Peres na Foru

Krize mezi Izraelem a Palestinci ovlivnila druhý den jednání konference Fórum 2000 na Pražském hradě. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Arcibiskup ze Sierra Leone Joseph Ganda na závěr svého projevu vyzval účastníky konference k přijetí prohlášení, v němž by se vyjádřili k současné vlně násilí. Iniciativy se chopil prezident Václav Havel, který text prohlášení připravil společně s jordánským princem Hasan bin Találem a bývalým izraelským premiérem Šimonem Peresem. Poselství, které vyzývá k okamžitému zastavení násilí, obnovení dialogu a vzájemné úcty, má být předáno osobně na Blízkém východě. Ještě před tím, než došla na Pražský hrad zpráva o uzavření dohody v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch, zdůraznil Šimon Peres před novináři, že Izrael nechce ovládat palestinská území.

Myslíme si, že palestinský lid má právo na nezávislost a rozhodování o svém vlastním osudu, řekl Peres a dodal, že nevidí žádný důvod, proč by vztahy mezi oběma státy neměly být normální a proč by Palestina neměla být rovnocenným partnerem Izraeli. Mnohem více než bojem však Palestinci podle jeho slov mohou dosáhnout jednáním. Bývalý izraelský premiér se domnívá, že mezi Izraelci a Palestinci bude jednou dosaženo vzájemné důvěry, stejně jako se to stalo u národů Evropy, která během třiceti let zažila dvě války a ztratila v nich 50 milionů lidí.

Kdyby v roce 1944 někdo tvrdil, že za pár let vznikne nová Evropa, mírová a spolupracující, nikdo by tomu nevěřil. Lidé zkrátka chtějí žít v míru. A politici jim k tomu musí dát možnost. Pak se nedůvěra rozplyne stejně rychle jako mraky po bouřce.

Další příměr Šimona Perese ale působil v této souvislosti trochu zvláštně: A možná je tomu podobně, když se podíváme na vaši vlastní historii. Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou dnes mnohem lepší, než když jste byli v jedné zemi zvané Československo, uvedl bývalý izraelský premiér a ministr zahraničí, který v roce 1995 obdržel Nobelovu cenu míru.