Novým předsedou ODA je senátor Michael Žantovský.

V příštích dvou letech bude stát v čele ODA senátor Michael Žantovský, který již stranu vedl v roce 1997. Aliance o tom rozhodla v neděli po úporné a téměř celodenní bitvě na své celostátní konferenci vTřešti na Jihlavsku. Podorbnsoti má Kateřina Brezovská.

Na předsedu Občanské demokratické aliance, která má dnes asi 1400 členů a zastoupení jen v Senátu, kandidovalo postupně celkem sedm politiků ODA. Kromě Žantovského například ještě dosavadní šéf strany Daniel Kroupa, místopředseda Oldřich Kužílek či senátorka Jitka Seitlová. Během jednání se ukazovalo, že aliance je rozdělena v některých názorech, zejména pak v tom, zda se má začlenit do sdružení konzervativních nebo liberálních evropských stran. Volilo se celkem třikrát. Michael Žantovský, reprezentující liberální křídlo, sice z voleb odstoupil, nakonec však byl jediným politikem, na němž se delegáti jako na předsedovi dokázali shodnout, a proto vyhověl naléhání části členské základny. Po bezmála čtyřech letech se tak vrátil do čela ODA.

"Moje první kroky samozřejmě povedou ke čtyřkoaličním partnerům, k tomu, abychom je seznámili s výsledky volby, abychom je ujistili o pevné vůli ODA pokračovat ve čtyřkoaliční spolupráci."

I když sjezd ODA rozhodl, že aliance zůstane samostatnou stranou v rámci čtyřkoalice, do budocna to není jisté. Dva kandidáti na předsednictví Unie svobody Vladimír Mlynář a Hana Marvanová totiž chtějí vyzvat malé strany v rámci čytřkoalice k integraci. Před několika dny totiž uvedli, že by preferovali spíše dvoukoalici Unie Svobody a lidovců a Demokratická unie i ODA by podle nich měli uvažovat o sloučení s jejich stranou.

Mlynář:"Budu usilovat o to, aby čtyřkoalice nastoupila cestu k větší přehlednosti a postupnými kroky se proměnila v dvoukoalici."

Marvanová:"Uvnitř čtyřkoalice bych to ráda učinila předmětem jednání s těmito stranami, zda-li by byl prostor pro nějakou integraci například s Unií svobody."

Volební sjezd Unie svobody proběhne o víkendu v Liberci.