ODS se snaží zbavit korupčníků i černých duší

Foto: ČTK

Vedle hledání východisek z ekonomické krize se dalším z hlavních předvolebních témat stává boj proti korupci. O to víc se Občanská demokratická strana snaží distancovat od nejnovější aféry nejméně dvou svých členů. A to v době, kdy část členské základny tvoří účelově nabrané takzvané černé duše.

"Přibližně v 9.00 došlo na naši podatelnu prohlášení Aleše Kvapila, ve kterém rukou píše, že ke dni 15. února 2010 rezignuje na funkci starosty a současně také na funkci zastupitele městské části Brno – Žabovřesky," sdělil v pondělí tamní místostarosta Marek Šlapal. Skončila tak starostovská kariéra Aleše Kvapila. Vlivný člen brněnské ODS byl totiž už minulý týden se svým přítelem a spolustraníkem Radovanem Novotným zatčen a vzat do vazby.

Zleva místopředseda ODS David Vodrážka,  předseda strany Mirek Topolánek a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř,  foto: ČTK
Podle mluvčího Krajského státního zastupitelství v Brně Hynka Olmy je vazba odůvodněna obavou, že by obvinění mohli na svobodě ovlivňovat svědky: "Byli obvinění ze spáchání trestného činu přijetí úplatku a dále z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. K vlastnímu skutku se s ohledem na počáteční stadium trestního řízení z taktických důvodů vyjadřovat nebudeme. Nicméně mohu potvrdit, že za toto jednání jim hrozí trest odnětí svobody v délce 5 až 12 roků."

Jen podle neoficiálních informací tak víme, že si starosta údajně řekl o úplatek firmě, která chtěla v Brně postavit multifunkční centrum. Prý tak učinil několikrát a dokonce nevybíravým způsobem, referují média.

Kromě funkce starosty pak v pondělí večer Aleš Kvapil - stejně jako Radovan Novotný - přišel také o členství ve straně. Výkonná rada ODS je vyloučila na návrh regionální rady. Tuto možnost jí dávají stanovy, aby v některých případech nemusela čekat na rozhodnutí místního sdružení, nebo dokonce čelit jeho vzpouře. Právě po loňských zkušenostech s těžkým zbavováním se neposlušných členů ODS na podzim umožnila přímo zasahovat vedení strany. Podle šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka "šlo o selhání jednotlivců, které nelze přehlížet," nicméně do strany by se podle něj mohli vrátit, pokud se jednou očistí a trestný čin se jim neprokáže.

První místopředseda Robert Kotzian  (vlevo) a předseda oblastního sdružení ODS Brno-město Pavel Blažek,  foto: ČTK
Někteří představitelé, jako například předseda brněnské ODS Pavel Blažek, sice vyslovili podezření z cílené kompromitace strany a nebyli nadšeni z okamžitého vylučování, jak ale Blažek lakonicky dodal: "Ty dva, kteří jsou momentálně v té vazbě, podle mě členství v ODS v tuto chvilku vůbec nezajímá."

A tak je možné, že exstarostu Aleše Kvapila ve vazbě kvůli jiným starostem nezajímá ani to, že se neocitne ani na šestém místě jihomoravské kandidátky ODS do Poslanecké sněmovny, odkud ho Výkonná rada vyřadila.

Zřejmě o něco složitějším problémem, než rychlé zbavení se dvou členů podezřelých z korupce, jsou takzvané černé duše. ODS přitom není jediným politickým subjektem, o kterém se soudí, že účelovým, možná i placeným náborem jinak neaktivních členů jednotlivá sdružení uměle zvyšují svou váhu, díky které roste podíl jejich delegátů na kongresech s cílem ovlivnit vedení strany. Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky je ale s tímto způsobem manipulací ve straně konec a nová pravidla výběru delegátů už nebude záviset od počtu členů v místních buňkách. Počet zástupců ve vrcholném stranickém orgánu bude odvíjet od volebního výsledku strany a počtu voličů v místě.