Politici a umělci se setkali na Den Evropy v kavárně Slavie

Vaclav Havel, Jiri Paroubek and Margot Klestil, photo: CTK

Devátý květen byl Dnem Evropy. Každoročně ho slaví všechny členské státy unie jako vzpomínku na vyhlášení takzvané Schumanovy deklarace z roku 1950, kterou tehdejší francouzský ministr zahraničí zahájil evropský integrační proces. Letos bylo součástí Dne Evropy setkání politiků, diplomatů, spisovatelů, umělců, ale i běžných návštěvníků v 27 kavárnách 27 evropských hlavních měst.

Václav Havel,  Jiří Paroubek a Margot Klestil-Löffler,  foto: ČTK
Devátý květen byl Dnem Evropy. Každoročně ho slaví všechny členské státy unie jako vzpomínku na vyhlášení takzvané Schumanovy deklarace z roku 1950, kterou tehdejší francouzský ministr zahraničí zahájil evropský integrační proces. Letos bylo součástí Dne Evropy setkání politiků, diplomatů, spisovatelů, umělců, ale i běžných návštěvníků v 27 kavárnách 27 evropských hlavních měst. Kromě členských zemí unie se totiž připojilo i Bulharsko a Rumunsko. A tématem setkání byla Evropa ze všem možných pohledů. Nápad přenést diskusi do kaváren vznikl během rakouského předsednictví unie, kdy si politici vzpomněli na středoevropskou tradici literárních kaváren, kde se lidé nejen baví, ale diskutují o všem možném. V Praze se místem setkání stala kavárna Slavie.

"Mezinárodní PEN klub oslovil v každé zemi jednoho význačného autora a ten v kavárně v obklopení lidí, kteří v kultuře či v politice nejsou nevýznamní, přečetl svůj text. V našem případě to byl bývalý prezident Havel, který přečetl svůj deset let starý text, který a to bylo velmi zajímavé, neztratil nic ze své aktuálnosti,"

Martin Stropnický a Václav Havel v Kavárně Slavie,  foto: ČTK
uvedl ředitel divadla Na Vinohradech Martin Stropnický, který strávil 12 let v diplomacii. Mezi lidmi, kteří si vyslechli Havlův projev, nechyběli ani premiér Paroubek, ministr zahraničí Svoboda či eurokomisař Špidla. Václav Havel napsal svůj projev před deseti lety v Cáchách a bylo to při udělení Ceny Karla Velikého. Česko tehdy o členství v unii teprve usilovalo a Havel naléhal, aby Evropa ukázala, že mnoho jejích národů může spolupracovat, aniž ztratí vlastní samostatnost. A jak hodnotí současnou diskusi v kavárně? Ocenil, že sem přišli rozmanití politici, i běžní hosté.

"Mimo pozvaných tady byli i lidé, kteří nahodile přišli do kavárny, neboť byla otevřena pro veřejnost. Hlavní ale je, že menšiny v intelektuálních kavárnách tím jak uvažují, tím co píší a dělají, nepřímo ovlivňují posléze život většin. Já pamatuji přes 50 let historii kavárny Slavie. Chodil jsem do ní v nejrůznějších fázích života a dějin našeho státu a vím, jak důležitá křižovatka to byla. To zdejší dění se nepromítlo do okamžitých viditelných společenských dějů, ale z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že je mnohdy významně ovlivnilo."

A protože nejlépe se diskutuje při dobrém jídle, i v kavárně se během Dne Evropy podávaly sladké speciality všech zúčastněných zemí.