Češi rozhodují o novém vedení krajů a složení třetiny Senátu. Volí se i v povodněmi zasažených obcích

Volební lístky

Pátek a sobota jsou v Česku volební dny. Lidé ve 13 krajích vybírají budoucí krajské zastupitele, zároveň na části území republiky probíhá první voleb do třetiny Senátu. Volby letos poznamenaly povodně, které zasáhly velkou část země. V pěti obcích, které byly nejvíce postižené, organizuje hlasování ministerstvo vnitra. Výsledek voleb se považuje za barometr veřejné nálady před sněmovními volbami, které se uskuteční za rok.

Volební místnosti jsou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Volební právo může uplatnit každý, kdo alespoň druhý den voleb dovrší 18 let. Rozhodující je, jakou má adresu trvalého bydliště. Není možné volit ze zahraničí, ale ani v jiném kraji.

Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

V krajských volbách lidé rozhodnou o tom, kdo bude příští čtyři roky řídit jejich region. Krajská zastupitelstva totiž rozhodují například o výstavbě a obnově silnic, spravují střední školy, nemocnice a pečovatelské domy seniorů. Na regionální úrovni také distribuují dotace EU.

V senátních volbách pak voliči určí, jak silnou většinu budou mít v horní parlamentní komoře frakce vládních stran a zda nejsilnějším klubem s právem nominovat předsedu Senátu zůstane klub ODS a TOP 09. Senátory volí na dobu šesti let. Pokud žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinu ve svém okrsku, druhé kolo se uskuteční příští víkend a voliči si vyberou ze dvou nejúspěšnějších kandidátů.

O místa 675 krajských zastupitelů usiluje podle volebního webu 8269 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů tak připadá zhruba 12 uchazečů. V bitvě o Senát je 169 registrovaných adeptů, tedy zhruba šest kandidátů na jedno z 27 obsazovaných křesel v horní komoře.

Hlasování po povodních

Hlasuje se i v obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje, které o minulém víkendu postihly záplavy. Řada obcí je tam zdevastovaná, na některých místech jsou neprůjezdné cesty a poškozené mosty, lidé po opadnutí velké vody uklízejí, bojují s nedostatkem pitné vody.

Někteří starostové před pár dny uvedli, že volby nejsou schopni organizačně, personálně ani technicky zvládnout. Navrhovali proto jejich odložení, vláda však jejich požadavky odmítla s odvoláním na možné právní problémy.

Foto: Úřad vlády ČR

„Volby budou. Je to o chlup lepší, než kdyby nebyly. Nejzasaženějším obcím pomáháme, aby to i za těchto okolností zvládly,“ uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ministerstvo při organizaci voleb pomůže pěti obcím, které povodně zasáhly nejvíce. Dvě desítky obcí zvládnou organizaci hlasování vlastními silami s komplikacemi, ale „více méně bez pomoci,“ uvedl Rakušan.

„Zajistíme signál, elektrocentrály, zajistíme, aby volební místnosti byly obsluhovány. Jsme schopni zajistit lidi, kteří budou jezdit s urnami jako řidiči,“ dodal ministr.

Ministerstvo také na svém webu zveřejnilo manuál pro starosty obcí zasažených povodněmi, ve kterém radí s postupem při zajišťování voleb. Zároveň obcím nabídlo pomoc s náhradními prostorami, zdrojem elektřiny, členy volebních komisí či náhradními hlasovacími lístky.

Pravděpodobné zpoždění sčítání

Český statistický úřad | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý vyzkoušel všechna přebírací místa pro sčítání hlasů, ze 472 byla nedostupná pouze dvě. Pokud se je nepodaří zprovoznit, ČSÚ je přesune do záložních míst, zpracování výsledků voleb to neovlivní, uvedl mluvčí úřadu Jan Cieslar.

Podle něj je ale pravděpodobné, že se sčítání hlasů proti běžné situaci zpozdí, například kvůli slučování volebních komisí v některých okrscích nebo narušené dopravní infrastruktuře.