Přehled tisku

0:00
/
0:00

Své dluhy nezvládá či nechce splácet přes čtvrt milionu lidí, píše Mladá fronta Dnes. Češi za sebou táhnou stále větší půjčky, za které kupují či opravují byty, nakupují televizory, nábytek i jídlo. S tím, jak rostou dluhy, přibývá i předlužených rodin. "Počet žalob na drobné dlužníky extrémně narůstá. Loni už bylo takových žalob kolem dvou tisíc. To je více než třetina všech civilních sporů, které jsme řešili," reagoval pro list místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Jaromír Jirsa.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Čtvrteční český tisk se především zabývá informacemi o policejním týmu Mlýn, který zřídil za svého působení ve funkci ministra vnitra současný premiér Stanislav Gross. Lidové noviny se s pochybnostmi vyjadřují o "obhajobě" tohoto policejního týmu. Podle deníku se v celém případu objevuje celá řada otázek, kvůli nimž vyznívá ospravedlňování činnosti této skupiny "podivně". Patří mezi ně například fakt, že se zatím nepodařilo vyvrátit, že Mlýn vyšetřoval jen hospodářskou kriminalitu, na které se mohli podílet sami policisté. Zarážející je podle listu i oficiální důvod, kvůli kterému tým vznikl. "Na každý druh trestné činnosti (včetně té, kterou páchají policisté a zaměstnanci ministerstva vnitra) existují instituce, které to mají v pracovní náplni," píše deník. K podezřením v celé kauze podle Lidových novin přispívá i to, že se Gross, který jako ministr tým vytvořil, stal posléze předsedou vlády. "Nicméně zatím je potřeba věřit, že Gross vytvářel Mlýn jen pro bohulibé cíle," uzavírá deník.


Komentátor Hospodářských novin se věnuje návštěvě rakouského kancléře Wolfganga Schüssela v České republice. Podle něj "mají obě země na čase, aby si ve svých vzájemných vztazích udělaly pořádek". Mimo jiné i proto, že Česko ani Rakousko dosud zřetelně nedefinovalo svou pozici, zájmy a spojence uvnitř EU. Vzhledem k délce společné minulosti česko-rakouské rozhovory nikdy nezačnou u zcela čistého stolu. Evropská perspektiva by ale měla obě země vést k partnerství. Uvnitř unie se ani jedna z nich bez spojence neobejde, domnívají se Hospodářské noviny. Schüssel pak v rozhovoru pro deník uvedl, že podporuje myšlenku dát Evropě vlastní ústavu. Podle něj sice takové rozhodnutí, které se rodí na evropské úrovni, omezuje suverenitu, ale zároveň přináší i možnost spolurozhodovat. Domnívá se také, že Česko by mělo být opatrnější při prosazování vyšších unijních výdajů. Do deseti let by se totiž podle názoru rakouského kancléře mohlo stát "čistým přispěvatelem do rozpočtu EU".


Ministr financí Bohuslav Sobotka,  foto: Zdeněk Vališ
Ministr financí Bohuslav Sobotka chce daňový odpočet, který dosud pro zaměstnance i podnikatele činí 38.040 korun ročně, převést od ledna 2006 na slevu na dani. Lidé by si tak o zákonem nově určenou částku nesnižovali základ daně, ale rovnou vypočtenou daň. Píše to deník Právo na základě informací zdrojů blízkých ministerstvu financí. Změna by měla ulevit lidem s nižšími a středními příjmy, zatímco pro bohatší se situace nezmění nebo o něco zhorší, dodává list. Například na slevě na dani za děti, která byla nově zavedená od letošního ledna, vydělají poplatníci s hrubými příjmy do 26.000 korun měsíčně, uvádí Právo. U systému slevy na dani lze navíc lidem s nejnižšími příjmy, kteří platí jen malou daň nebo žádnou a nemohou tak slevu plně využít, nahradit tím, že jim stát naopak vyplatí jako náhradu tzv. daňový bonus. Tak to již funguje u daňových slev na děti. Právo ale doplňuje, že zatím není rozhodnuto, zda Sobotka přijde s daňovým bonusem i v chystaném návrhu.


