Obžaloba vojenského prokurátora Karla Vaše

Po deseti letch obžalovalo Městské státní zastupitelství v Praze bývalého vojenského prokurátora Karla Vaše z vraždy generála a významného představitele protinacistického odboje Heliodora Píky. Od generálovy popravy přitom uběhlo už dvaapadesát let. Vašovi je dnes přes osmdesát. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Kauza Karla Vaše představuje průlom v dosavadní soudní praxi. Je to vůbec poprvé, co bude představitel komunistické justice souzen za to, že někoho vědomě poslal na smrt. S případem si české soudnictví dlouho nevědělo rady. Původně byl Vaš obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Tento čin byl však po půl století už dávno promlčen a obžalovat Vaše z vraždy se zdálo být nemožné. Až v roce 1999 dospěl Nejvyšší soud k závěru, že o vraždu šlo. "Byla to justiční vražda", řekl Nejvyšší soud doslova. Co je Vašovy kladeno za vinu? Po roce 1948 zřídil na Hradčanech mučírnu zvanou Domeček, kterou prošly desítky politických vězňů mezi jiným i generál Píka. Proces s Píkou byl režírován komunistickou mocí a na základě zmanipulovaného procesu byl odsouzen za vlastizradu a popraven. Na čem je založena obžaloba vysvětluje mluvčí Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb.

"V době, kdy působil jako prokurátor Vrchní vojesnké prokuratury v Praze vložil do spisu falzifikát, který měl dokazovat spolupráci Píky s Inteligence Service. On věděl a dokonce to i přiznal, že to byl falzifikát, ale bránil se tím, že těch důkazů bylo víc a že by byl Píka stejně odsouzen.zajímavé bylo i svědectví jedné dámy, která v letech 1948-1949 pracovala u Vaše jako sekretářka, která vypověděla, že byla svědkem rozhovoru Karla Vaše s kejo nadřízeným Reicinem, kdy se Vaš zeptqal, kolik chce pro Píku, jestli patnáct, dvacet let nebo rovnou provaz."

Generál Píka byl sice rehabilitován už v roce 1968, ale potrestání viníků tehdy zmařil příchod sovětských vojsk. Nyní by měla být tato kauza definitivně uzavřena.

"Kdybyste si udělal malý průzkum, tak by vám asi veřejnost řekla, že už ji to nezajímá, že je to padesát let mrtvý případ, ale dosud žije velká skupina lidí, kteří byli v té době poškozeni, žijí příbuzní. Když se zeptáte někoho z Konfederace politických vězňů, tak vám řeknou, že oni netouží po krvi, aby ti lidé dostávali vysoké tresty. Ale cítí jako satisfakci to, že trestné činy jsou pojmenovány a rozsudek je vynesen," říká Jan Srb.

Generál Píka působil během 2.světové války jako náčelník vojenské mise v Sovětském Svazu, ovšem i zde prosazoval politickou linii londýnské exilové vlády prezidenta Beneše. Jeho případ spustil v 50. letech sérii čistek v Československé armádě.