Veronika Macleod: Po stopách Masaryků ve Skotsku jsem pátrala řadu let

Veronika Macleod

„Jsme ženy i muži různého věku, vzdělání, s odlišnými zájmy i bydlištěm. Spojuje nás ale chuť a vůle něco dobrovolně dělat v rámci české komunity ve Skotsku,“ tak se představují lidé z webu skotsko.co.uk. Založila ho Veronika Macleod a informuje nejen o komunitě a různých aktivitách a projektech, ale najdete tam řadu zajímavých článků o historických událostech a osobnostech, které žily, působily nebo stále žijí ve Skotsku.

Veronika Macleod žije 20 let ve Skotsku. Založila tam českou školu, je aktivní členkou krajanské komunity, pracuje jako honorární konzulka v Edinburghu a také dlouhá léta pátrá po různých českých stopách ve Skotsku.

Foto: Veronika Macleod,  MZV ČR

„Hodně mě zajímala rodina Masarykových. Takže jsem si sepsala, kdy tam byl Tomáš Garrigue Masaryk na návštěvě - že to bylo v roce 1916 a 1917, že tam navštěvoval svého přítele, který se jmenoval Charlese Saroléa. A potom jsem pátrala i po stopách Jana Masaryka, který tam často jezdil dělat přednášky za druhé světové války o situaci v Československu. A žila tam i jeho sestra Olga se syny Herbertem a Leonardem. Takže tam jsem zase pátrala po tom, kde tam ty čtyři roky žili, což se mi nakonec podařilo,“ popisuje Veronika Mcloaud.

Z domu, kam pozval Saroléa Tomáše Garriguea Masaryka v roce 1916, je nyní hotel The Crown Plaza. Dům, kde žila Olga Masaryková s rodinou, se podařilo Veronice Mcloaud vypátrat po třech letech. Stojí na okraji parku Meadows a v současné době se opravuje.

Foto: Veronika Macleod,  MZV ČR

Několik stovek metrů dál pak stojí další dům, který je spojen s rodinou Masarykových v Edinburghu. Jde o Skotsko-československý dům. Založil ho v roce 1940 Lumír Soukup.

„Ten v Edinburghu studoval, dělal dizertační práci právě o Tomáši Garrigue Masarykovi. Soukup během války také dělal přednášky o situaci v Československu a z peněz, které za ně získal, pronajal velký dům s 35 lůžky a nazval ho Skotsko-československý dům. Zval tam naše vojáky, aby si odpočinuli od války, pořádal pro ně různé přednášky a kulturní akce. Ale i pro širší skotskou veřejnost,“ připomíná Veronika Mcloaud a pokračuje:

Skotsko-československý dům v Edinburghu na dobové fotografii | Foto: Jaromír Marek,  Český rozhlas

„Když se o něm dozvěděl Jan Masaryk, začal ho podporovat i finančně. A také československá exilová vláda ho podporovala. Lumír Soukup se pak stal tajemníkem Jana Masaryka. Díky ministerstvu zahraničí jsem se spojila s dcerou Alenkou Soukupovou, která žije ve Francii. A společně jsme na domě odhalili modrou pamětní desku. Navštívily jsme i rodinu, která tam žije teď. Vůbec o ničem nevěděli, takže jsme jim to všechno povyprávěly. Našla jsem i důkazy v archivu novin Scotsman. Články o tom, kdo tam vystupoval, kdo tam měl přednášky… Zabralo do dost času. I ten Skotsko-československý dům - informace po archívech dávat dokupy zabralo taky spoustu let. Všechno jsem pak sepsala na webu www.skotsko.co.uk.“

Dům č. p. 34 v edinburské ulici Lauder Road za války využívali českoslovenští vojáci jako své kulturní a společenské zázemí | Foto: Jaromír Marek,  Český rozhlas

Aby toho nebylo málo, spojila se Veronika Mcloaud s vojenským historikem Eduardem Stehlíkem a před dvěma lety začali opravovat a rozšiřovat památník československým parašutistům v Ariseigu na západě Skotska, kde českoslovenští a britští vojáci - zejména výsadkáři - prošli výcvikem exekutivy pro zvláštní operace.

Také o tom se dočteme na webu. Je tam vůbec celá řada informací, zajímavých článků i povídání o propojení Československa a Skotska během 2. světové války.

Foto: Veronika Macleod,  MZV ČR

„Jsou tam třeba i stopy Nicholase Wintona. Z těch ‚jeho vlaků‘ spousta dětí skončila ve Skotsku. Máme tam ale samozřejmě i starší informace. Například o Janu Karafiátovi, který tam rok studoval. Nedávno mě kontaktovala paní, která by chtěla sepsat a zjistit více informací o jeho pobytu ve Skotsku a o slečně Buchanan, která ho velice podporovala. Doufám, že se nám podaří ještě něco k tomu najít,“ věří Veronika Mcloaud, které pomáhají web spravovat jako dobrovolnice Kateřina Fleischmann a Věra Mužíková.

Na webu návštěvníci najdou články a zajímavosti o Skotsku, informace o kulturních, společenských i jiných akcích, odkazy na weby i podniky, ale i užitečné informace pro ty, kteří se třeba do Skotska chystají.