Pražskou muzejní noc navštívilo 135 tisíc lidí

foto: ČTK

Rekordních 135 tisíc lidí navštívilo tuto sobotu Pražskou muzejní noc. Pražská muze a galerie byla otevřena až do nočních hodin a pro návštěvníky byl přichystán i bohatý doprovodný program. Byla mezi nimi i naše kolegyně Tereza Filinová

foto: ČTK
Krátce po sedmé hodině večer jsem se v hlavní budově Národního muzea na Václavském náměstí sešla s doktorkou Šustrovou a doktorem Doušou, kteří organizovali Pražskou muzejní noc. Její třetí ročník právě začal. Co jste pro návštěvníky letos připravili?

"Připravili jsme 21 institucí, 43 objektů. To znamená, že návštěvníci si můžou vybrat z celé řady institucí, což nejsou jenom muzea, ale i knihovny, památkové objekty, ale i například česká centra. Tyto instituce otevřely brány svých výstavních sálů. Nabízejí své expozice a výstavy a k tomu doprovodný program. Ten doprovodný program je rozmanitý. Jsou to jednak divadla, filmové projekce, komentované prohlídky atd."

uvedl Pavel Douša. Doktorka Šustrová k tomu dodala:

"Muzea nikdy nespí, tak jsme avizovali na plakátech. Chceme pozvat návštěvníky v době, kdy se normálně nedostanou do muzeí. A doplnili jsme to o velmi zajímavé programy, které v běžném provozu ani nemůžeme realizovat. Je tady řada odborníků, kteří dovedou určit já nevím minerály, máme české muzeum hudby, je toho spousta."

České muzeum hudby mě zaujalo v programu. Jak dlouho existuje?

"České muzeum hudby jsme otevřeli v listopadu roku 2004, je v Karmelitské ulici. Je velmi navštěvováno a návštěvník tam má možnost vidět nesmírnou spoustu hudebních nástrojů, které jinde nejsou k vidění. A navíc tam zní hudba, zní tam hudba v těch jednotlivých sálech. Je to pastva řekla bych pro oči a i pro uši."

foto: ČTK

Jaké jsou zkušenosti z minulých ročníků? Máte nějaké ohlasy a jaká muzea byla nejvíce navštěvovaná?

"Návštěvnost muzejní noci je docela vysoká. Příjemně nás překvapila v prvním ročníce, pražskou muzejní noc navštívilo 50 000 lidí, v tom druhém ročníku jsme napočítali již 120 000 vstupů. Nejnavštěvovanější muzea jsou např. Národní technické muzeum, Náprstkovo muzeum nebo instituce v areálu Pražského hradu a samozřejmě hlavní budova Národního muzea."

Zvýšila se potom návštěvnost samotných muzeí?

"To je takový údaj, který těžko statisticky odhadneme. Právě tahle akce má takový smysl, aby přilákala návštěvníky, aby se do muzea vraceli."

Kde se vzala koncepce Pražské muzejní noci?

"Poučili jsme se z Německa, z příkladu z Berlína, a z Francie, z Paříže. V Německu probíhají muzejní noci dvakrát ročně, vždycky na jaře a na podzim. U nás je to zatím jednou ročně, ale zase máme tady takovou instituci, ta se jmenuje Festival muzejních nocí. To znamená že téměř v každém městě v České republice se nějakým způsobem muzejní noc uskuteční. Festival se koná vždy v květnu a v červnu, začíná v Brně a končíme právě Prahou,"

upřesnil Pavel Doušla. Oslovili jsme i návštěvníky:

foto: ČTK

Proč jste se rozhodli zúčastnit se muzejní noci?

"Aby se malej podíval, co tady vlastně je. A já jsem tady taky byl ještě jako kluk malej se školou. Tak jsme si vzpomněli. Neměli jsme co dělat dneska večer, tak jsme tady v podstatě náhodou. - Protože jsme pět let v Praze a ještě nikdy jsme nebyli v Národním muzeu."

V Českém muzeu hudby, kam jsem se vypravila v samém závěru své noční pouti po muzeích, mě kurátorka Eva Paulová provedla expozicí a upozornila na orchestrion Wrede.

"To je historický orchestrion z počátku 20. století, který byl velmi vážně poškozen při povodních a který se nám podařilo za přispění ministerstva kultury zrestaurovat. Pracovali na tom čeští i švýcarští restaurátoři a skladby na něj hrajeme tady."