O čem se mluví

V pondělí bylo na vládě i před jejím sídlem mimořádně rušno... foto: autor

V pondělí bylo na vládě i před jejím sídlem mimořádně rušno. Podrobnosti už má Zdeněk Vališ.

Vláda odstartovala v pondělí utahování opasků. Premiér Vladimír Špidla ale ani v nejmenším nepřipouští, že by měla nějaké zpoždění v přípravě reformy veřejných financí a že on sám by s vyslovením souhlasu dlouho váhal. Připomíná, co všechno musel vláda za osm měsíců zvládnout: povodně, summit NATO, bitvu o rozpočet, válku v Iráku. Reforma nemusí být podle Špidly dokonalá, ale bezesporu je jediná existující, protože opozice, ač byla přizvána k přeložení svých návrhů, nic neudělala. Premiér zároveň připomněl, že kdyby se kdokoliv pokusil v následujících týdnech reformu zablokovat, podá demisi.

"To rozhodnutí o reformě je velmi vážné. Já jsem v zásadě dal kvůli reformě k dispozici svou funkci, protože jsem přesvědčen o tom, že to je něco, za co se člověk musí postavit zcela s otevřeným hledím a s plným přesvědčením."

Ministr zahraničí a předseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda, zase připomíná, že jde vůbec o první komplexní reformu od vzniku České republiky.

"Tato vláda poprvé od roku 1990 dělá komplexní reformu na straně příjmů i výdajů."

A do třetice, místopředseda vlády a šéf Unie svobody Petr Mareš zdůrazňuje, že reforma je výsledkem vyvážené koaliční dohody.

"To, s čím jdeme do Parlamentu, to, co jsme schválili, není vítězstvím ani jedné z koaličních stran. Není to ani porážka žádné koaliční strany. Tím si myslím, že vznikl výsledek, který má šanci získat podporu nejen v Parlamentu, ale i u veřejnosti."

S tou podporou široké veřejnosti to ovšem nebude vůbec jednoduché. Proti reformě se totiž zatím nejhlasitěji ozvaly odbory. Minulý čtvrtek organizovala protest na Staroměstském náměstí Asociace nezávislých odborů. Toto pondělí se přímo před sídlem vlády sešlo asi tři tisíce členů největší odborové ústředny Českomoravské konfederace odborových svazů. A jejich vystoupení už bylo přece jen o něco bouřlivější. Přesvědčil se o tom i Vladimír Špidla, který zareagoval na mohutné skandování Pojďte ven, a jako vůbec první český premiér se postavil před demonstranty.

"Vy volíte mezi touto reformou a jinou, která přijde. Pokud ji nezrealizujeme my, zrealizuje ji někdo jiný..." (mohutný pískot)

Odpovědí Špidlovi bylo volání "kdo za to může?". Kdo je zodpovědný za současný stav? Ani v tomto případě ale premiér své posluchače příliš neuspokojil, jakkoliv zvyšoval hlas.

"Může za to minulých deset patnáct let. V volebním minulém období jsme sanovali banky, které hrozily, že se zhroutí... Ano, kdybychom je nesanovali, neměli byste své úspory, prostě byste o ně přišli.." (pískot).."Tyto dluhy z minula se platí teď. A záleží pouze na tom, zda to bude sociálně přijatelné nebo nikoli."

Lidé prostě nebyli příliš naladěni na nějaké vysvětlování.

"..Víte co, voni furt choděj kolem horký kaše. Neřeknou nic konkrétního. A za druhý, měli by začít u sebe. Voni maj´ z čeho brát."

Na druhé straně ale demonstranti s chutí aplaudovali svým představitelům, kteří připomínali, kde všude se v minulosti ztrácely miliardy, které nyní státu chybí.

"..jde o stamiliardy korun, za majetek rozkradený při kuponové privatizaci na dluh, při pádech bank a podniků, při neochráněných investicích.." (silný pískot)

A odtud byl už jen kousek k výzvám, aby připravovanou reformu neplatili jako vždy jen zaměstnanci a důchodci, ale také lidé bohatí.

"Chceme, aby svým dílem přispěli také ti, kteří majetek nabyli a teď mají vysoké příjmy. A nejvíce ti, kteří původ svého majetku nemohou prokázat." (potlesk a pískot)

Předseda školských odborů František Dobšík ovšem podotkl, že i mezi státními zaměstnanci se najdou privilegované skupiny. S nevolí a pískotem přijali demonstranti jeho skrytou narážku na nedávný výrok Ústavního soudu, který všem soudcům přiznal právo na dodatečné výplaty třináctých a čtrnáctých platů. Potlesk naopak provázel známé požadavky na zavedení majetkových přiznání, registračních pokladen a minimálních daní pro živnostníky. Tím vším by se prý omezily daňové úniky, stát by měl větší příjmy a nemusel by tolik škrtit výdaje, například na zvýšení platů pro státní zaměstnance, učitele, zdravotníky. Kromě premiéra se před úřad vlády odvážilo vyjít i několik členů kabinetu. Ministr kultury Pavel Dostál projevil o smyslu odborářské demonstrace menší pochybnosti.

"Je to trošku populisticky zneužíváno některými odborovými předáky, jako je pan Štěch."

Zato ministr financí Bohuslav Sobotka, považovaný za duchovního otce reformy, se možná prozíravě raději neukázal. S výsledkem pondělního jednání vlády byl samozřejmě spokojen.

"Ta reforma, jak je koncipována, je reformou, která by měla odstranit bariéry na cestě ekonomického růstu České republiky a připravit Česko na ostrou mezinárodní konkurenci v tom příštím desetiletí, které je před námi."

A Vladimír Špidla - už uvnitř vládní budovy - nehodnotil své vystoupení před odboráři jako nějaký střet.

"Ale to je otázka, jestli mě vypískali. Je pravda, že když jsem tam přednesl krátký projev, moc nadšení jsem nevyvolal. Ale důležité bylo, že když jsem ho přednášel, tak lidé mlčeli a vyslechli ho."