Své dluhy nezvládá či nechce splácet přes čtvrt milionu lidí, píše Mladá fronta Dnes. Češi za sebou táhnou stále větší půjčky, za které kupují či opravují byty, nakupují televizory, nábytek i jídlo. S tím, jak rostou dluhy, přibývá i předlužených rodin. "Počet žalob na drobné dlužníky extrémně narůstá. Loni už bylo takových žalob kolem dvou tisíc. To je více než třetina všech civilních sporů, které jsme řešili," reagoval pro list místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Jaromír Jirsa. Podle něj se dá zatím situace zvládnout, ale časem to může přerůst v neřešitelný problém. Podle nových údajů centrálního registru, kde si banky vyměňují informace o dlužnících, má nyní nějakou půjčku 3,19 milionu Čechů, tedy skoro každý třetí včetně starců a nemluvňat. Národní banka uvádí, že mezi domácnostmi dlužníci přibývají nejrychleji a že rodiny co do objemu vypůjčených peněz pozvolna dohánějí podnikovou klientelu. Z čísel národní banky lze odhadnout, že potíže se splácením loni mělo nejméně 100.000 lidí. Další nesplácené dluhy evidují splátkové společnosti.


Ve svém příspěvku v deníku Právo se ministryně školství Petra Buzková znovu vyslovuje proti zavedení školného na vysokých školách. "Mohu s jistotou říci, že školné by zvýšilo sociální selektivitu vysokoškolského studia," uvedla Buzková. Ministryně také polemizuje s komentátorem Práva, který dříve uvedl, že školné na vysokých školách je pro ČSSD "někdejší tabu". Buzková oponuje tím, že tento problém představuje "aktuální a racionálně zdůvodněné odmítnutí zbytečné sociální přehrady".


Problémy s Fondem dětí a mládeže nekončí. Jeho bývalý likvidátor Pavel Žák, podezřelý z rozsáhlých machinací s majetkem státu, opět našel místo ve státních službách. Jak zjistily Hospodářské noviny, před několika dny se stal generálním ředitelem státní akciové společnosti Stavocentral. Ta patří k pěti dalším, jejichž vlastníkem byl státní Fond dětí a mládeže. Žák, který zatím čelí třem trestním oznámením, se do vedení firmy dostal bez vědomí ministerstva financí. To se o tom dozvědělo až od Hospodářských novin. Podle mluvčího resortu Marka Zemana teď chtějí provést prověrky ve všech společnostech, které fond spravoval. Poté zváží změny v jejich vedení. Personální rošáda pobouřila hlavně poslance, kteří Žáka loni v prosinci kvůli podezřelým prodejům státního majetku odvolali, dodávajíHospodářské noviny.


Sestra Petra Ginze, který jako šestnáctiletý zemřel v koncentračním táboře v Osvětimi, připravila k vydání chlapcovy deníky. Ginz se stal celosvětově známým po tragické havárii raketoplánu Columbia v roce 2003. Izraelský astronaut si na palubu vzal jednu z jeho kreseb. Ginzovy deníky vydá pražské nakladatelství Trigon v únoru, píšou Lidové noviny. Ginzovy deníkové zápisky byly až donedávna neznámé. V roce 2003 je objevil majitel jednoho z pražských domů na půdě. "Nebyl to jen deník, ale i šest sešitů povídek, nedopsaný román a linoryty," řekla k nálezu Ginzova sestra Chava Pressburgerová, která od roku 1948 žije v Izraeli. Pressburgerová by ráda deník psaný v češtině později vydala také anglicky a hebrejsky. "Na denících oceňuji především jejich absolutní autenticitu a pravdivost. Člověk vidí, jak se situace a společnost vyvíjela," řekl listu Leo Pavlát z pražského Židovského muzea. Podle něj se Ginzovy deníky v něčem podobají slavným zápiskům židovské dívky Anny Frankové.


Šestinásobně předražená jízda taxíkem, kterou minulý týden zažil na vlastní kůži pražský primátor Pavel Bém, přinesla první opatření proti okrádání zákazníků, píše Mladá fronta Dnes. Na pražském magistrátu vznikne samostatné oddělení, které se bude kontrolou taxislužby zabývat. Zástupce ředitele magistrátu Miroslav Sklenář slibuje, že to bude účinnější než dosud. Podle něj teď také přemýšlejí o způsobu, jak informovat cizince o maximálních sazbách za kilometr jízdy. V boji proti taxikářům-zlodějům si hlavní město hodně slibuje od vlastní novely zákona o silniční dopravě. Ta upravuje současný nevyhovující stav, kdy potrestaní taxikáři-živnostníci po odebrání koncese jezdili jako zaměstnanci jiných taxikářských firem. Novela je teď v Poslanecké sněmovně a koncem ledna by ji měl projednat hospodářský výbor, uvádí Mladá fronta Dnes.