O kontrolách britských imigračních úředníků v Ruzyni jednala Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity

antiimigrační opatření na letišti Ruzyně

Už dva týdny lze v odbavovací hale na letišti v Praze-Ruzyni slyšet toto hlášení: "Žádáme všechny cestující do Velké Británie, aby se před odbavením na svůj let dostavili k přepážce britské imigrační služby." Tento způsob kontrol už na českém území vyvolal značnou nelibost veřejnosti, politiků a zejména Romů, jichž se týká především. Více informací přináší Josef Kubeczka.

Právě oni totiž bývají nejčastěji odmítanými cestujícími, a proto zavedení tohoto opatření považují za diskriminační. Bristké velvyslanectví v Praze tato obvinění odmítá s tím, že jde o zcela běžnou záležitost, navíc smluvně zakotvenou s českou stranou.

Česká vláda je ale doslova bombardována žádostmi o zrušení takové dohody s Brity. Kabinet se má touto otázkou zabývat 22. srpna, ale už dnes se zdá, že dohoda s Londýnem o dočasném zastavení předběžných kontrol na pražském letišti je na dosah. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského není vyloučené, že britští úředníci Ruzyni opustí už v nejbližších týdnech:

"Možná, ale já nechci předbíhat, dohodneme se na tom, že ještě v tomto měsíci dojde k přerušení těch procedur na ruzyňském letišti a následnému vyhodnocování situace."

před volbu: buď víza, nebo předběžné kontroly na letišti.

K co nejrychlejšímu řešení situace vyzvala vládu také Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. Má totiž další důkaz, že úředníci na Ruzyni znevýhodňují Romy. Irenu Bagárovou z Brna, bývalou romskou pedagogickou asistenstku, nepustili konzulární úředníci do Británie, kde chtěla navštívit svou matku a sestru. Při kontrole předložila pozvánku od britského přítele své matky a uvedla, že je nyní na mateřské dovolené. Přesto ji Britové nepustili. Argumentovali tím, že nemá práci. Britská ambasáda slíbila, že záležitost prošetří.

Vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab souhlasí s vicepremiérem Rychetským v tom, že oboustranná dohoda s Brity je v tuto chvíli nejlepší řešení. Jednostranné vypovězení smlouvy by totiž mohlo mít podle něj neblahé důsledky:

"Je to sice efektní, ale za prvné je tam tříměsíční výpovědní doba, takže stejně by to trvalo dlouho, a za druhé by to pravděpodobně bylo vnímáno z té britské strany jako předstupeň k tomu, že by nám ta víza zavedli."

Jak po čtrvtečním jednání Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity uvedl její předseda Jan Jařab, shodli se nicméně na tom, že...

"Komise žádá vládu, aby zajistila, že při kontrolách na letišti v Praze-Ruzyni nebude k rasové diskriminaci docházet, protože strpění případné rasové diskriminace by znamenalo porušení závazků České republiky plynoucích z mezinárodních smluv o lidských právech."

Toto nebezpečí ostatně konstatuje právní rozbor, který vypracovali experti Rady vlády pro lidská práva. Podle něj je velice pravděpodobné, že působení britských úředníků na českém území porušuje hned několik mezinárodních smluv o lidských právech, například Úmluvu OSN o odstranění všech forem rasové diskriminace. Analýza se zaměřuje na diplomatické nóty a jejich technické dodatky z letošního února, které působení britských úředníků umožňují. Podle rozboru není běžné, aby letištní kontroly umožňovala pouze výměna nót. Právníci soudí, že by opatření měla spíše stanovit standardní dvoustranná mezinárodní smlouva. Tu by však musely podle české Ústavy schválit obě komory parlamentu.