Podle prezidenta nesmí Kubiceho zpráva upadnout v zapomnění

Prezident Václav Klaus a ministra vnitra František Bublan, foto: ČTK

Prezident republiky Václav Klaus soudí, že v zapomnění by neměla upadnout zpráva šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho, která rozbouřila politickou scénu několik dní před volbami. Klaus o tom ve středu hovořil s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

Václav Klaus a František Bublan,  foto: ČTK
Václav Klaus očekává, že budou vyšetřena všechna podezření ze zprávy. Prezident řekl, že českou veřejnost i jeho zásadně zajímají "velmi vážná podezření ohledně souvislosti těchto věcí s jistými politickými špičkami či osobami blízkými politickým špičkám."

Ministr vnitra František Bublan nepopíral, že kontroverzní zpráva má svá silná místa:

"Ta jedna část je skutečně celkem dobrý popis těch současně vyšetřovaných kauz, jako je kauza biolíh, kauza Mrázek anebo ruský organizovaný zločin."

Jak se ale má v poselství zprávy zorientovat člověk neznalý policejní mluvy a zmatený různými dílčími informacemi médií? Na to jsme se zeptali redaktora Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Jana Hrbáčka:

"Asi nejzákladnějším poznatkem z té zprávy jsou informace o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a posléze snaha ovlivňovat vyšetřování některých případů ze strany politiků sociální demokracie, respektive jim spřízněných lidí. Jmenujme pana exministra vnitra a expremiéra Grosse a jeho pravou ruku Pavla Přibyla, kupříkladu."

Jaká je relevance těch informací?

"Například ty informace, kde jsou zmiňovány operativní poznatky o prorůstání ruskojazyčného organizovaného zločinu do státní správy, tam se to dá považovat za stoprocentní informaci, taktéž parafráze policejních odposlechů telefonů některých vysoce postavených policistů či pana Přibyla či pana Grosse, kteří se dotazují na podrobnosti ze zásadních případů, které například Útvar pro odhalování organizovaného zločinu řešil."

Nabízí se otázka, jestli vyznění té zprávy není znehodnoceno datem jejího zveřejnění.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Já si myslím, že určitě ne. Podle toho, o čem jsem hovořil se spoustou lidí, včetně politologů, oni jsou přesvědčeni, že to mělo dopad jak na voliče ODS tak i na voliče sociální demokracie, tudíž že u obou politických stran mohlo dojít k odlivu, ale zároveň i k přílivu voličů. To načasování asi samozřejmě nebylo úplně nejšťastnější, nicméně ten Kubiceho útvar byl pod takovým tlakem, že toto byl poslední zoufalý krok, kterým se snažil osvětlit, co se vlastně děje.

Z těch odposlechů, které v té zprávě jsou zaneseny, kupříkladu vyplývá, že člověk z Inspekce ministra vnitra, který měl na starosti vyšetřování příslušníků z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, se stýkal s lidmi, o kterých jsme hovořili, s panem Přibylem a podobně. Tudíž z toho plynula obava ze snahy opravdu intenzivně ovlivnit vyšetřování. Proto zřejmě přistoupil Jan Kubice k tomu kroku, který je sice velice nestandardní, ale v té dané situaci zřejmě musíme pro něj nalézt nějaké pochopení."

Podle Jana Hrbáčka nelze chápat Kubiceho zprávu jako útok na sociální demokracii ani na špičky odcházející vlády - zejména pokud se sami zasadí o vyšetření podezřelých kauz:

"Co se týče stávajících špiček sociální demokracie, tak z těch zpráv, které tam jsou zaneseny, i z nějakých určitých operativních poznatků, nemůžeme rozhodně nikoho obvinit, a ani to Kubice neudělal, že by byl kupříkladu Jiří Paroubek členem mafie nebo byl napojen na mafii. To v žádném případě. Spíše jde o to dokreslit ty cesty, dohledat kam všude vedou, a myslím si, že právě premiér, vlastně už expremiér Paroubek i exministr vnitra Bublan by se měli sami o to zasadit aby případně sociální demokracii očistili od podobných podezření."