Praha má znovu pomník Woodrow Wilsona

Foto: ČTK

Před Hlavním nádražím v Praze byl ve středu v poledne odhalen tříapůlmetrový pomník prezidenta Spojených států Woodrow Wilsona. Monument se sem vrací po sedmdesáti letech, původní sochu strhli v r. 1941 nacisté. O obnovení památníku se zasadila společnost Američtí přátelé České republiky z USA. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila řada osobností včetně prezidenta Václava Kaluse i jeho předchůdce Václava Havla.

Foto: ČTK
Prostranství před Hlavním, dříve Wilsonovým nádražím v centru Prahy se zaplnilo už hodinu před odhalením pomníku. Sešli se tu přední politici, zástupci diplomatického sboru, Američtí přátelé České republiky, kteří přijeli ze Spojených států, i davy Pražanů. Stráž u sochy drželi Sokolové i muži v uniformách československých legionářů. Tlačily se tu desítky fotografů i kameramanů. Největší rozruch nastal v okamžiku, když krátce po sobě dorazili bývalý prezident Václav Havel, který právě tuto středu slaví své pětasedmdesáté narozeniny, a současný prezident Václav Klaus. Mezi hosty byli ale také bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová, dnešní velvyslanec USA v Praze Norman Eisen, pražský arcibiskup Dominik Duka nebo primátor hlavního města Bohuslav Svoboda. Obnovení pomníku amerického prezidenta Woodrow Wilsona, který stál v Praze v letech 1928 až 1941, je dílem neziskové a nevládní společnosti Američtí přátelé České republiky. Ta sdružuje i mnoho potomků českých přistěhovalců do Spojených států. Její předseda Fred Malek uvedl, že vztyčení pomníku je nejvýznamnějším okamžikem v historii této společnosti:

Zleva vzadu rabín Karol Sidon,  ministr životního prostředí Tomáš Chalupa,  místopředseda Senátu ČR Přemysl Sobotka a exprezident Václav Havel,  zleva vpředu velvyslanec USA v ČR Norman Eisen,  prezident Václav Klaus a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová,  foto: ČTK
"Já osobně jsem velice hrdý na to, že tu stojím před vámi při této příležitosti. Jsem hrdý na to, že naše společnost obnovila tento památník. Jsem o to víc hrdý, že jsem vlastně také potomkem českého přistěhovalce. Můj dědeček odešel do Ameriky koncem 19. století."

Prezident Václav Klaus připomněl, že socha Woodrow Wilsona byla na prakticky stejném místě odhalena už podruhé:

"Před 83 lety a stejně tak i dnes se o postavení pomníku prezidentu Wilsonovi přičinili Američané českého původu, kteří na svou vlast nezapomněli a kteří zůstali jejími přáteli. Ani dnes se tedy nejedná o akci organizovanou státy či oficiálními institucemi, ale o aktivitu občanů obou spřátelených národů, Čechů a Američanů."

Americký velvyslanec v Praze Norman Eisen zdůraznil, že po r. 1918 lidé v nově vzniklém Československu úlohu prezidenta Woodrow Wilsona velmi oceňovali:

Foto: ČTK
"Muži, ženy i děti z celého Československa uznávali roli, kterou Woodrow Wilson hrál při založení Československa. Proto vznikla tato socha, která vlastně není jenom fyzickým památníkem, ale lidé ho mají ve svých srdcích."

Na vztah prezidenta Woodrow Wilsona a zakladatele samostatného Československa T. G. Masaryka poukázala ve svém projevu bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová:

"Samozřejmě existuje důvod, proč jména Wilson a Masaryk budou vždy spojována v dějinách i v našich srdcích. Síla jejich přesvědčení změnila navždy náš svět. Wilson představil úžasnou myšlenku. Věřil, že zákony by se měly uplatňovat stejnou měrou na velké národy i na ty malé a že povinností každé země je tuto zásadu chránit."

Autorem první sochy Woodrow Wilsona byl česko-americký sochař Albín Polášek. Obnovený monument vznikl i díky Nadaci Albína Poláška v sochařském ateliéru Michala Blažka. Pomník doplňuje pás se jmény dárců, kteří se na jeho obnovení podíleli.