Přehled tisku

David Rath, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky komentují úterní projev poslance Davida Ratha ve sněmovně.

David Rath,  foto: ČTK
Deníky komentují úterní projev poslance Davida Ratha ve sněmovně. Komentátor Lidových novin píše, že projev neměl slabé místo. Obsahoval snadno zapamatovatelné slogany ("rádobyodposlechy","Kubiceho chobotnice", "obludná akce", "chytli čudlu a chlubí se, že chytli sumce") a přirozeně gradoval do závěrečného dreyfusovského "obviňuji" a emocionálního poděkování dětem a voličům za podporu. Rath v projevu před poslanci popřel, že přijal úplatek. Svou kauzu označil za připravenou politickou likvidaci nepohodlného opozičního kritika a z jejího zorganizování obvinil ministra vnitra Jana Kubiceho.

"Kdyby na tom bylo jen zrnko pravdy, vyjít do ulic včera bylo pozdě. Kdyby soudy a policie šly na ruku 'arcilotru Kubicemu', který chce zničit nepohodlného Davida Ratha, bylo by hůř než za socialismu," míní autor článku v Mladé frontě Dnes (MfD). Podle něj Rath předvedl řečnické cvičení na téma: Zloděj křičí, chyťte zloděje. A hrál v něm na soucit a na city. Podle listu jsou Rathova tvrzení o tom, že se proti němu spikl státní aparát, nevěrohodná. Mladá fronta Dnes ale také připouští, že ve dvou bodech měl David Rath pravdu. Ta první - vazební podmínky jsou v Česku drsné a vazba nadužívaná. A ta druhá - skutečnost, že se k obžalobě ani neblíží řada starších a co do finančních rozměrů i větších kauz, než je ta Rathova, je smutná, ne-li přímo skandální.

Podle Hospodářských novin (HN) se případ Davida Ratha mohl pro jeho kolegy z Poslanecké sněmovny dobrou a užitečnou záminkou nerozhodovat pouze o jeho vydání k trestnímu stíhání, ale k zamyšlení nad stavem české politiky. Tuto příležitost ale úspěšně promarnili. Nepadlo ani slovo o tom, že celý případ je ostudou české politiky jako celku. Jak deník uvádí, Rath možná není tou největší rybou, na jejíž ulovení veřejnost stále čeká, ale dohromady s několika svými kolegy dává už pěknou sbírku v akváriu. Hospodářské noviny vypočítávají, že během dvou let kromě Ratha policie už také obvinila jednoho bývalého vicepremiéra, tři bývalé ministry a jednoho vládního poslance. "A skoro s jistou se dá vsadit na to, že výlov zdaleka neskončil. A to je ten hlavní důvod ticha ve sněmovně," naznačuje autor. Podle něj proměna sebevědomého opozičního frontmana ve zlomeného, pohublého a zjevně zestárlého muže, hlídaného třemi policisty, musela ve sněmovně hluboce zasáhnout každého.


Podnikání se v Česku navzdory vládním proklamacím o podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků nedaří, píše deník Právo. Firmy, které nejsou napojené na pár nosných oborů, jako je automobilový průmysl, už druhým rokem krachují po stovkách jedna za druhou. Nejvíce pak drobní podnikatelé. V průměru měsíčně do insolvence padne přes dvě stě firem a živnostníků. Vyplývá to z analýzy, kterou pro Právo vypracovala společnost CCB - Czech Credit Bureau. V Česku bylo od roku 1993 do letošního dubna vyhlášeno 27 500 bankrotů firem. Už loni počet krachů dosáhl rekordu, když se jednalo o téměř 2500 případů, čímž byl překonán i špatný rok 2000. Zatímco však v roce 2000 se bankroty fyzických osob podnikatelů podílely na celkovém počtu krachů 17 procent, loni to bylo 57 procent. A to přitom ještě není dno. Lidé, kteří přichází o zaměstnání, se snaží coby malí podnikatelé postavit na vlastní nohy. Půjčí si třeba na rozjezd hospody nebo menšího hotelu, nemají ale hned zákazníky a pak neváhají při potřebě dalších investic podepsat lichvářské směnky nebo smlouvy s přímou exekucí.


