Odbory: Tlustá peněženka je útokem na peněženky občanů

Jaroslav Zavadil, foto: Autor

Českomoravská konfederace odborových svazů podrobila kritice představy ODS o daňovém systému. Ve své analýze odbory uvádějí, že daňový experiment ODS by znamenal snížení životní úrovně většiny lidí a měl by také negativní dopad na veřejné finance. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Jaroslav Zavadil,  foto: Autor
Podle ODS vysoké daně a vysoké sociální a zdravotní pojištění připravují lidi o peníze a brzdí růst životní úrovně. Lékem na to má být zavedení rovné daně, pokles výše pojistného a státem zaručený příjem občana, který by nahradil současné sociální dávky. Odbory ve své analýze tuto představu zpochybňují. Z jejich výpočtů vyplývá, že návrh ODS by byl výhodný pouze pro osoby s vysokými příjmy. Osoby s průměrným a podprůměrným platem - a těch je prý v zemi 70 procent - by na něm výrazně prodělaly. Nejhorší situace by pak nastala v domácnostech bez příjmu, tedy u nezaměstnaných. Dramatický by byl také dopad do veřejných rozpočtů. Saldo by prý činilo minimálně 122 miliard korun. Pokud by ODS prosadila ještě další své představy, pak by saldo vzrostlo až na 246 miliard. Jak řekl Radiu Praha místopředseda odborové konfederace Jaroslav Zavadil, odborům se nelíbí, že ODS neříká o svém daňovém projektu celou pravdu.

"Zkreslení spočívá v tom, že na jedné straně se zaměstnancům říká, jakou by mohli mít mzdu, a na druhé straně se jim už neříká, jaké to vlastně bude mít jiné dopady, pokud by se tato Modrá šance nebo Modrá kalkulačka uplatnily. A to jsou dopady, jak do veřejných rozpočtů, tak do služeb. To znamená, že každý zaměstnanec by si musel platit to, co dnes nemusí. A to ODS neříká. To nám vadí nejvíc, protože je to naprosto neseriózní. Já bych bral, kdyby řekli: ano, my chceme tohle a na druhou stranu počítejte s tím, že tedy nebudete dostávat nemocenské, nebudete dostávat tak vysoké důchody, budete si na to všech muset průběžně odkládat. Podpora v nezaměstnanosti nebude dnes první tři měsíce 50 procent z platu, ale bude jenom 3600 korun. Budete si muset zaplatit školné, budete muset platit víc u lékaře. To by pak bylo přesné a věrohodné."

A ještě k něčemu mají odbory silné výhrady. Uvádějí, že ODS v rámci předvolební kampaně odeslala několika tisícům firem informační CD, které umožňuje zaměstnancům spočítat si, kolik peněz by dostali ve svém platu navíc, kdyby se prosadily daňové představy ODS. Odbory upozorňují na vážný rozpor se zákonem o politických stranách, který nepřipouští organizovat činnosti politických stran na pracovištích.

"Je zarážející, že poprvé po šestnácti letech součást programu ODS, vůbec nějaké politické strany, jde do firem. To zatím nikdy nikdo neudělal. Ať si s tím poradí právníci. Z našeho pohledu se může zdát, že to, co provedla ODS, není zrovna čisté. A za tím si stojíme."

První místopředseda ODS Petr Nečas ale pro Radio Praha uvedl, že o žádný rozpor tady nejde.

"Je to absolutní nesmysl. Je to také důkaz politické angažovanosti právě Českomoravské konfederace odborových svazů, která je úzce personálně propojena se sociální demokracií. Ta naše aktivita absolutně nesouvisí s nějakým organizováním stranické činnosti na pracovištích."

Daňový projekt ODS nese název Tlustá peněženka. Podle odborů je Tlustá peněženka útokem na peněženky občanů.