Odbory protestují proti zdravotnické reformě

Zdravotnické odbory protestují proti chystané reformě zdravotnictví. Místo demonstrace se silnými slovy a hesly pořádají tentokrát happening s pantomimou a scénkami. Svou akci organizují v den, kdy začíná zdravotnické reformní zákony projednávat sněmovna.

Akci připravil odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. Podle jeho předsedkyně Dagmar Žitníkové má úterní akce upozornit na to, co se může se zdravotnictvím stát, projdou-li naznačené změny. Odboráři odstartují happening ve 12:05, tedy "pět minut po dvanácté". Chtějí prý ukázat, jak by mohlo zdravotnictví po reformě vypadat.

"Na pódiu nahlédneme do stomatologické ordinace. Můžete se těšit i na to, že na pódiu poteče krev,"

uvedla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová. Odborová centrála úterní akci podporuje.

Podle organizátorů spočívá hlavní problém zdravotnických reforem v tom, že se má oddělit standardní pojišťovnou hrazená péče od nadstandardní, kterou si zaplatí pacient, přičemž není dosud dáno, co bude standardem a co nadstandardem.

Dagmar Žitníková
"Všechno se má objevit ve formě prováděcích vyhlášek, my se ale obáváme, že vyhlášku je možno kdykoliv změnit, někdo na ministerstvu zdravotnictví se jinak vyspí, nebo se změní ekonomická situace a najednou bude standardem něco úplně jiného,"

upozorňuje Dagmar Žitníková.

Odboráři tvrdí, že nejsou zásadně proti zavedení nadstandardů, standard by měl ale zůstat v rozsahu současné běžné péče. Akci podporuje i Svaz pacientů. Jeho předseda Luboš Olejár vyvrací tvrzení, že reforma posílí práva pacientů.

"Jde o jeden z největších podvodů století na pacientech v České republice. O žádné posilování práv tady nejde, jde jednoduše o odebírání toho, co máme dnes."

K odborářům se připojuje i Národní rada seniorů ČR, iniciativa ProAlt a Národní rada osob se zdravotním postižením.

"Národní rada je velmi nespokojená s tím, jak se připravuje reforma zdravotnictví a proto loigicky podporuje všechny akce, které alespoň trochu mohou pomoct k tomu, aby reforma zdravotnictví buď byla zastavena nebo alespoň výrazně pozměněna,"

uvedl předseda Václav Krása.

Odobráři kritizují také fakt, že zaměstnanci budou platit reformu dvojmo, jednou v platbách nadstandardu, které podle nich ale nakonec skončí v kasách pojišťoven a ke zdravotníkům se nedostanou, a podruhé ve zvýšeném odvodu za státní pojištění. Protestují proti tomu, že platby za pobyt v nemocnici nemají limit a mohou přivést dlouhodobě nemocné k sociálnímu vyloučení. Předseda Lékařského odborového klubu je ale problematický i způsob přijímání zákonů. Podle něj probíhá tryskem ve velkém chaosu, kdy nejsou k dispozici platná znění navrhovaných předpisů, o kterých by se mohlo diskutovat. Podle Engela je k přijetí reforem nezbytný celospolečenský koncenzus:

"Není možné tu spoléhat na nějakých pseudo 115 nebo 118 hlasů, silou se prostě takové věci nedělají. To je to, co mě trápí možná ještě víc než jednotlivé paragrafy, a takový způsob přijímání tak důležitých zákonů je nutno kategoricky odmítnout."

Veřejnost se k protestům dosud příliš masivně nepřipojila. Podle odborářů to neznamená, že by s reformami lidé souhlasili:

"Já si nemyslím, že to, že česká veřejnost není příliš aktivní, znamená její souhlas. Občané jsou nespokojení, vyplývá to i z řady průzkumů, ale bohužel nejsou ochotni svůj nesouhlas viditelně ukázat,"

uvedla Sokolová. Největší odborová centrála v zemi chystá na protest proti zdravotnické reformě další akce. Uspořádat je chce ještě o prázdninách. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil ale konkrétní kroky přiblížit nechtěl. Odboráři vládní reformy dlouhodobě kritizují. Podle nich by zhoršily život většiny lidí. Kabinet na reformních změnách trvá, podle něj je Česko potřebuje. Na protest proti vládním záměrům uspořádali v polovině června dopravní odboráři celodenní stávku v dopravě a ČMKOS jako největší odborová centrála vstoupila do stávkové pohotovosti. Vláda své plány ale nezměnila.