Skončí některý z dopujících olympioniků za mřížemi?

Foto: ČTK

Dopujícím sportovcům hrozí na olympiádě v Turíně podle italských zákonů vězení. Paradoxní postoj k tomu zaujali funkcionáři MOV i antidopingové agentury WADA, kteří na jedné straně deklarují nesmlouvavý boj s dopingem a na straně druhé lobbují u italské vlády, aby kontroverzní zákon po dobu her neplatil.

Foto: ČTK
MuDr. Jan Hnízdil vidí v rozporuplném chování vrcholných činovníků MOV jasný důvod.

"Těm sportovním institucím v podstatě nezbývá nic jiného, než tvrdit, že stávající boj je jediný správný a účinný. Zuby nehty se brání, aby na toto pole vstoupila státní správa, policie a soudy, protože jim je jasné, že by to mělo razantní dopad na sportovní výkonnost a pochopitelně by tím utrpěla i atraktivita vrcholového sportu. Mělo by to dopad i na peníze, které do sportu plynou, tedy i na zisky těchto funkcionářů."

Právě Italové či Francouzi už podle doktora Hnízdila nalezli řešení.

"Problém dopingu je v rámci sportovních institucí v podstatě neřešitelný. Je nutné, aby se toho problému chopila společnost, jako se to stalo v Itálii a ve Francii, tzn. jde po úplně jiné linii, je postaven na pevnou legislativní i právní bázi. Netrestá se samotný pozitivní nález zakázané látky v moči, nýbrž výroba, držení, distribuce a používání, což má dopad nejen na vrcholové sportovce, ale především na jejich početné realizační týmy, které se na jejich dopování pochopitelně nutně podílejí. Současný doping je na tak vysoké technologické úrovni, že je naprosto naivní si myslet, že sportovci jsou schopni sami kvalifikovaně dopovat, používat EPO, podávat si autotransfuze. To nezbytně vyžaduje obrovské zázemí - biochemiky, lékaře, farmaceutické firmy, metodiky. To je dokonale vybudovaný fungující aparát."

Z hlediska komplexního vývoje to však nevypadá na brzkou změnu k lepšímu.

"Ten stav současného vrcholového sportu je v podstatě koncentrovanou ukázkou celé naší současné společnosti orientované na výkon a dosahování ho za každou cenu. Pokud bude taková naše společnost a nevznikne společenská poptávka po jiném vrcholovém sportu, tak se nedá ani očekávat, že by se sport sám od sebe dokázal nějakým zásadním způsobem změnit."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio