Premiér Topolánek ocenil Milana Paumera ze skupiny bratří Mašínů

Milan Paumer, foto: ČTK

Minulý týden předal premiér Mirek Topolánek ocenění bratřím Mašínům za jejich účast v protikomunistickém odboji. Premiérovu plaketu s českým lvem převzal na české ambasádě ve Washingtonu Josef Mašín, jeho bratr Ctirad se ze slavnostního ceremoniálu omluvil. Toto úterý ocenil premiér Topolánek třetího člena skupiny bratří Mašínů, který dramatický útěk do Západního Berlína přežil, tedy Milana Paumera.

Milan Paumer,  foto: ČTK
Setkali se v pražské Kramářově vile a Mirek Topolánek znovu vysvětlil, že předáním ceny chce především otevřít diskusi o třetím odboji:

"Ta diskuse podle mne byla latentní, skrývaná, vlastně k ní nikdy po listopadu 1989 pořádně nedošlo. Je to diskuse o třetím odboji, o odboji proti komunismu, o tom, jaké formy boje proti komunismu byly správné, v jaké době, kdo se jich účastnil a proč."

Skupina bratří Mašínů bojovala proti komunistickému režimu už od roku 1948. Při několika přepadeních v letech 1951 - 52 si obstarali peníze i zbraně, tři lidé přitom ale byli zabiti. V roce 1953 se Ctirad a Josef Mašínové, Milan Paumer, Václav Švéda a Zbyněk Janata rozhodli k útěku na Západ a v bývalém Československu a ve Východním Německu přitom zemřeli další tři lidé. Švéda a Janata sami utrpěli zranění, byli dopadeni a poté oběšeni. Do Západního Berlína se dostali jen bratři Mašínové a Milan Paumer. Jejich ozbrojený odpor dodnes rozděluje českou společnost - zhruba polovina lidí je považuje za vrahy, druhá polovina v nich vidí hrdiny odboje. Milan Paumer je přesvědčen, že ozbrojený odpor proti komunistickému režimu byl zcela oprávněný:

Milan Paumer  (vpravo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Myslím, že i dnes jsou zákony, které naši činnost podporují a vysvětlují to tím způsobem, že vražda na tyranovi není vraždou. My jsme si třídní boj nevyvzpomněli, my jsme na ten třídní jenom odpověděli. Oni měli zbraně, tak my jsme si zbraně obstarali taky a postavili jsme se k tomu čelem."

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček při předání plakety Milanu Paumerovi připomněl, že skupina bratří Mašínů navázala na odkaz druhého, protinacistického odboje:

"...v osobě brigádního generála in memoriam Josefa Mašína, člena známé skupiny Tří králů (Balabán, Mašín, Morávek), význačného představitele, který bojoval za svobodu a demokracii proti okupantům a který položil svůj život. A nechal odkaz, kterým se řídili bratři Mašínové a celá jejich skupina."

Premiér Topolánek zdůraznil, že v diskusi o třetím odboji a ozbrojeném odporu proti komunistickému režimu je třeba mluvit i o obětech:

"Samozřejmě je třeba se o tom bavit a je třeba uvést celou řadu srovnání, kolik lidí zemřelo na drátech vysokého napětí při pokusu opustit totalitní zemi, kolik lidí zemřelo v komunistických lágrech nebo na následky nucených prací v komunistických koncentrácích, v jáchymovských dolech a podobně. Myslím, že v kontextu všech těchto faktů je jasné, že tu diskusi si zasloužíme, zaslouží si ji naše děti a naši vnuci. A já jsem velmi rád, že právě Milan Paumer tady převezme symbolickou plaketu a stane se jedním ze symbolů té diskuse."