Neumannová za Kumpošta

Kateřina Neumannová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová se ve čtvrtek stala prezidentkou organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci. Na žádost ministerstva školství nahradila ve funkci Romana Kumpošta a začala řídit podnik, kde se podle odhadů budou točit až dvě miliardy korun. K výměně šéfa organizačního výboru šampionátu došlo za dramatických okolností. Proč ta náhlá změna?

Roman Kumpošt,  foto: ČTK
Vůči Romanu Kumpoštovi má totiž ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podle šéfky resortu Dany Kuchtové výhrady:

"Hlavní důvod sporu je ten, že když jsem já přebírala ministerstvo a když jsem se dozvěděla o té velké akci, tak jsem požádala organizační výbor, pana Kumpošta, který u nás dvakrát byl, aby nám předal podklady k investičním akcím, které proběhly, aby doložili rozestavěnost, a aby předložili i výhled, plán na to, jak budou pokračovat. My jsme ty podklady nedostali, ačkoliv jsme je několikrát žádali. Dostali jsme obecné tabulky, ze kterých se nedalo mnoho vyčíst. A také jsme nedostali přesný rozpočet do budoucna."

Roman Kumpošt však tvrdí, že organizační výbor, jakožto občanské sdružení, žádné finanční prostředky nepřijímal ani nerozděloval, protože peněžní toky šly přes město Liberec. S ministerstvem vytýkanou neprůhledností finančních toků nesouhlasí ani liberecký primátor Jiří Kittner. Podle něj všichni dělali práci spojenou s mistrovstvím, jak nejlépe uměli:

"To, jestli to bylo průhledné či neprůhledné, to je skutečně otázka diskuse nad konkrétními věcmi. Dělá-li někdo tak složitou akci, a toto mistrovství světa je skutečně snad po mistrovství světa ve fotbale největší, tak se určitým chybám nevyhne. Podobný sportovní projekt se zde nepřipravoval několik desetiletí."

Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
Primátor Kittner sice nenašel na práci Romana Kumpošta chyby, přesto hlasoval pro jeho odvolání. Dodal, že náplň jeho vlastní práce v organizačním výboru se nezmění.

Romana Kumpošta sesadila valná hromada třemi hlasy - dvěma Svazu lyžařů a jedním primátora Liberce, zatímco on sám a náměstek krajského hejtmana se zdrželi. Spolu s Kumpoštem okamžitě podalo výpověď deset klíčových spolupracovníků a celkem 16 osob. Roman Kumpošt chce navíc rozhodnutí valné hromady řešit s právníky:

"Přes můj dotaz mi ani na této valné hromadě nebyly sděleny jakékoliv důvody. Já si myslím, že více méně nejde tak dalece o mně, jako o člověka, ale z mého pohledu je to naprosto bezprecedentní zásah politiky do nezávislého občanského sdružení. A to je strašně nebezpečné pro celý český sport."

Kateřina Neumannová není v lehké pozici. Ministerstvo školství si od ní slibuje průhlednější financování a ukončení sporů. Musí se vyrovnat i s tím, že práce na skokanském areálu na Ještědu mají značné zpoždění. Výzvy, která ji čeká, se ale nebojí:

"Já jsem do toho šla s tím, že to nebude nic jednoduchého, nicméně je třeba si říct, že tady opravdu několik let fungoval organizační výbor, který se mění nebo výrazně mění. Doufám, že tady odvedli kus práce a myslím, že určitě ano. Naskakuji do toho finále, takže to není jenom na mně. Je to na tom, co tady už bylo uděláno. Samozřejmě nemohu vzít plnou odpovědnost za to, v jakém stadiu je šampionát v tuto chvíli připraven."

Na pořádání mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci by měla státní pokladna uvolnit přibližně miliardu a 400 miliónů korun.

klíčové slovo:
spustit audio