Postřehy z kampaně

Už o nadcházejícím víkendu půjdou Češi poprvé k volbám do krajských zastupitelstev a zároveň proběhnou doplňovací volby do Senátu. Předvolební kampaň stran podle pozorovatelů ničím zvláštním příliš nepřekvapila. Přesto, jak uvádí Zdeněk Vališ, bylo možné zaznamenat některé novinky i jistou změnu taktiky oproti minulosti.

Nejnápadnější změnou je to, že strany si zřejmě nechtějí svazovat ruce sliby a riskovat tak, že je voliči později chytí za slovo. Místo slibů se letos objevily jednoduché bezpohlavní slogany, které v podstatě může použít jakákoli strana. Pouze čtyřkoalice vybočuje z linie negativním heslem "Konec vlády růže s ptákem". Narážka na symboly sociální demokracie a ODS je ovšem většinou pozorovatelů hodnocena jako trapná až vulgární. Čtyřkoalice má proto v záloze i pozitivní heslo "S námi se to změní". Na vysvětlení, jak a co se změní, už ale na billboardech není místo. Navíc prakticky stejné heslo mají i komunisté. Zatím největší ohlas v kampani čtyřkoalice má společný maskot - medvídek koala. Oponenti třeba významně poukazují na fakt, že tento medvídek v přírodě i v zajetí neustále přežvýkává jen jeden druh listí.

Terčem vtipů se stal romantický slogan ODS Hlavou i srdcem. Například podle psychologa Karla Humhala si něco takového může někdo vytesat na náhrobní kámen. Sociální demokraté se naopak pasují do role konzervativců, když kromě tradiční solidarity vyzdvihují především stabilitu a důvěru. Chybí už jen důraz na rodinné hodnoty.

Kromě nicneříkajících sloganů lze pozorovat i další změnu v předvolební kampani. Snad jen ODS vsadila na tradiční mítinky na náměstích, které řečník zaplňuje výkřiky pro a proti. Klausova strana těží nesporně z velké výhody, kterou je sám její předseda. Nehrozí totiž, že by náměstí při jeho vystoupeních zela prázdnotou. Ostatní strany na rozdíl od minulosti většinou od mítinků na náměstích upustily.

Sociální demokracie tentokrát hodně vsadila na dosud nevyzkoušený způsob kampaně, jakým jsou přímé telefonáty voličům domů. Do voleb chce tímto způsobem oslovit až milion lidí. Její mobilní informační kanceláře jsou zatím docela úspěšné. Bavit se s nimi prý odmítá jen každý desátý oslovený člověk.

Čtyřkoalice naopak okopírovala dřívější sociálnědemokratický vynález - proslulý autobus Zemák. Aby byla alespoň trochu originální, používá čtyřkoalice k cestám po vlastech českých nefalšovaný londýnský dvoupatrový autobus. Double-decker, coby symbol hrdého Albionu, jehož bratrancem by se Češi stali po vstupu do Evropské unie, vyvolává ovšem velmi rozpačité reakce. Jen pramálo působí na českou hrdost a leckde je dokonce pro samotné čtyřkoaličníky nežádoucí. S jistotou lze říci jen to, že čtyřkoaliční autobus jen obtížně projede běžným českým viaduktem.

Největší letošní novinkou, a nutno dodat, že sympatickou, je vstup internetu do předvolební kampaně. Přes počítač se občan dostane k politikovi mnohem blíž než na veřejné besedě, nemluvě o náměstí. Nejde samozřejmě o obligátní propagaci osoby politika, ale o možnost s politikem diskutovat. Nebyl by to špatný příslib do budoucna, pokud by šlo v Česku o začátek trendu, kdy se už automaticky nepočítá s tím, že lidé přijdou za politiky, ale že politici musí jít za lidmi.