Kauza Jiřího Čunka zastavením trestního stíhání zřejmě nekončí

Roman Línek a Jiří Čunek, foto: ČTK

Státní zástupce v úterý sice zastavil trestní stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka, jeho kauza tím však nekončí. V prvních reakcích se na tom shodli politici i média. Po nedořešeném případu, v němž byl šéf lidovců podezřelý z přijetí půlmilionového úplatku, zůstává pachuť a mnoho otázek. Více už Milena Štráfeldová:

Roman Línek a Jiří Čunek,  foto: ČTK
Rudá flash, tedy zpráva mimořádného významu, se v agenturním zpravodajství neobjevuje příliš často. V pondělí večer oznamovala, že jihlavský státní zástupce zastavil trestní stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka. Korupční kauza šéfa lidovců tak definitivně končí, uvádělo se ve zprávě. Oficiálně ji pak na úterní tiskové konferenci v Jihlavě potvrdil žalobce Arif Salichov. Jiří Čunek si mohl oddechnout:

"Jsem samozřejmě velmi rád, že tato věc již skončila. To, co se dělo tři čtvrtě roku, jsem bral skutečně jako prohru a selhání systému v mnoha ohledech. Jsem přesvědčen, že kdybych nebyl senátorem, předsedou politické strany a tak dále, tak ta kauza vůbec nemohla začít."

Spokojen se zastavením trestního stíhání byl i premiér Mirek Topolánek. V případě Čunkovy obžaloby by totiž byl nucen odvolat svého vicepremiéra z funkce. Pak by se mu ale zřejmě nepodařilo prosadit ve sněmovně reformu veřejných financí, s níž spojil existenci svého kabinetu. Spokojeni byli i lidovci, například místopředseda KDU-ČSL Roman Línek:

Jiří Čunek,  foto: ČTK
"Od počátku to na mne působilo jako vykonstruované. Předpokládám, že státní zástupce konal tak, aby měla spravedlnost průchod."

Opozice naopak zastavení trestního stíhání šéfa lidovců ostře kritizuje. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek je přesvědčen, že šlo o politický obchod: amnestie pro Čunka za hlasy pro reformu. Podle něj jde o útok na samu demokracii v České republice:

"Protože co je jiného nepřímé i přímé ovlivňování státního zastupitelstva představiteli exekutivy."

Kritika míří na nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, která v rozporu s běžnými zvyklostmi letos v červnu odebrala případ přerovskému zástupci Radimu Obstovi a přidělila jej Arifu Salichovovi do Jihlavy. Jako bezprecedentní krok to v České televizi kritizovala i její předchůdkyně Marie Benešová.

Zastavení trestního stíhání Salichov zdůvodnil řadou procesních chyb a nedůvěryhodností klíčové svědkyně, bývalé Čunkovy sekretářky Marcely Urbanové. Proti tomu se postavila její obhájkyně Klára Samková - Veselá:

"To, o co on opírá svůj názor, že se jednalo o tendenčně vedené vyšetřování, se nezakládá na pravdě."

Advokátka proto zvažuje stížnost u Ústavního soudu. Údajná úplatkářská kauza, přestože nedospěla k řádnému soudu, tak zřejmě nekončí. Na tom se shodují i hlavní české deníky. Zastavení trestního stíhání vicepremiéra Čunka podle nich vyvolává řadu otázek. "Existují dvě vysvětlení příběhu: Buď opravdu policie pracovala špatně a zastrašovala svědky, anebo státní zástupce dokáže vyhovět přání vlády. Co je horší?" - ptá se Mladá fronta Dnes.