Vicepremiér Čunek ukázal doklady o původu svých peněz

Foto: ČTK

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v České televizi ukázal dokumenty, které mají prokázat původ peněz, které si před pěti lety uložil na účet. Byly mu podle něj vyplaceny po krachu Universal Banky, ve které měl uloženy úspory. Podle Čunka šlo o peníze, které si našetřil před vstupem do politiky. Případ sleduje Martina Lustigová.

Moderátor Václav Moravec ukazuje na kameru jednu z listin Jiřího Čunka,  foto: ČTK
Protikorupční policie Jiřího Čunka podezírá, že před pěti lety přijal bezmála půlmilionový úplatek od vsetínské firmy H&B Real. Čunek i firma to odmítají. Dlouho ale Čunek nedokázal původ peněz, které si v roce 2002 uložil na účet, věrohodně vysvětlit. Podle médií se v jeho odpovědích objevovaly rozpory - jednou říkal, že to byly dlouhodobé úspory, jindy mluvil o půjčce nebo si nevzpomínal.

Jiří Čunek tvrdí, že nemohl původ peněz vysvětlit, protože u sebe neměl potřebné dokumenty - ty zůstaly doma ve Vsetíně. V neděli novinářům ukázal doklady, které mají všechno vysvětlit. Říká, že měl úspory ve výši jednoho milionu korun v Universal Bance. Po jejím krachu získával peníze z pojištění vkladů prostřednictvím České spořitelny. Jedna z těchto splátek prý vzbudila podezření. "Z toho vyplyne, že před vstupem do politiky jsem měl dostatečné prostředky, o které jsem přišel a postupně jsem je získával. Já jsem si je vkládal na účet a zase jsem si vybral, co jsem potřeboval, atd. A ten problém se mnou je jenom v tom, že si přesně nepamatuji, jak to s těmi pohyby na účtu před pěti lety bylo," uvedl Jiří Čunek.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Podle místopředsedy vlády Petra Nečase z ODS je důležité, aby Čunek všechna podezření vyvrátil: "Já věřím tomu, že tento krok k tomu určitě prospěje." S Čunkovým vysvětlením je spokojen i další místopředseda vlády Martin Bursík ze Strany zelených: "Já jsem si oddechl v tom, že pan Čunek po těch několika dnech, kdy to působilo tak, že ty argumenty nemá, předložil nějaké konkrétní dokumenty a také vysvětlení. Nejsme s to doložit, jestli obsah těch dokumentů je relevantní nebo ne. Ale on řekl, že to jsou originály. Čili pro mě je toto vysvětlení dostatečné."

Opozici se ale Čunkovo vysvětlení nelíbí. Například předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi vadí, že Jiří Čunek toto vysvětlení nenabídl hned: "Problematické je to, že změna jeho stanoviska je v podstatě permanentní. To je kauza přímo identická právě s kauzou Stanislava Grosse." Podle Filipa by měl Čunek do doby, než se všechno vyšetří, odstoupit. Podobný názor má i šéf ČSSD Jiří Paroubek: "Pro politiky typu členové vlády a ústavní činitelé prostě obecně platí princip presumpce viny. A první místopředseda vlády by měl jít v tomhle příkladem. Takže až do vyřešení celé záležitosti by pan Čunek měl být mimo veřejný život."

Jiří Čunek, který byl na podzim zvolen senátorem, požádal o zbavení imunity a imunitní výbor ho doporučil k trestnímu stíhání vydat. Odstoupit z veřejných funkcí Čunek nehodlá.