Michal Pohanka složil poslanecký mandát

Michal Pohanka, foto: ČTK

Nezařazený poslanec Michal Pohanka složil poslanecký mandát a vládní koalice tak ve sněmovně ztratila jeden hlas. Pohanka popřel, že by na něj někdo vyvíjel jakýkoliv nátlak, přesto se vyrojila řada spekulací. Nikdo si netroufá odhadnout, jak jeho odchod ovlivní poměr sil ve sněmovně.

Michal Pohanka,  foto: ČTK
Michal Pohanka a Miloš Melčák, oba zvolení za sociální demokracii, podpořili před dvěma roky Topolánkovu vládu. S lídry trojkoalice pak uzavřeli dohodu o toleranci. Pohanka ze strany vystoupil a stal se nezařazeným poslancem. Vládě bude jeho hlas chybět například při hlasování o radaru či o další vlně zdravotnické reformy. Jeho hlas loni rozhodl například o zavedení tolik diskutovaných poplatků u lékaře. Své rozhodnutí opustit Poslaneckou sněmovnu Pohanka oznámil v regionální brněnské televizi.

"Teď je situace v ODS po kongresu stabilizovaná. Vládě se podařilo schválit rozpočet, což je myslím klíčová věc. Za sebe mám pocit odvedené práce. Nicméně po dlouhých úvahách jsem se rozhodl skončit své poslanecké angažmá. Nechtěl jsem, aby to vyznívalo tak, že odcházím v situaci, která je pro ODS nevýhodná a nestabilní, tak jsem hledal nějaký vhodný okamžik."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Své rozhodnutí vysvětlil Michal Pohanka snahou o otevření prostoru pro dohodu ČSSD s ODS, která má zajistit "důstojný průběh" předsednictví Česka v EU. Svůj záměr konzultoval s premiérem Mirkem Topolánkem, který, jak řekl, nebyl rozhodně nadšen. Pohanka popřel, že by na něj premiér nebo kdokoliv jiný vyvíjel nátlak. Jeho bývalá strana - ČSSD o jeho odchod usilovala dva roky. Předseda Jiří Paroubek popírá, že by právě teď našli na Pohanku nějaký kompromitující materiál:

"To můžu zcela vyloučit, že na něj byl vyvíjen ze strany sociální demokracie nátlak. A i kdyby, tak bych to nepovažoval vůbec za nic nemorálního, kdybychom mu řekli, že už toho máme dost, protože neměl nikdy opustit loď, do které nastoupil. Je zcela nepochybné, že zklamal své voliče. Jsem přesvědčen, že dneska ty věci vidí jinak. Já jsem, znovu opakuji, tomu rád."

Podle Paroubka by měli rezignovat i ostatní bývalí členové klubu ČSSD. Z řad sociální demokracie totiž postupně odešli Miloš Melčák, Evžen Snítilý a Petr Wolf. Ten o rezignaci rozhodně neuvažuje.

Irena Kočí,  foto: ČTK
"Absolutně ne. Já si myslím, že pokud pan předseda vyzývá, tak je to ještě pro Českou republiku relativně dobře. Hůře bude až pan předseda bude vládnout této zemi a bude nařizovat."

Ve sněmovně Michala Pohanku nahradí sociální demokratka Irena Kočí z Moravského Krumlova. Ta už avizovala, že bude hlasovat společně s klubem a levice tak bude mít ve sněmovně 97 hlasů z celkem 200 zákonodárců. Ani koalice nemá oficiálně většinu. Ve frakcích vládních stran je 96 poslanců. S prosazováním návrhů vládě pomáhají právě nezařazení poslanci. Zda Pohankův odchod může zpečetit osud vládních reforem, si politologové netroufají odhadovat. Jisté je, že po ochodu Pohanky musí strany vládní koalice konsolidovat své kluby.

Devětatřicetiletý Michal Pohanka byl ředitelem nemocnice, náměstkem ministra a naposled poslancem. Je vystudovaný lékař a chce se vrátit zpět k medicíně. Jeho jméno padlo před pár lety i na záznamu skryté kamery v reportáži televize Nova o možných machinacích s penězi z fondů EU. Jakoukoliv spojitost však poslanec popřel. Tisk spekuluje, co za odchodem Michala Pohanky stojí. Například podle sloupku v Lidových novinách buď dostal nabídku, již nelze odmítnout anebo mu vypršela smlouva s ODS.