Odboráři jsou odhodláni proti finanční reformě použít sílu

Vláda a koaliční experti na zámku v Kolodějích, foto: ČTK

Vláda a koaliční experti se v neděli na zámku v Kolodějích shodli na podobě důchodové reformy, která bude znamenat přechod na tzv. příspěvkový systém.

Vláda a koaliční experti na zámku v Kolodějích,  foto: ČTK
Skoro 14 hodin jednala vláda s koaličními experty o reformě veřejných financí. Sociální demokracie získala od svých partnerů souhlas ke krácení nemocenských a sociálních dávek. Lidé s nižšími příjmy dostanou nižší nemocenské dávky, ovšem jen v prvních 14 dnech nemoci. Dávky za první tři dny nemoci budou sníženy na polovinu. Nový důchodový systém má spočívat ve vytvoření fiktivních individuálních účtů, které by každému pracovníkovi umožnily sledovat, kolik již na svůj důchod přispěl a jakou penzi v závislosti na odpracovaných letech bude pobírat. Ministr financí Bohuslav Sobotka má v záloze i další recepty na zlepšení bilance státních financí:

"Částí naší agendy budou majetková přiznání, registrační pokladny, zřízení policie, stejně jako nezbytné kroky k modernizaci v oblasti sociální podpory, nemocenského pojištění, daňového systému."

Vládní koalice se předběžně dohodla i na tom, že během tří let má klesnout sazba daně z příjmu právnických osob ze současných 31 na 24 procent. Cíl chystaných změn je podle ministra financí jasný: snížit státní dluh.

"Ty kroky, které budeme podnikat, nejsou krátkodobě populární, ale jsou dlouhodobě velmi užitečné pro Českou republiku a životní úroveň většiny občanů a jsou důležité taky pro lidi, kteří dnes nemají práci beno maní nízké příjmy, protože jim dávají do budoucna naději a perspektivu."

Podle místopředsedy rozpočtového výboru a poslance opoziční ODS Martina Kocourka je ale strategie vlády špatná, protože je postavena pouze na škrtání výdajů:

"Já mám pocit, že vláda musí dát nějaký impulz na straně podnikání, zatímco ty návrhy, o kterých slyšíme, jsou spíš k omezení podnikání a zvyšování daňové zátěže. takže tudy cesta nevede a určitě tímhle způsobem naše problémy veřejných rozpočtů nevyřešíme."

Milan Štěch
Také předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Milanu Štěchovi se nelíbí, že vláda hodlá reformu provádět na výdajích směrem k občanům.

"Je zcela zřejmé, že v koalici převládl názor, že reformu provedou, a to zejména na výdajové straně. Podle našich analýz reformu zaplatí zaměstnanci a de facto se nedotkne příjmově silných skupin. Z tohoto důvodu dnes rada ČMKOS ustavila krizový štáb, protože se domníváme, že v době, kdy stát nezvládá vyšetření řady kauz, například kauza kolem pana Charouze a IPB - pět miliard v čudu - víme o arbitráži kolem TV Nova, tak se domníváme, že není možné, abychom dál mlčeli a přihlíželi, jak zaměstnanci jako jediní stabilně platící polatníci budou ještě větším daňovým zatížením platit na tyto nešvary."

Odboráři jsou připraveni použít silové řešení a vyhýbat se podle svého předáka Milana Štěcha nebudou v případě potřeby ani takovým prostředkům, jako je generální stávka.