Vláda chystá zásadní reformu veřejných financí

Vladimír Špidla a Zdeněk Škromach, foto: ČTK

Český kabinet se rozhodl pro radikální reformu veřejných financí. Do tří let by měla státu přinést úsporu 80 miliard korun. Dodatečné příjmy odhaduje ministr financí Bohuslav Sobotka na desítky miliard korun.

V popředí Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Cílem reformy je postupně snižovat rozpočtové schodky a narovnat příjmy a výdaje státního rozpočtu. Výdajová kapitola počítá zejména s rozsáhlou reformou penzijního systému. Jak upřesnil premiér Vladimír Špidla výplata důchodu podle nového systému se bude týkat až občanů narozených po roce 1969. Lidé narození po roce 1950 budou na nový systém přecházet postupně:

"To znamená ti, kteří jsou narozeni například v roce 1951, by ve svém důchodu, pokud by odešli v normálním důchodovém věku, pobírali 95 procent z důchodu současného systému a 5 procent z onoho nového systému zdánlivých účtů."

Milan Štěch,  foto: ČTK
Postup vlády ale ostře odmítají odbory. Tvrdí, že reforma je nespravedlivá, protože největší zátěž ponesou především příjmově slabší skupiny jako jsou zaměstnanci a důchodci. Jak řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, naopak lidé s vysokými příjmy se budou moci i nadále odvádění peněz do veřejných rozpočtů vyhýbat nebo odevzdávat pouze minimální částky:

"Jsou to například lidé, kteří pobírají mzdu formou mandátních smluv, to jsou někteří špičkoví manažéři, tam se neplatí prakticky žádné pojištění. Pak se domníváme, že to jsou problémy týkající se obchodu, jako jsou registrační pokladny. U podnikatelského sektoru se jedná o majetková přiznání."

Vladimír Špidla a Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Podle premiéra Vladimíra Špidly odbory úplně nepochopily situaci. Proto věří, že se všechno vyjasní na jednání tripartity, tedy zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů v polovině června:

"Jsem přesvědčen o tom, že celkový názor se změní, protože to je reforma ve prospěch celku a budoucnosti, a to budoucnosti všech. Musím říct, že zejména sociálně slabých."

A co si myslí o chystané reformě veřejných financí ředitel pražského Liberálního institutu Miroslav Ševčík?

"Já jsem velmi skeptický, že se podaří prosadit to, co vláda navrhuje. To není v zásadě žádná reforma veřejných financí. Jsou to spíše kosmetické úpravy. Navíc si myslím, že byť to chystali ekonomičtí experti vládních stran, tak samotná vláda nemá mezi sebou žádného ekonoma, proto také může naletět na to, že když se zvýší daňové sazby různým poplatníkům, tak si myslí, že se zvýší i vybrané daně. Samozřejmě, že tomu tak není. Co se týká úspor, vláda chce za tři roky uspořit 80 miliard korun. To je směšné, protože to je pouze zhruba 27 miliard ročně, ale deficit přesahuje 100 miliard ročně. Vnitřní zadlužení tedy roste a jen na úrocích budeme platit několik desítek miliard v krátké době. To samozřejmě zatíží rozpočty a budoucí generace ještě více."