Přehled tisku

Petr Lessy, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministr vnitra Jan Kubice vyzval v pondělí 28. listopadu policejního prezidenta Petra Lessyho k rezignaci. Důvodem mají být jejich rozdílné názory na reformu policie, píší Lidové noviny (LN). Lessy si vzal týden na rozmyšlenou, ale deníku sdělil, že důvod k odchodu z funkce nevidí. "Pokud se rozcházíme v pohledu na vnitřní uspořádání policie, tak jde o odbornou diskuzi. Není to důvod k rezignaci," uvedl.

Petr Lessy,  foto: ČTK
Ministr vnitra Jan Kubice vyzval v pondělí 28. listopadu policejního prezidenta Petra Lessyho k rezignaci. Důvodem mají být jejich rozdílné názory na reformu policie, píší Lidové noviny (LN). Lessy si vzal týden na rozmyšlenou, ale deníku sdělil, že důvod k odchodu z funkce nevidí. "Pokud se rozcházíme v pohledu na vnitřní uspořádání policie, tak jde o odbornou diskuzi. Není to důvod k rezignaci," uvedl. Kubice již dříve označil Lessyho přístup k zamýšleným personálním a systémovým změnám u policie za nekonstruktivní. Jestli ovšem Lessy na rezignaci nepřistoupí, nemůže jej ministr sám sesadit. "Je jmenován na dobu pěti let, a pokud nespáchá trestný čin, je neodvolatelný," sdělil Kubice. V policejních kuloárech se mluví o tom, že Lessyho nástupcem by měl být náměstek pro trestní řízení Martin Červíček. Vzhledem ke svému postavení, by se ani nemusel zúčastnit výběrového řízení, ministr by jej mohl rovnou jmenovat, píší Lidové noviny.


Vladislav Husák
Policii se věnují i Hospodářské noviny, konkrétně setkání náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka s Tomášem Hrdličkou a skupinou politiků v Obecním domě v Praze. Tady je na fotografiích zachytil deník Blesk. Náměstek Husák uvádí, že se jednalo o náhodné setkání a prohození pár slov. Jak píšou Hospodářské noviny, mohlo se vše odehrát přesně tak, jak tvrdí všichni zúčastnění. Což ovšem není ani tak úplně uklidňující. Jestli má náměstek policejního prezidenta něco znát, pak je to jeho role a jistá formální pravidla, která jsou s ní spojena. V takovémto případě má druhý muž policie formálně pozdravit a odejít. A ještě to okamžitě pro jistotu písemně oznámit svému nadřízenému. Toto vše platí dvojnásob v nervózní atmosféře posledních dní, kdy jistá část pražské ODS má dobré důvody k obavám, co všechno se po ztrátě klíčů k magistrátu může ještě dít.


Martin Barták
Staré struktury ztrácejí moc, píše sloupek Lidových novin. Očekávané obvinění bývalého náměstka a pak ministra obrany z korupce u zbrojní zakázky je samo o sobě důležitá věc. Stejně nebývalý je i převrat na pražském magistrátu provedený tak svižně, že dlouholetí harcovníci pražské scény se ještě nerozkoukali. Stejně nadpřirozeně by nedávno působila představa, že Martin Roman není ředitelem ČEZ. Tyto události nemíří jen na vlivné jednotlivce, ale i na dlouhá léta budované vazby kolem nich. To, co se odehrálo v posledních týdnech, se svým významem může měřit s parlamentními volbami. Mocenské základy politické scény se radikálně mění. Je asi lákavé spatřovat v tom začátek konce kmotrů a korupce. Ale politika funguje jinak. Bez toho, že by někdo pořádně držel otěže moci v rukou, nejde nic. A právě v tom byla vládní koalice dezorientovaná. Nejdelší 'učící křivku' měl premiér Petr Nečas. Teprve poté, co si ve dvou koaličních krizích ujasnil, kdo je kdo, začal naostro jednat. Na kroky jednoho se nabalují další. Takové 'zatřesení stromem', jak se tomu říká ve špionážní hantýrce, může vzbudit nepředvídatelnou reakci. Může se stát, že se vláda vloží do reforem s novou koncentrací, ale také může nastat vleklá politická válka, neboť ohrožených je mnoho.


