Před 270 lety postavil český vědec Prokop Diviš první uzemněný bleskosvod na světě

Památník Prokopa Diviše postavený na místě rodného domku v Helvíkovicích u Žamberka. U domu stojí zmenšený model bleskosvodu, nejznámějšího Divišova vynálezu.

Došlo k tomu na zahradě v Příměticích u Znojma, kde Diviš působil jako farář a zároveň vědecky experimentoval. Hlavní funkcí „povětrnostního stroje“ bylo trvale vyrovnávat napětí mezi nebem a zemí a samotný výboj odvracet.

 Bleskosvod Prokopa Diviše | Foto: Muzeum Prokopa Diviše v Příměticích

Základem stroje byl vodorovný železný kříž umístěný na čtyřicetimetrovém stožáru. Ramena kříže byla doplněna dalšími tyčemi s 12 kovovými krabičkami, ve kterých byly uloženy vrstvy železných pilin a 400 kovových hrotů čnících k obloze. Celá konstrukce byla vodivě spojena se zemí třemi řetězy. Slavnostní vztyčení přístroje proběhlo 15. června 1754 a přístroj fungoval jako bleskosvod. Pozorování vlastnoručně sestaveného přístroje prováděl Diviš při každé bouřce a výsledky sepsal do rozsáhlého pojednání „O podstatě atmosférické elektřiny“, které věnoval císařovně Marii Terezii.

Farníci vynálezu nevěřili

Busta Prokopa Diviše v Muzeu Žamberk | Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Vesničané v Příměticích byli přesvědčeni, že stroj může za extrémní sucho, které v roce 1759 postihlo střední Evropu. Vtrhli k Divišovi na zahradu a celou konstrukci zničili. Prokop Diviš už ho znovu nepostavil, ani když ho o to v dalším deštivém roce prosili.

Američan Benjamin Franklin vztyčil svůj tyčový uzemněný bleskosvod ve Philadelphii až šest let po Divišovi, a to na základě jednodušší myšlenky svést blesky na neškodné místo a zabránit vzniku výbojů.

Slavného rodáka připomíná model bleskosvodu na střeše Divišova divadla v Žamberku | Foto: Víta Balcarová,  Český rozhlas
Zmenšený model bleskosvodu vedle Divišova památníku v Příměticích u Znojma | Foto:  Zdeněk Truhlář,  Český rozhlas
11
50.0947265625
16.446033477783203
default
50.0947265625
16.446033477783203
Autor: Klára Stejskalová | Zdroj: Wikipedia
klíčová slova:
spustit audio

Související