Přehled tisku

Photo: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

Česko patří k nejvyprahlejším zemím Evropské unie, píše Mladá fronta Dnes. Podle průzkumu celosvětově působící organizace Aquastat mají nižší zásoby podzemní vody na jednoho obyvatele jen Litva, Belgie, Kypr, Lucembursko a Malta. Podle odborníků za to může měnící se klima.

Česko patří k nejvyprahlejším zemím Evropské unie, píše Mladá fronta Dnes. Podle průzkumu celosvětově působící organizace Aquastat mají nižší zásoby podzemní vody na jednoho obyvatele jen Litva, Belgie, Kypr, Lucembursko a Malta. Podle odborníků za to může měnící se klima. Dřív pršelo rovnoměrně v průběhu celého roku, teď jsou častější prudké deště, které se nestačí vsáknout. Na podzemní vodu je přitom odkázána podle odhadů přibližně polovina obyvatel Česka. Její tenčící se zásoby už teď působí problémy v některých částech země, například na Rakovnicku nebo v okolí Hradce Králové. Podle klimatologů se navíc blíží sušší roky, které mají zásoby ještě ztenčit. Česko proto v loňském roce rozjelo projekt, která má zásoby vody zmapovat detailněji. Za pět let do něj investuje 623 milionů korun, peníze půjdou převážně z evropských fondů. Teď mají úřady k dispozici přes dvacet let staré údaje.


Tisíce udavačů paralyzují policii, uvádí titulek Lidových novin. Na policii se denně valí 650 trestních oznámení. Před několika dny oznámil ministr dopravy Vít Bárta, že podá trestní oznámení na Ústecké ředitelství silnic a dálnic. Tímto výrokem se postaral o pracovní náplň severočeských vyšetřovatelů na měsíce dopředu. Odstartoval totiž dominovou reakci dalších trestních oznámení. To dokonale ilustruje letitý problém justice. Totiž že policie je zavalena podněty chronických stěžovatelů, politiků či podnikatelů, kteří zneužívají trestního řízení k řešení obchodních sporů. Jen za období od ledna do listopadu 2010 zahájila policie přes 200 tisíc stíhání na popud občanů. Ministerstvo spravedlnosti proto hledá způsob, jak nešvar změnit. Změna trestního řádu počítá s lepší definicí trestního oznámení. Každé podání by nově muselo obsahovat hmatatelné podezření, že někdo porušil zákon. Ani plánovaná úprava však situaci nespasí. Řešení tkví v policejní praxi. Policie se musí naučit nekompromisně odmítat nesmysly, co na sebe podávají politici a podnikatelé. Ti třeba řeší neproplacení faktury přes policejní služebny. Je jim líto zaplatit poplatek za obchodní spor. Soudcovská unie už dříve kvůli tomu upozorňovala, že Česko takto ve světovém srovnání vypadá jako kriminální země.


Začala přetahovaná o Sazku, píší Hospodářské noviny. Jak miliardář Radovan Vítek slíbil, tak i učinil. Od pondělního dopoledne se loterijní společnost Sazka poprvé ve své více než padesátileté historii ocitla v insolvenčním řízení. Pro Sazku to automaticky znamená, že nemůže svobodně nakládat se svým majetkem. Sazka však pohledávky, které od bank koupily Vítkovy firmy, neuznává. Sama totiž banky viní z poškození dobré pověsti a své údajné miliardové pohledávky si započetla oproti těm, které banky postoupily Vítkovi. Právníky Sazky i Radovana Vítka čeká zřejmě několikatýdenní či několikaměsíční boj o to, zda k vyhlášení úpadku nakonec dojde nebo ne. Pro Sazku nyní přicházejí v úvahu tři scénáře. Soud insolvenční návrh odmítne, akcionáři zůstanou sportovní svazy. Další varianty předpokládají úpadek. V tom případě by měl výrazné slovo Radovan Vítek. Soud může povolit reorganizaci, kterou Vítek preferuje, nebo vyhlásit úpadek a následný konkurs. Sazka drží majetky s miliardovou hodnotou, například atraktivní pozemky, síť šesti a půl tisíce terminálů či své sídlo v Praze. Nadále trvají také nabídky investorů. Akcionáři Sazky, sportovní svazy se rozštěpily do dvou táborů. Někteří zůstávají pevní jako žula, jiní se snaží nacházet kompromisy.