Hledání úspor pokračuje. Úřady sepisují, co nebudou dělat, píše Mladá fronta Dnes. Vlajkovou lodí vládních úspor má být trvale levnější státní správa. Ministerstva a další úřady dostaly dva a půl měsíce na to, aby popsaly, co mají na starosti, kolik se tomu u nich věnuje lidí a bez čeho a bez koho by se případně obešly. Hledá se úspora až 24 miliard korun ročně. Úkol dostala na starost místopředsedkyně vlády Karolína Peake /LIDEM/, která ministerstvům rozeslala formuláře, kam doplní soupisy svých agend, organizační strukturu a počty zaměstnanců. Peake a její lidé z materiálu pak sestaví seznam činností a úředníků na odstřel. Akce s šetřením je proces, který se politici snaží neustále rozběhnout a vždy při tom narazí, píše Mladá fronta Dnes.


Maturitní skandál musí řešit premiér Petr Nečas, píše komentář Lidových novin. Před dvěma týdny zveřejnil Cermat, jak školí hodnotitele maturit. Po mnoha hodinách učení se experti naučili, za co dávat body a za co ne. Rodil se průšvih: vždyť nikdo ze studentů takové trénování nepodstoupil! Maturant se v písemce soustředí na věci, které mu třináct let do hlavy vtloukali češtináři, hodnotitelé se soustředí na dodržení žánru! Státní maturita má testovat to, co se studenti učili. Nikoli tvůrčí genialitu, nikoli dodržování kritérií, na něž se třináct let nikdo nesoustředil. Státní maturita už stála víc jak miliardu. Dosud jen hlídala, aby neprolezli úplní negramoti, šlo jen o vyhazování ohromného množství peněz. Teď jsme dosáhli další mety: za tři sta miliónů ročně se tu děje těžko uvěřitelná hanebnost. Šéf Cermatu Pavel Zelený je omyvatelný jak gumička - je mu úplně jedno, kolika mladým ublížil. Ale že k té křivdě mlčí i ministr školství s premiérem, to je zcela neodpustitelné, uvádí komentář Lidových novin.


Za posledních osm let se ve světě zvýšil počet adopcí z Afriky na trojnásobek. Jak uvádí v rozhovoru pro Lidové noviny Zdeněk Kapitán, šéf Úřadu pro mezinárodní ochranu dětí, na úřad se také obrací lidé, aby jim pomohl adoptovat dítě z 'exotických' zemí. To má však svá rizika. Točí se kolem toho korupce, vystavují se riziku trestního stíhání kvůli obchodování s dětmi, dítě nemusí být právně volné. Jak dodal Zdeněk Kapitán, adopce však respektují jako realitu. Za poslední dva roky bylo na matrice zapsáno 42 dětí, nejčastěji z Konga. Vyslovil se pro přijetí právní úpravy, která by řešila podmínky adopcí z ciziny. Mají je třeba Dánové nebo Italové. Pak by mohly vzniknout organizace, které by zprostředkování dělaly v terénu a stát by dohlížel na to, že jsou předepsané parametry splněny.


V sobotu začíná pražská Muzejní noc. Jak píše Právo, už podeváté vpustí 39 muzeí, galerií a kulturních center návštěvníky zdarma do 65 objektů. Letos se připojila i Botanická zahrada, Novoměstská radnice nebo Meet Factory. 19. ročník se podle hlavního organizátora, kterým je Národní muzeum, ponese v zaběhnutých kolejích. Mezi zaručené taháky patří Valdštejnská jízdárna, Národního galerie, která však nezpřístupnila plátna Slovanské epopeje nebo Muzeum policie, kde se lidé stanou svědky zločinu v přímém přenosu. V Národním zemědělském muzeu pak bude k vidění dokonce stříhání ovcí.