Foto: Jiří Němec,  Radio Prague International
Pro stále více Čechů končí jejich sen o vlastním bydlení pořízeném na hypotéku životním krachem. Nucený prodej střechy nad hlavou v dražbě totiž už většinou ani nepokryje celou dlužnou hypotéku. Banky obavy z rostoucího počtu případů před veřejností bagatelizují, protože se bojí, že by to ohrozilo prodeje nových hypoték, ale interně jim to dělá stále hlubší vrásky. Píše to deník Právo. "Banky se bojí zhroucení realitního trhu; prodeje zástav navíc často blokují na nemovitost navázané exekuce menších dluhů z půjček," prohlásil Radek Laštovička z Ernst & Young na odborném setkání zástupců vymáhacích oddělení z konkurenčních bank. V ČR už nejsou spláceny hypotéky za 25 miliard Kč z celkového objemu 800 miliard. Další tisíce hypoték se drží nad vodou jen díky půjčkám od lichvářských firem. Nejproblematičtější jsou prý nyní hypotéky uzavřené v letech 2007 a 2008 na 20 a více let. Po vynucených dražbách zbývá dlužníkům k doplacení 250.000 až 300.000 Kč.


Piloti už chystají kvůli převádění letadel do dceřiné firmy protesty. Firmu podle vedení i pilotů může zachránit jen strategický partner, uvádí Mladá fronta Dnes. České aerolinie čeká podle nového šéfa velmi těžké období. Firmu během několika měsíců opustí celkem jedenáct letadel, další redukce se týká i počtu destinací, stejně jako zaměstnanců. Hlavní úloha roku 2012 bude přežít, píše belgický manažer v dopise zaměstnancům. Strategie přežití má podle něj konkrétně podobu. Musí se zredukovat kapacita téměř na všech linkách. Přesuny letadel vysvětluje novými zakázkami. Například se částečně vrací největší česká cestovka Exim Tours. Někteří zaměstnanci Českých aerolinií, zejména piloti, vidí situaci jinak než vedení. Podle nich jde o bezprecedentní převod části lukrativního leteckého trhu mimo mateřskou firmu, který je v rozporu s restrukturalizačním plánem a nese známky přípravy na likvidaci ČSA. Podobný model vyvedení byznysu na jinou firmu se použil už při krachu Swissaieru, kdy aktiva převzala sesterská firma a ta se následně přejmenovala na Swiss Air Lines. Podle šéfa ČSA povede vyvedení letadel k zachování pracovních míst. Platy v sesterské firmě jsou však podstatně nižší než v ČSA.


Foto: Barbora Kmentová
Čtvrté největší záložně v České republice, kampeličce Unibon, hrozí krach. Česká národní banka (ČNB) s ní 25. listopadu zahájila správní řízení o odebrání licence, píší Hospodářské noviny (HN). Družstevní záložna Unibon, sídlící v Ostravě, spravuje vklady zhruba 4400 klientů, které činí dohromady přes 2,8 miliardy korun. Téměř polovina úvěrů, které záložna poskytla je nesplácená déle než 90 dnů. A poměr kapitálu k rizikově váženým aktivům se téměř rok pohyboval pod požadovanou osmiprocentní hranicí. Mluvčí záložny Jaroslav Ostrčilík uvedl, že v pondělí členská schůze kampeličky schválila vstup dvou investorů, kteří by posílili základní jmění o 150 milionů korun. Oba investoři však podmiňují složení peněz tím, že Unibon uspěje ve správním řízení proti odebrání licence. Sektor kampeliček se v Česku stále zmenšuje. Nyní v něm funguje 14 subjektů, před dvěma lety jich bylo ještě 17.


Základní škola na sídlišti Máj v Českých Budějovicích,  foto: ČTK
Azbest na školách je celostátním problémem, píše deník Právo. Problém s únikem azbestových vláken se totiž může týkat tisíce škol. V pátek bude mít Česká školní inspekce výsledky a pak se ukáže, v kolika školách v Česku hrozí podobné uzavření budov, jako tomu je v Českých Budějovicích. Ministerstvo je připravené těmto školám pomoci, a to i finančně. Školní inspekce rozeslala dotazníky do šesti tisíc základních i mateřských škol. Ředitelé v nich mají odpovědět na tři otázky. Kdy byla jejich škola postavena, jestli je z tzv. boletických panelů a zda neprobíhá nebo se nepřipravuje rekonstrukce. O této Pandořině skříňce s unikajícími azbestovými vlákny při rekonstrukcích škol se dlouhodobě vědělo. Jen se o tom nemluvilo, ale některé radnice, například táborská, už v minulosti jednaly a boletické panely odstraňovaly nebo si nechaly před rekonstrukcí zjistit, zda azbestová vlákna obsahují. Dnes se už azbest ve stavebnictví nepoužívá, i když má výborné fyzikální a chemické vlastnosti.


