Ve čtvrtek premiér seznámí prezidenta s návrhem nové vlády

Zprava: Mirek Topolánek, Martin Bursík a Jiří Čunek, foto: ČTK

Politici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených jednají o sestavení nové vlády. Premiér Mirek Topolánek chce návrh vlády předložit prezidentovi ve čtvrtek. O důvěře kabinetu by se podle Topolánka mohlo hlasovat v polovině ledna. Více se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Zprava: předseda ODS Mirek Topolánek,  předseda Strany zelených Martin Bursík a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek,  foto: ČTK
Občanští demokraté ve středu ukončili jednání s ČSSD a začali vyjednávat o trojkoaličním kabinetu. Lídři ODS, lidovců a zelených se shodli, že občanští demokraté obsadí ve vládě polovinu křesel, o stejný počet se pak podělí lidovci a zelení. Tři strany se snaží oživit projekt, o kterém se jednalo už v létě. Jak se tedy bude programové prohlášení lišit od dřívější koaliční smlouvy? To vysvětluje premiér Mirek Topolánek: "Určitě to nebylo to, co očekáváme od programového prohlášení vlády, která si jde pro důvěru na základě reformního programu. Takže se bude spíše po té formální stránce podobat tomu formátu ´Sedm statečných reforem´. Nicméně bude to úplně nový dokument, protože to bude nová vláda." O programových otázkách budou lídři i další představitelé stran jednat v příštích dnech.

O důvěře vládě by se podle premiéra mohlo hlasovat v polovině ledna. Trojkoaliční projekt má zatím jistých 100 hlasů, k získání důvěry potřebuje alespoň o jeden hlas více. A od ČSSD ani KSČM prý trojkoalice podporu očekávat nemůže. Za svou stranu to potvrzuje předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek:

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"A zejména bude určitě mě a také českou veřejnost zajímat, kde seženou ten 101. hlas nebo ten 105. hlas. Pan Topolánek rád hovoří o těch ´konstruktivních sociálních demokratech´. Když jsem se ho zeptal, kteří to jsou, tak jsem se to nedozvěděl. Myslím si, že se to nikdy nedozvím." Spekuluje se, že by trojkoalici mohl podpořit některý "přeběhlík" z řad ČSSD, hovoří se například o Miloši Melčákovi, který nedávno opustil sociálně-demokratický poslanecký klub.

I kdyby vláda získala důvěru sněmovny, nemusela by mít úplně vyhráno. Předsedové všech tří stran se shodují, že budoucnost vlády se bude odvíjet od reforem. Kdyby nebyla schopna je prosadit, měla by odejít. Pokračuje předseda KDU-ČSL Jiří Čunek: "V koaliční smlouvě musí být jasná specifikace druhého kroku. To znamená sestavení vlády, co nejdřív hlasování o důvěře vládě. A pak, co nejdřív to půjde, spojení nějakého zákona s důvěrou. Ve chvíli, když ji nezíská, vláda padá."

Problémy mohou nastat i jinde než v otázce důvěry. Zelení například kritizují předsedu KDU-ČSL Čunka za to, jak v roli vsetínského starosty vystupoval proti neplatičům nájemného. Předsedové všech tří stran se shodují, že o otázce integrace menšin a o sociální politice bude ještě potřeba vyjednávat.