Opozice viní vládu z neúspěšné kandidatury Česka na nestálého člena RB OSN

Poslanecká sněmovna zažila vzrušenou debatu? A její téma? Jak se mohlo stát, že Česko neuspělo při volbě nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Vše odstartoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když před poslance předstoupil s tím, že prohru bere na sebe.

"Je to prohra a beru za to odpovědnost na sebe",řekl ministr Schwarzenberg a sklidil za to potlesk zejména z opozičních lavic. Volba nového nestálého člena Rady bezpečnosti proběhla v úterý v New Yorku. Rozhodovalo se mezi Českem a Chorvatskem. Prohra o 4 hlasy v prvním kole přiměla nerozhodnuté státy dát hlas Chorvatům. Po druhém kole se Česko kandidatury vzdalo. Velvyslanec při OSN Martin Palouš v rozhovoru pro tisk uvedl, že nás zradily i státy, které podporu slíbily písemně. Zvlášť nápadná byla aktivita čínských diplomatů. Chorvaté podle jeho slov o členství hodně stáli. Do New Yorku na poslední chvíli přijel lobbovat i premiér Mirek Topolánek. Ani to však nepomohlo.

V Poslanecké sněmovně se při hodnocení české kandidatury rozpoutala zhruba dvouhodinová hádka, při níž poslanec David Rath obvinil premiéra Topolánka, že se více věnuje rodině, než zahraniční politice. Opozice z neúspěchu jednoznačně viní vládu.

David Rath a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Pane premiére řekněte, co jste udělal za 13 měsíců? Já jsem za 13 měsíců před volbami projel 30 zemí,"

řekl šéf ČSSD Paroubek, ale premiér nesouhlasil.

"Máme za sebou stovky a jsem to schopen doložit, stovky jednání na nejrůznějších úrovních od prezidentů, premiérů po ministry zahraničí."

Topolánek naopak obvinil socialistické vlády, že nezačaly s lobbováním dřív. Chorvatsko se podle něj připravovalo čtyři roky.

Co může být příčinou českého neúspěchu, na to Radiu Praha odpověděl politolog Jiří Pehe.

"Například skutečnost, že Chorvatsko není členem Evropské unie a NATO. Mnoho zemí třetího světa vcelku přirozeně sympatizovalo spíše se zemí, která je viděna jako řekněme outsider v mezinárodní politice a chtělo jí dát příležitost. Chorvatsko také nikdy nebylo členem Rady bezpečnosti. Myslím, že čeští politici tak trochu přecenili své síly a zbytečně před hlasováním vydávali prohlášení, v nichž to vypadalo, že ČR má jistý náskok, že to hlasování pravděpodobně dopadne v náš prospěch. Já osobně nevím, odkud takové informace čerpali, protože v organizaci, která má téměř 200 členů, je velmi těžké zjistit přesně, jak takové hlasování dopadne."

Karel Schwarzenberg  (vpravo) s Miroslavem Kalouskem,  foto: ČTK
Ministr zahraničí předstoupil před poslance a vzal odpovědnost za tuhle prohru na sebe.

"Myslím si, že ministr Schwarzenberg se zachoval velmi gentlemantsky, když to vzal na sebe. Zároveň si myslím, že se tady opět v české politice, jak už je u nás neblahou tradicí, čeří bouře ve sklenici vody, protože ono skutečně zase o tak moc nejde. My jsme neprohráli se zemí, která reprezentuje odlišné hodnoty, jako je třeba Bělorusko. Pak by to skutečně bylo špatné. Ale my jsme prohráli se zemí, která má stejné ambice jako my, která také chce být členem EU. A konec konců, když to trochu nadnesu, ponecháme-li stranou otázky národní prestiže, tak je vcelku jedno, jestli v Radě bezpečnosti zasedá Chorvatsko nebo Česká republika."