Popelník z největšího ořechu i dýmky z kokosů. Salmové, kteří vlastnili zámek v Rájci, byli vášniví kuřáci

Popelník z největšího ořechu na světě z palmy Lodoicei seychelské, dýmky vyrobené z kokosových ořechů nebo luxusní emailové tabatěrky na šňupací tabák si mohou lidé po celé letní prázdniny prohlédnout na zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku.

Zámek Rájec nad Svitavou | Foto: Alena Hesová,  Český rozhlas

Salmové, kteří zámek vlastnili, byli totiž vášniví kuřáci a jejich kuřáckých potřeb se zachovalo hodně. Aby byla výstava co nejpestřejší, zapůjčili si v Rájci i exponáty ze zámku Jánský Vrch, kde mají největší sbírku kuřáckých potřeb u nás. Některé vzácnosti, jako jsou stříbrná cigaretová pouzdra s erbem, nám zapůjčili Salmovi z Vídně ze svých soukromých sbírek, uvedla kastelánka Zdenka Kalová.

"Tady v jídelně mohou návštěvníci vidět hned jeden z těch exkluzivních předmětů, a to je vodní dýmka, broušená a zlacená z předního Východu. Pití vodního kouře doslova přes tu vodní hladinu, je nejstarší konzumací tabáku a těchto vonných látek."

Tabák se používal i ve vykuřovadlech

Foto: Národní památkový ústav,  CC BY-NC-ND 3.0 CZ

Na výstavě je k vidění 35 rozmanitých exponátů - nejstarším z nich je hliněná hlavička dýmky z roku 1660 zapůjčená právě z Jánského vrchu. Využití tabáku ale bylo v zámeckých salonech velmi rozmanité. Tabák nebo vonné byliny se používaly také v takzvaných vykuřovadlech.

"Do nich se vkládaly žhavé kameny, a na ně se dávaly nejenom byliny, ale třeba i tabákové listy, protože paní domu nemohla dopustit, aby její luxusní salon voněl třeba kuchyní."

Vykuřovadla měla různé velikosti, například čínská porcelánová vykuřovadla z 18. století mohla na slavnostech sloužit i jako vyhřívaná sedátka. Největší pestrost je viditelná u různých druhů popelníků - od největšího ořechu na světě až po sošku kohouta nebo popelník ve tvaru hodin.

"Protože ta výstava se jmenuje Salony s vůní tabáku, tak všechny ty exponáty jsou vybaveny rostlinkami tabáku. Je tady nádherně kvetoucí rostlinka fialová, to je jeden z druhů tabáku."

Kromě tabákových rostlinek výstavu doplňují i obrazy s kuřáckou tematikou a historické fotografie příslušníků rodiny Salmů, kde mají v ruce doutník či cigaretu.

Zámek v Rájci nad Svitavou spravuje také jedinečné malířské sbírky. Je tu i krajinářský park s řadou vzácných dřevin nebo zámecké skleníky s největší českou sbírkou kamélií.

12
49.4093470989
16.6439805651
default
49.4093470989
16.6439805651
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo: