Nouzový stav a nová opatření v Česku. Musíme zastavit raketový růst nakažených, vysvětlil ministr

Foto: ČTK / Vít Šimánek

Od pondělí 5. října začne v Česku opět platit nouzový stav. Jeho vyhlášení, které schválila vláda, umožňuje přijmout další opatření, která pomohou zastavit raketový růst počtu nakažených. Nouzový stav by měl platit měsíc. Opatření, která omezí střední školy i některé vnitřní a vnější aktivity, dva týdny. Pak by se měla rozvolňovat.

Roman Prymula,  foto: ČTK/Michal Kamaryt

"Nouzový stav skončí za měsíc a já věřím, že ho skutečně nebude nutné prodlužovat, protože pokud bychom to během jednoho měsíce nesrazili dolů, tak by to rozhodně neúspěch byl," uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který jeho vyhlášení obhajoval ve Sněmovně.

Přiznal, že „naše parametry jsou jedny z nejhorších na světě“. Česko má už okolo 13 procent nakažených v poměru k testům. Ukazuje to, že nákaza je silnější, řekl ministr, který by chtěl dostat reprodukční číslo pod hodnotu 1, aby se nákaza přestala šířit. Připomněl, podíl těžkých případů je nyní mírnější než na jaře, růst epidemie je ale podle něj takový, že absolutními čísly je počet pacientů více.

Kapacita v nemocnicích v Česku je podle ministra zatím dostatečná, pokud by ale vláda nepřijala další kroky, mohlo by koncem října hrozit její vyčerpání. Připomněl, že v zemích, kde nebyla opatření, došlo k přetížení zdravotního systému.

Andrej Babiš,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

"My v tuto chvíli nemáme lůžka, která jsou neobsazena. Ta neobsazená lůžka se poměrně intenzivně plní a v řadě případů se už zaplnila. To znamená, že pro další postup už musíme provádět restrukturalizaci v jednotlivých regionech a používat lůžka, která se standardně používají pro jiné případy," řekl ministr.

Nouzový stav je podle Prymuly důležitý i proto, aby se do pomoci v nemocnicích mohli zapojit také studenti medicíny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že vláda nechce zavádět opatření, která by měla velký dopad na ekonomiku nebo život lidí - například zavírat obchody, restaurace nebo jiné provozy. Také podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nebude nouzový stav znamenat omezení pohybu nebo zákaz cestování.

Školy, sportovní akce i kultura

Omezení se ale dotkne středních škol. Na dálkovou výuku přejdou v těch regionech, které jsou na semaforu označené červenou či oranžovou barvou. V ostatních školách místo tělesné výchovy budou žáci chodit na procházky a v hodinách hudební výchovy se nebude moci zpívat.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Ministr zdravotnictví zopakoval, že omezování shromažďování lidí cílí hlavně na volnočasové aktivity. Nová omezení se dotknou sportu. Sportovní utkání budou bez diváků. Zrušeny budou například velké hudební koncerty, omezeny budou opery a muzikály, protože zpěvem se virus dobře šíří.

Prymula připustil, že nastanou ekonomické dopady na kulturní a sportovní akce, připomněl ale, že je to jen na dobu 14 dnů a potom vláda opatření zase rozvolní. Odborníci se podle něj shodli na tom, že strategie, která znamená rychlý zásah na krátkou dobu a potom uvolnění, je strategie nejefektivnější a také nejlevnější.

Kritika od opozice

Část opozice ve Sněmovně vytkla vládě, že podcenila příchod druhé vlny epidemie nákazy virem covid-19. Kabinet se podle nich nepřipravil a opatření přijímá náhodně. "Babišova vláda může způsobit ještě větší škody, pokud bude mít větší pravomoci. K vyhlášení nouzového stavu není důvod, stačilo by, kdyby premiér začal řídit vládu odpovědně a kompetentně," napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Markéta Pekarová Adamová,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové není vyhlašování nouzového stavu nic jiného než přiznání absolutního selhání a podcenění situace. Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky na zmatečné kroky vlády doplácejí například rodiče.

"Dostáváme se do situace, kdy jsou od začátku září tisíce rodičů konfrontovány s tím, že musí se svými dětmi zůstat doma v rámci ošetřovného, v rámci toho, že zavřeli jejich třídu nebo děti byly vytrasovány a jsou v karanténě. Jakou pomoc připravila vláda těmto lidem?"

Předseda klubu STAN Jan Farský prohlásil, že za nouzový stav je zodpovědný premiér Babiš, a to vzhledem ke svým nekompetentním piárovým populistickým rozhodnutím. Připomněl rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i poradce, epidemiologa Rastislava Maďara.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury chce vláda omezit životy občanů. Mluvil také o možném zkreslování údajů o počtu nakažených a o jejich zneužívání vládou.