lednu."

Máte nějakou představu, kdy by se vám tuto částku podařilo shromáždit a jak pak budete postupovat?

"My jsme v té výzvě napsali, ať lidi posílají peníze přímo Památníku, konto je tam uvedeno, ať nám ale dají vědět, kolik jsme už dohromady nasbírali. Takže ve chvíli, kdy budeme vědět, že ty peníze tady jsou, to také veřejně oznámíme."

Číslo bankovního konta Památníku Lidice, na které mohou dárci přispívat, je 116 488 693/0300, variabilní symbol 82. Veškeré další informace jsou na internetové stránce Gymnázia Thomase Manna www.gtmskola.cz.