Nemocniční lékaři kromě výpovědí mají i další hrozbu: odmítají sloužit přesčasy, píše deník Právo. To by znamenalo, že péče o pacienty by v nemocnicích mohla zkolabovat už za 14 dní. Na základě dohody o pracovní činnosti lékaři slouží přesčasy a tyto dohody mají výpovědní lhůtu 14 dní, řekl Právu internista z Nového Města na Moravě Pavel Vávra. Poprvé hrozba zazněla před několika dny na tiskové konfrenci Lékařského odborového klubu a už má první odezvu. Sloužit přesčasy už odmítají některá oddělení gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře v Praze. 24 lékařů tam podepsalo dopis o vypovězení dohody o vykonávání služeb. Vedení s nimi nyní jedná. Podobně jsou na tom v Brně.


Foto: Evropská komise
Finanční skupina PPF má podle všeho šanci na návrat do obřího tendru na likvidaci starých ekologických zátěží. PPF totiž napadla znalecké posudky, které ji ze soutěže vyřadily, a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže navíc předložila své vlastní posudky, informuje deník E15 a Lidové noviny. Antimonopolní úřad by tak mohl zrušit rozhodnutí ministerstva financí, které loni skupinu podnikatele Petra Kellnera z výběrového řízení už podruhé vyloučilo. Úřad již jednou PPF do soutěže vrátil, píše E15. Rozhodnutí o vyřazení či vrácení PPF do hry je klíčové pro celou vládu. Až po verdiktu antimonopolního úřadu totiž může kabinet rozlepit obálky s nabídkami. V současné době jsou ve hře tři firmy. Premiér Petr Nečas je ale připraven zakázku po rozlepení obálek zrušit. Provází ji totiž řada nesrovnalostí, píšou Lidové noviny.


Foto: Evropská komise
Ministerstvo školství zveřejnilo plán na srovnávací zkoušky žáků pátých a devátých tříd. Psát je bude už za dva roky více než 200 tisíc dětí. Odpůrci tvrdí, že se školy budou snažit zbavit nejslabších žáků, kteří potřebují největší podporu. Jak píše Mladá fronta Dnes, zkoušky se budou skládat z českého a cizího jazyka, všeobecného přehledu a matematiky plus z dalšího předmětu navíc. Školy přitom nebudou vědět, který to bude. Ministerstvo ukázalo i několik vzorových testů. Výsledky budou v prvních letech neveřejné. Na srovnávací zkoušky zaznívají protichůdné názory. Jejich kritici uvádí, že v Británii, kde se se zkouškami začalo v 90. letech, se zaměřili na lehce podprůměrné děti, aby měly lepší výsledky a úplně se přestaly věnovat nejslabším, které přitom potřebovaly největší podporu. Jiní se testů zastávají a tvrdí, že pokud škola nedokáže ani po několika letech testů táhnout děti nahoru, by měla být prostě zrušena.


Pojišťovny začaly více nasazovat na případy v nichž jde o velké sumy, profesionální detektivy, často bývalé policisty. Jak píše deník Právo, ti i týdny za použití nejmodernější speciální techniky sledují podezřelého, než ověří, zda je pravda to, co uvedl do žádosti o finanční plnění. O podrobnostech sice pojišťovny oficiálně příliš hovořit nechtějí, nicméně jak vyplývá z rozhovorů se zainteresovanými lidmi a analýzy Práva, na tradiční detektivní práci začali více sázet u případů, ve kterých jde o statisíce. Počet podezřelých pojistných případů totiž už dva roky po sobě v Česku extrémně roste. Obvykle jde o drahá auta, totální škody na domech, vyhořelé sklady, noční podniky, či případy, v nichž mají odškodnit zdravotní následky. Počítačové programy dokáží v databázích propojovat informace i léta zpátky, což ukáže na lidi, kteří dělají podvody opakovaně, říká detektiv. Odsouzených podvodníků je jen hrstka. Pojišťovnám většinou stačí, když prokáží lež a nemusí nic vyplácet.