Petr Bendl,  foto: ČTK
Ministr zemědělství Petr Bendl pošle své lidi, aby ohlídali hospodaření Pozemkového fondu. Hospodářské noviny v minulých dnech popsaly, jak vysoký úředník fondu Michal Frydrych prodával lukrativní půdu svému otci nebo že fond platí stovky tisíc za pochybné poradenství. Frond si chce také najmout právníky za 140 milionů a vypsat stavební zakázky za půl miliardy. Přitom má příští rok zaniknout. To je doslova provokace, prohlásil ministr Bendl. Chce proto sestavit krizový tým, který dohlédne na to, aby vedení fondu zbytečně neutrácelo. A aby úřad prodal zbylých 120 tisíc hektarů půdy bez podezření z machinací. Ministerští úředníci v interní analýze určené vládě přesně vyčíslili, které další výdaje jsou zbytečné. Fond chce příští rok utratit o sto milionů víc než letos. A to třeba i za nákup nových aut za 8,5 milionů.


Pražské obchody mají nejdelší otevírací dobu ze všech velkých měst Evropy. I kvůli tomu sem jezdí mnoho turistů nakupovat a utrácet, píše Mladá fronta Dnes. Je neděle a rodina žijící v Praze vyráží do supermarketu na nákup potravin na celý týden. Pražané si na dlouhé otevírací doby zvykli a mnozí se právě orientují na pozdní hodiny, kvůli většímu klidu, vysvětluje sociolog Petr Jírovec. V jiných částech Česka i Evropy to však není až na výjimky vůbec běžné. V některých částech starého kontinentu je to něco doslova nepředstavitelného. Turistům nevyhovují jen obchody otevřené dlouho do noci. Jezdí sem i za památkami, ale také za zábavou. A to Praha také splňuje, mají se kde napít. Máme štěstí, zhruba třetina turistů se opakovaně vrací, což může říct jen několik měst v Evropě. Podle radního Václava Novotného se musíme přestat stydět za to, že máme dobré pivo a lidé sem na něj jezdí. Přijíždějí i na památky. Tak využijme toho, co máme. Navíc po celodenním obcházení památek jim pozdní zavírací doba obchodů přijde více než vhod.


Zdeněk Miler,  foto: ČTK
Všechny české deníky se věnují úmrtí Zdeňka Milera, autora slavné animované postavičky Krtečka. Je malý černý jednoduchý a němý, takže lehko překračuje hranice. Krteček, jeden z nejvýnosnějších artiklů českého původu, ztratil svého tvůrce, píše Mladá fronta Dnes. I když Zdeňka Milera už dlouho trápila nemoc, vyrazil koncem října na dobříšský zámek. Právě zde má vzniknout ateliér Krtek. Pokřtil tam také svou novou knihu Krtek a rybka, první příběh vydaný po osmileté pauze, vzpomíná na setkání Vlastimil Král, jehož Království pohádek spravuje Milerovy filmy. Těch natočil spoustu. Od temně laděných děl pro dospělé až po dětské série příběhů se štěňátkem nebo cvrčkem. Nicméně pro celý svět zůstává především otcem postavičky Krtečka. Toho vyslal do vesmíru už v jednom z filmů, aniž tušil, že se tam v podobě maskota jednoho z astronautů Krteček doopravdy vypraví. A měl z té pocty radost. Jeho Krteček přešel ze stránek a z obrazovek do hračkářství, na dětská oblečení, provází učebnicí angličtiny. Jak dodávají Hospodářské noviny, Zdeněk Miler byl pověstný přísným dohledem nad tím, jak se s jeho duševním vlastnictvím nakládá Nepovoloval použití postavičky v reklamě a propagaci zboží a služeb. Právo veta si vyhradil i při výrobě plyšových hraček. Pro letošní Vánoce schválil Zdeněk Miler výrobu Krtka rejdícího po zemi na hudbu Vadima Petrova.