Knihovna "chobotnička" na Letné stát nebude

Je jasné, že nová budova Národní knihovny na Letné stát nebude. Po jednání vlády to prohlásil ministr kultury Václav Jehlička. Po mnoha měsících tak ukončil spekulace o tom, zda bude návrh uznávaného architekta vzešlý z mezinárodní soutěže v Praze realizován.

Budoucnost projektu architekta Jana Kaplického byla několik měsíců na mrtvém bodě a stále více se z něj stávalo politické téma. Budova, která připomínala chobotničku, měla mezi politiky své zastánce i odpůrce. Podle ministra kultury Václava Jehličky celý projekt ztroskotal na nedostatku peněz i výběru pozemku. Ministr se teď chce zaměřit na obnovu knihovny v historické budově Klementina.

"Chobotnice se na Letné stavět nebude, protože tato stavba a projekt byl nepřipraven a byl jistým dobrodružstvím. Musíme správně zhodnotit využití Klementina tak, aby dále bylo centrem vzdělanosti."

Podle Jehličky se dostatečně nezkoumala možnost, zda by se knihy nevešly do současných skladů Národní knihovny. Počítá se prý i s vybudováním depozitáře v Hostivaři. To by však prodloužilo dodací lhůty půjčovaných knih. Ministr dále prohlásil, že architektonickou soutěž měla Národní knihovna dělat až v okamžiku, kdy byl jistý pozemek. Její ředitel Vlastimil Ježek však poukázal na to, že Praha knihovnu na Letné odhlasovala a své usnesení za dva roky nenaplnila.

"V programovém prohlášení je jasně napsáno, že podporuje novou budovu Národní knihovny na Letné. U hlavního města Prahy mě nenapadlo, že je po tomto usnesení možné dostat se do tohoto velmi zvláštního stavu."

Autor návrhu Jan Kaplický nepřikládá ministrovu vyjádření význam, jemu osobně nic oficiálně sděleno nebylo. Z Velké Británie České televizi vzkázal:

"Mě jako architekta úžasně překvapilo, že ministerstvo kultury ČR musí být jediné ministerstvo kultury v Evropě nebo na světě, které bojuje proti kultuře."

Soutěž stála 25 milionů korun, a pokud se nebude podle vítězného návrhu stavět do 24 měsíců od vyhlášení výsledků, náleží jejímu vítězi ještě odstupné ve výši 160.000 eur. Zároveň může svůj projekt realizovat jinde. Pro ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka však stavba nové budovy zůstává prioritou a tvrdí, že Klementinum do budoucna nestačí.

"Pro mě ten projekt mrtvý není a myslím si, že definitivně se o něm rozhodne za dva roky, nikoliv dneska."

Podle tisku zahodila politická elita šanci zanechat moderní, odvážnou architekturu, přesahující horizont pár let. Šarm Prahy se zrodil z toho, že ji každá generace obohacovala něčím vlastním. Uvízlá v gotice, bez barokních paláců, kubistických a funkcionalistických domů, by tolik nevábila.