Přehled tisku

Ministr financí Bohuslav Sobotka

Změny v sazbách daně z přidané hodnoty, na kterých se dohodla koalice, představují ústřední téma ve zpravodajství i komentářích úterních českých deníků. Komentáře ke změnám DPH jsou vesměs ekonomického charakteru. Jejich autoři se však většinou shodují v tom, že takzvaná druhá etapa reformy veřejných financí a s ní spojené zdražení významných položek bude mít dopad na sociálně slabé vrstvy. A to přesto, že by měly dostat určitou kompenzaci. Deníky konstatují, že vláda sice sníží obrovský schodek státního rozpočtu. Ovšem nikoli tím, že bude šetřit, ale že tyto peníze vybere od lidí.

Změny v sazbách daně z přidané hodnoty, na kterých se dohodla koalice, představují ústřední téma ve zpravodajství i komentářích úterních českých deníků. Komentáře ke změnám DPH jsou vesměs ekonomického charakteru. Jejich autoři se však většinou shodují v tom, že takzvaná druhá etapa reformy veřejných financí a s ní spojené zdražení významných položek bude mít dopad na sociálně slabé vrstvy. A to přesto, že by měly dostat určitou kompenzaci. Deníky konstatují, že vláda sice sníží obrovský schodek státního rozpočtu. Ovšem nikoli tím, že bude šetřit, ale že tyto peníze vybere od lidí.

Podle Mladé fronty Dnes nelze současné kroky vydávat za reformu, ale za přehazování peněz z jedné hromady na druhou a pak částečně na třetí. Někomu seberu, jinému přidám a všem pak více zdaním například vodu, píše autor komentáře. Poznamenává, že chystané přilepšení rodinám s dětmi a důchodcům od příštího roku jakoby přehlušuje fakt, že vláda vybere po úpravě DPH ročně o 20 miliard korun více. O skutečné reformě bude podle listu možné začít hovořit, až se řízne do věčně hladového zdravotnictví, důchodového systému a štědrého vyplácení nejrůznějších dávek. Za školu života pokládá komentátorka Mladé fronty Dnes nové výdaje, které čekají studenty. Většina vysokoškoláků si při studiích přivydělává, a to průměrně 1700 korun za měsíc. Podle koaličního usnesení budou však napříště i pracující studenti (a důchodci) platit zdravotní a sociální pojištění. Vláda tím zabije dvě mouchy jednou ranou: všichni výděleční činní si budou před berňákem rovni a přibude trochu peněz na zdravotní péči i na penze. Studenti zase dostanou dvojí školu života. V práci poznávají, jak je nelehké dobývat chléb vezdejší, a coby sociálně a zdravotně zdanění pocítí na vlastní kůži, s jakou upíří vervou stát odsává koruny z každé výplaty, míní autorka komentáře Mladé fronty Dnes. Závěrem poznamenává, že "lepší školení mladých voličů by Špidlova vláda už nevymyslela".

V tom,  co ještě platí,  se přestávají vyznat i daňoví poradci...
V tom, co ještě platí, se přestávají vyznat nejen novináři, ale i daňoví poradci, kteří se tím mají řídit. Jedny noviny mluví v souvislosti s nedělí o zdražování, druhé o snižování daní a třetí o daňové revoluci. Za to si ale může vláda sama, tvrdí Hospodářské noviny. Tato vláda vymýšlí překvapení každý měsíc, přemýšlí nahlas a za pochodu. Až nový balík změn přijde do parlamentu, všechno se bude možná zase měnit. A za rok a půl, po volbách, tady může být jiná vláda, která se asi pokusí celý dosavadní systém od základu změnit, odhaduje deník. Za největší ostudu vyplývající z nedělního jednání považuje list jednorázové rozdávání peněz důchodcům a rodinám s dětmi. Je to tak hloupé, že vláda kvůli tomu bude ještě dlouho na pranýři a v celkovém součtu se jí tahle populistická rozmařilost politicky vůbec nevyplatí, dodávají Hospodářské noviny.

Také podle názoru Lidových novin zavánějí příspěvky dětem a důchodcům populismem. Vladimír Špidla dokázal hravě trumfnout Klausovy předvolební sliby o dvacetitisícových platech, míní deník. Společným zdaněním manželů ČSSD poprvé netrestá vyšší příjmové skupiny za výkonnost, ale zároveň nijak nepomohla rodinám odkázaným na průměrné příjmy, kterých je nejvíc. Ty, kteří vydělají minimum a mají dostatek dětí, může negativní daň motivovat k rozhodnutí, že práce jakožto "pošetilé činnosti" zanechají. Doufejme, že to koalice nějak domyslela, podotýkají Lidové noviny.

Premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Vláda Vladimíra Špidly byla odsouzena k veřejné omluvě, uvádějí Lidové noviny. Na vlastní náklady si musí zaplatit inzerát ve třech největších českých denících a omluvit se v něm někdejšímu šéfovi Fondu národního majetku Tomáši Ježkovi za pět let staré výroky exministra Jaroslava Bašty. Ten v roce 1999 prohlásil, že Ježek porušil během privatizace pražských Čokoládoven zákon. Stát začátkem devadesátých let nedostal za tuto firmu tolik peněz, kolik podle odborníků měl. A podle Baštových výroků za to mohl právě Ježek, který prý stát úmyslně poškodil. Bašta a například také bývalý premiér Miloš Zeman udělali v médiích z Ježka jasný korupční případ a označili ho za první z velkých kauz jejich akce "Čisté ruce". Ježek se bránil. Zažaloval vládu a Vrchní soud v Praze mu dal loni v prosinci za pravdu. Premiér Vladimír Špidla podle listu zatím neví, jestli se jeho kabinet Ježkovi omluví. Pro něj osobně to prý není problém. Nechá ale posoudit, jestli je povinnost omluvit se přenosná i na tuto vládu. Když dostane stanovisko, že ano, tak se omluví, řekl podle Lidových novin Vladimír Špidla.


Slovy, že špatné světlo dopadlo na dobrou věc, charakterizují Lidové noviny situaci, v níž udílení grantů pro filmy komplikuje střet zájmů. Rada Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie rozdělila s koncem ledna 34 milionů mezi nové filmové projekty. Ovšem nejvyšší částka sedm a půl milionu putovala do rozpočtu snímku Štěstí, pod jehož scénářem je podepsaný předseda fondu Jiří Stránský, vysvětluje deník. Bylo by možné věřit předsedovi, že se hlasování neúčastnil a na skutečnost, zda a kolik peněz bude filmu přiděleno, tedy neměl žádný vliv. Jenže podobné situace bohužel vrhají špatné světlo na organizaci, která jako jedna z mála usiluje o podporu české kultury, konstatuje autorka komentáře. Domnívá se, že se tak zbytečně dávají zbraně do ruky poslancům, kteří stále váhají nad schválením nového audiovizuálního zákona. Škoda, podobné nedůslednosti mohou zmarnit dlouholetou snahu filmařů postavit se na vlastní nohy, dodává komentátorka Lidových novin.


Bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu  (ČMFS) Jan Gottvald,  foto: ČTK
Bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Jan Gottvald z Drnovic na Vyškovsku odešel v pondělí z budovy Krajského soudu v Brně s pokutou ve výši tři milióny korun. Soud ho potrestal za porušování povinnosti při správě cizího majetku, a ač obžalovanému hrozilo vězení až na 12 let, soud mu vyměřil pokutu, kterou Gottvald oslavil slavnostním obědem ve Velkém Špalíčku, píše deník Právo. "Výsledek je pro mého klienta velkým vítězstvím, protože soud ho ve třech z pěti bodů obžaloby zprostil viny a zbývající dva změnil z podvodu na porušování povinnosti při správě cizího majetku. To mělo spočívat v tom, že krátkodobě použil peníze na jiné účely, než na jaký byly určené. Trest můj klient přijal a po jednání ho šel oslavit," řekl listu deníku Právo Gottvaldův obhájce Michael Buchlovský.


O svých údajných kontaktech s dealery drog, kteří pašovali kokain, heroin a hašiš po Evropě, bude před soudem v Praze vypovídat také zpěvák Petr Muk. Ten se, jak píše Mladá fronta Dnes, osobně zná s jedním z členů gangu Michalem Wicherkem. Podle obžaloby od něj měl opakovaně získávat kokain. Zpěvák to ale odmítá. Wicherek, který byl už v minulosti za prodej drog odsouzen v Německu a Švýcarsku, přiznal, že Muka dobře zná. I on ale popřel, že by mu drogy nabízel. Proti jejich tvrzení ale svědčí odposlechy telefonických rozhovorů. Ty se při jednání nepouštěly. Soudci jen naznačili, co odposlechy obsahují. Mimo jiné prý i to, že si zpěvák drogy telefonem objednával, uzavírá Mladá fronta Dnes.

Téma soud a dealeři drog zmíníme ještě jednou - tentokrát z deníku Právo. Ten informuje, že začátkem března čekají transformační rozsudky pašeráky heroinu, kteří se v lednu po letech strávených v thajských věznicích vrátili do Česka. Pražský soud potvrdí výjimečné tresty, které nad Radkem Hanykovicsem a Emilem Novotným vynesly soudy v Thajsku. Uloží jim také povinnost zaplatit státu náklady na cestu ve výši 100 tisíc korun. Oba muži byli v polovině devadesátých let v Thajsku odsouzeni za pašování několika kilogramů heroinu na padesát let vězení. Hanykovicsovi později trest o pětadvacet let snížila královská milost, Novotnému ubrala sedm let a dva měsíce královská amnestie, připomíná deník Právo.