Odbory navrhly, aby ředitel ČT dočasně předal funkci

Jiří Balvín, Foto: ČTK

Nezávislá odborová organizace v České televizi svolala na čtvrtek shromáždění zaměstnanců veřejnoprávní televize. Shromáždění před hlavním vchodem do budovy na Kavčích horách souviselo s policejním vyšetřováním generálního ředitele ČT Jiřího Balvína. Více už příspěvek Evy Petržílkové:

"Situace v České televizi je opět vážná a proto jsme si dovolili vás svolat..."

Řekl v úvodu shromáždění asi dvou stovek zaměstnanců České televize Adam Komers, jeden z vůdců televizní revolty na přelomu let 2000 a 2001.

Odboráři České televize jsou znepokojeni údajným poškozením dobrého jména veřejnoprávní televize. Policie totiž obvinila generálního ředitele Jiřího Balvína ze zmanipulování zadání veřejné zakázky při nákupu přenosového vozu od ČNTS. Podle některých informací se prověřuje i možnost, že ředitel požadoval provizi. Jiří Balvín všechna obvinění popírá.

Odboráři proto chtějí, aby Balvín dočasně pověřil výkonem funkce někoho jiného až do vyšetření případu. Adam Komers na shromáždění přečetl otevřený dopis adresovaný generálnímu řediteli..

Jiří Balvín,  Foto: ČTK
"Chceme zdůraznit, že ctíme presumpci neviny a tudíž nežádáme Vaši rezignaci. V civilizovaném světě je však naprosto běžné, je-li u takto vysoce postaveného funkcionáře podezření na spáchání trestného činu, navíc v souvislosti s výkonem jeho funkce, že takový člověk dobrovolně odchází tzv. mimo službu a vyčká řádného uzavření případu policií a soudem."

Předseda odborů Antonín Dekoj pak k dalším krokům odborářů uvedl....

"My odmítáme, že bychom požadovali odvolání generálního ředitele. Současně odmítáme, že bychom pořádali jakákoliv protestní shromáždění, natož stávku v této souvislosti."

ČT se podle odborářů nesmí stát předmětem předvolebního boje politických stran...

"Bohužel některé výroky politiků a bohužel i některé výroky členů Rady České televize nasvědčují pravému opaku."

Řekl v závěru shromáždění Adam Komers. O které politiky a členy rady konkrétně jde, však nechtěl vysvětlit.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio