Chléb a sůl, dechovka a tradiční kroje. Prezident Pavel zavítal v Chicagu mezi české krajany

Prezident Petr Pavel v doprovodu manželky Evy se 26. 9. 2024 v Sokolovně Tábor poblíž Chicaga setkal s asi 300 českými krajany

Prezident Petr Pavel se v Berwynu u Chicaga setkal s asi 300 českými krajany. Spolu s manželkou Evou ho v Sokolovně Tábor ve čtvrtek večer místního času přivítali lidé v tradičních krojích i dechovka. Akce je vyvrcholením takzvaného Týdne českého dědictví, který se koná v Chicagu a symbolicky končí v Den české státnosti.

Prezident Pavel krajany potěšil zprávou,  že od příštího roku budou moci čeští občané hlasovat i korespondenčně | Foto: Pavel Novák,  Český rozhlas

Petr Pavel v projevu krajanům poděkoval za to, že drží naživu tradice. „Pravděpodobně bychom se od vás mohli nějaké tradice znovu naučit, protože je udržujete více naživu než my doma,“ řekl. Krajané také udržují vazby mezi Spojenými státy a Českem, což je podle něj důležitější než kdy dřív. „Spojené státy potřebují Evropu stejně, jako my potřebujeme Spojené státy. Budoucnost bude záviset na tom, jak blízko budeme schopni spolupracovat,“ uvedl. Největší výhoda podle něj je, že země sdílí stejné hodnoty a strategické zájmy.

Prezident také připomněl, že Češi žijící v cizině budou moci od příštího roku volit národní i evropské poslance nebo hlavu státu korespondenčně.

Prezident Petr Pavel s manželkou v Sokolovně Tábor poblíž Chicaga na setkání s krajany. Na snímku je křest knihy Holčička ze známky,  Eva Haňková vedle prezidenta Pavla | Foto: Alžběta Součková,  ČTK

Pavel s manželkou na setkání s krajany pokřtili knihu Holčička ze známky. Dílo Markéty Pilátové s ilustracemi Renáty Fučíkové zachycuje životní příběh Evy Neugebauerové, provdané Haňkové. Tu proslavila fotografie, na které ji jako malou holčičku oblečenou v kroji drží v náručí československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Okamžik zachycený během Masarykovy návštěvy Žďáru nad Sázavou v červnu 1928 se objevil na titulních stranách časopisů, otiskly jej noviny a v roce 1938, rok po prezidentově smrti, se stal předlohou poštovní známky. Dnes devětadevadesátiletá Eva Haňková, která se křtu knihy osobně účastnila, emigrovala v roce 1950 do Německa, nakonec se s manželem usadili v USA.

Slavný snímek ze setkání s prezidentem Masarykem v roce 1928 | Foto: archiv Evy Haňkové/Paměť národa

Prezidenta a první dámu přivítali krajané chlebem a solí. Na akci v Sokolovně na americkém Středozápadě se lidé mohli občerstvit například gulášem nebo plzeňským pivem a becherovkou. Krajané připravili i štrúdl nebo borůvkové koláče. Kulturní program zajistily krajanské taneční soubory, českou i americkou hymnu zahrál cimbalista Matěj Číp.

V Chicagu žije početná česká a slovenská komunita. Ještě před sto lety patřilo Chicago mezi tři největší města na světě s největším českým obyvatelstvem.

Pavel se s krajany setká také dnes, v Cedar Rapids v Iowě se spolu se slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim zúčastní odhalení zrenovované hodinové věže inspirované pražským orlojem.

Týden českého dědictví

V Chicagu a okolí probíhá série akcí s českou tématikou už od 21. září. Pořádají je místní česko-americké komunitní skupiny a sdružení ve spolupráci s Generálním konzulátem České republiky.

Týden českého dědictví odstartoval tradiční oslavou Moravských dnů a vyvrcholí 28. září, Dnem české státnosti, dnem, kdy si Češi každoročně připomínají svatého Václava, patrona a ochránce českého národa.

Cílem série kulturních a vzdělávacích akcí je podle pořadatelů upozornit na bohatou historii česko-americké komunity v oblasti Chicaga a přispět k rozmanitosti městské kulturní scény.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: ČTK
klíčové slovo:
spustit audio