Od nového roku mohou lidé vyhlásit osobní bankrot

Podle průzkumu agentury STEM se loni dostala do velmi obtížné finanční situace téměř třetina obyvatel. Ti, kteří nezvládají své závazky splácet, mohou od nového roku vyhlásit tzv. osobní bankrot. To ale znamená doslova "majetkový striptýz" dlužníků, neboť na internetu se objeví citlivé osobní údaje.

Do dluhů se člověk může dostat velice snadno. Stačí přijít o práci, neodhadnout svoje možnosti, půjčit si na vysoký úrok a podobně. Z reklamy se přitom nabídky na půjčky jen hrnou. Mnozí pak začnou tzv. vytloukat klín klínem, kdy z jedné půjčky splácejí další a pak už se roztáčí dluhová spirála. Od nového roku na sebe lidé mohou vyhlásit tzv. osobní bankrot, říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

"Jestliže dlužník úspěšně projde tzv. testem poctivosti a soud oddlužení povolí, rozhodnou věřitelé hlasováním, zda dojde k prodeji dlužníkova majetku nebo zda bude dlužník po dobu příštích pěti let odevzdávat věřitelům téměř všechny své příjmy nad rámec životního minima. Jestliže dlužník plán oddlužení plní, soud rozhodne, že se mu zbytek dluhu promíjí, jinak na majetek dlužníka vyhlásí konkurs."

Dlužník musí věřitelům splatit alespoň 30 procent dluhu. Možná se to zdá málo, ale firmy a věřitelé většinou vymohou tak 20 procent pohledávek. Analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová ale varuje před ztrátou motivace v případě, že dlužníkům zůstává jen životní minimum.

"On bude vědět, že i když se bude snažit, a vydělávat hodně peněz, tak si je sám vůbec neužije. A útěcha, že za několik let třeba už zase bude moci vydělávat jenom sám na sebe a nejenom na ty, kterým dluží, je poměrně chabá."

První dlužník se objevil na internetu už v prvních dnech nového roku. Paní z Ostravy, která o osobní bankrot požádala, pak prožila zděšení, když se v insolvenčním rejstříku objevilo její bydliště, rodné číslo, majetek, výpis z rejstříku trestů, příjmy. Své finanční potíže se přitom snažila před okolím tajit. Ano, tohle všechno se o vás mohou dozvědět lidé z internetu, pokud se dostanete do finančních problémů. A to začalo vadit Úřadu na ochranu osobních údajů. Navrhuje, aby byl rejstřík částečně veřejnosti uzavřen. Jeho šéf Igor Němec je pro, aby se k údajům dostali jen lidé, kteří jsou na případu zainteresováni.

"Máme krátkodobý a dlouhodobý cíl. Krátkodobý spočívá v tom, že by se mělo důsledně využívat možnosti v zákonu, který říká, že každý, kdo se podrobí tomuto řízení, má právo žádat soud o to, aby některé osobní údaje nebyly zveřejněny. A on rozhodne, zda ano či ne. To je věc, která se, jak se v prvních dnech ukázalo, nevyužívá. A dlouhodobý cíl spočívá v tom, aby se zákon změnil tak, aby insolvenční rejstřík, který obsahuje řadu citlivých údajů, nebyl tak brutálně veřejný, to znamená, že by se každý mohl do této citlivé oblasti podívat, jenom prokáže-li něco, co v tuto chvíli nazýváme jako 'právní zájem'."

Němcův úřad se proto dohodl s ministerstvem spravedlnosti na vytvoření komise, která by se tím měla zabývat. Uvažuje se například o zavedení hesla, které by znali jen zainteresovaní, například věřitel, správce konkursní podstaty a podobně.