Supervolební rok v Česku končí, teď se volí už jen třetina senátorů

V pátek ve 14.00 hodin se v Česku znovu otevřely volební místnosti. Až do sobotního odpoledne budou voliči ve druhém kole vybírat své kandidáty do třetiny Senátu. Volí se v celkem 27 obvodech po celé České republice.

Petr Nečas  (druhý zleva) a kandidáti do Senátu,  foto: ČTK
Nejvíce kandidátů má ve volbách sociální demokracie. Z prvního kola voleb, které proběhlo před týdnem, jich postoupilo celkem 22. ODS, která měla dosud v Senátu většinu, má ve druhém kole 19 kandidátů. Zástupci obou největších stran se střetnou ve 14 obvodech. Do druhého kola ale postoupilo i pět kandidátů TOP 09 a Starostů, tři lidovečtí kandidáti, po dvou zástupcích sdružení Severočeši.cz a dvě nezařazené a nezávislé kandidátky. Podle politologa Bohumila Doležala je tu možnost, že dosud pravicový Senát ovládne levice. A co by to podle něj znamenalo?

"Především Senát může zdržovat. To je sice věc překonatelná, ale nepříjemná. V některých věcech má ovšem Senát veto. A to jsou ústavní změny, mezinárodní smlouvy a zahraniční vojenské mise. Senát volí do svého čela druhého nejvyššího ústavního představitele České republiky. Pokud tam bude mít opozice většinu, zvolí si samozřejmě předsedu podle svého gusta. A poslední věc - Senát spolu s Poslaneckou sněmovnou bude volit prezidenta, pokud se nepodaří do roku 2013 se dohodnout na volbě plebiscitem. Všichni s tím sice souhlasí, nikdo pro to ale nechce zvednout ruku, takže já jsem v tomto směru skeptický."

Bohuslav Sobotka a zástupci ČSSD,  foto: ČTK
Senát by ovšem mohl také zbrzdit reformy, ke kterým se zavázala vláda Petra Nečase. Zákony, které vzhledem k pohodlné většině 118 hlasů vládní koalice procházejí sněmovnou celkem hladce, by mohly v levicovém Senátu narazit. Senát je může dolní komoře vracet a poslanci jej musí znovu přehlasovat. Tento zdržovací postup ale zabere týdny i měsíce. Levice právě na tuto taktiku sázela ve své kampani před druhým kolem senátních voleb, když lídr ČSSD Bohuslav Sobotka mluvil o Senátu jako o protiváze asociální politiky vlády. Na druhé straně premiér Petr Nečas vyzýval voliče, aby podpořili reformy a přišli volit nelevicové kandidáty. V prvním kole volilo necelých 45 procent voličů. Jak ale připomíná Bohumil Doležal, účast ve druhém kole senátních voleb bývá tradičně dost nízká:

"Účast v prvním kole, kde se volí i do obecních zastupitelstvech, nebývá většinou až tak špatná. Problém je druhé kolo, protože tam většinou ti, kteří volili kandidáty, kteří v prvním kole propadli, už nepřijdou. Já neočekávám, že by byla účast dramaticky veliká, neočekávám ani, že by byla nějak dramaticky malá. Myslím, že bude průměrná, a průměrná účast je příznivá pro to, aby se dostali do parlamentu ti, kteří skončili v prvním kole na prvním místě."

Volební místnosti ve třetině senátních obvodů po celé republice se uzavírají v sobotu ve 14.00 hodin. První výsledky by měly být podle odhadu statistiků, kteří je zpracovávají, známy už v průběhu sobotního odpoledne a večera.