Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jiří Paroubek přiznal voličům, že nejlépe by se jeho straně vládlo s komunisty. Ne sice v koalici, ale s jejich podporou, uvádí sloupek Lidových novin.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK

Jiří Paroubek přiznal voličům, že nejlépe by se jeho straně vládlo s komunisty. Ne sice v koalici, ale s jejich podporou, uvádí sloupek Lidových novin. Menšinová jednobarevná vláda ČSSD má být ideálem pro vedení země. Jenže základním předpokladem je nejméně 101 mandátů pro ČSSD a KSČM. Před možností, že by se do sněmovny ve větší míře dostaly malé strany, kterou mohou zmařit plány Lidového domu, varoval Paroubek v sobotu, když straníky burcoval k aktivitě. Komunisté sice předstírají jisté upejpání. Paroubkovu nabídku by ale akceptovali stoprocentně, už jen pro vliv, který by získali na ministerstvech a úřadech, píše sloupek Lidových novin.

Na jiné straně list píše, že sociální demokraté využijí v kampani novou zbraň - telefonní sluchátko. Nejdříve se mluvilo o tom, že budou lídři strany chodit k lidem domů, nakonec ale ČSSD sáhla po živých telefonátech. Podle Mladé fronty Dnes, která přinesla zprávu jako první, chtějí sociální demokraté oslovit až čtvrt milionu pražských domácností. O Prahu mají totiž ve volbách velký zájem. Kampaň poběží dva měsíce a vyjde řádově na miliony.


Dana Jurásková na ustavujícím shromáždění občanského sdružení Mladí lékaři,  foto: ČTK

Naštvaní mladí lékaři, kteří se v sobotu sjeli do Prahy, doslova přes dvě hodiny grilovali štiplavými dotazy a postřehy z praxe ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou. Ta jim v přeplněné posluchárně slíbila změny v ostře kritizované vyhlášce upravující přípravu na atestaci, píše deník Právo. Absolventi se bouří nejen kvůli vyhlášce, ale i kvůli tomu, že jsou často zaměstnáni jen na desetinový úvazek, ale v nemocnici přitom odpracují 8,5 hodiny denně, které jim zaměstnavatel už nezaplatí. Sepsali proto radikální manifest a mnozí navrhují i kolektivní výpověď z českého zdravotnictví. Podle nařízení, jež platí od loňska, se teď musí třeba zájemci o neurologii, oftalmologii či kožní v rámci pětileté atestační přípravy školit první dva roky na interně či chirurgii. Až poté se vrátí zpět na původní oddělení.


Foto: Evropská komise

"Mám vysokou školu, ale do práce mě už nikdo nevezme, když je mi padesát." Tradiční povzdech nezaměstnaných ekonomická krize obrátila naruby, píše Mladá fronta Dnes. Firmy v první řadě šetří a dříve tolik preferovaná 'dynamičnost' či mládí pro ně znamená hlavně vyšší náklady. Častěji si proto vybírají lidi se zkušenostmi. Do čerstvých absolventů škol je třeba více investovat, aby zkušenosti nasbírali. Hlavně ve velkých městech navíc očekávají relativně vysoký nástupní plat, pod který nechtějí jít.


Akcionáři tradičního výrobce nákladních vozidel, kopřivnické Tatry, která se topí v dluzích, jsou podle Hospodářských novin nuceni dát celý podnik do zástavy úvěrujícím bankám. Koncem března se uskuteční valná hromada, která má tento krok schválit. Banky podle listu žádají vyšší garance na své úvěry. Tatře z původně téměř dvoumiliardového úvěru od bank zbývá uhradit něco přes miliardu korun. Podle Hospodářských novin valná hromada zástavu podniku bankám nepochybně povolí. Firma zatím nezveřejnila výsledek hospodaření za loňský rok, je ale zřejmé, že znovu skončila ve ztrátě. Už v roce 2008 výsledky Tatry srazila silná koruna a vzápětí ji postihl globální pád trhu s nákladními auty.


Alkohol je šestým nejčastějším důvodem, proč firmy v době krize rozdávají výpovědi. Jak uvádí Hospodářské noviny, zjistila to komunikační agentura Commservis, která letos už podruhé uskutečnila dotazníkové šetření mezi firmami. Loni firmy do dotazníků uvedly 23 různých důvodů, proč rozdávaly výpovědi. Alkohol byl na osmnáctém místě. Letos bylo důvodů čtyřicet a alkohol poskočil na šesté místo. Jak uvedl jednatel agentury Tomách Zdechovský, lidé více pijí, protože je deprimuje probíhající finanční krize a s tím spojená hrozba nezaměstnanosti. Podle sociologa Jiřího Vinopala z agentury CVVM se však výsledky šetření dají číst i jinak. Společnost alkohol toleruje stále méně. Zřejmě tedy i zaměstnavatelé už nechtějí svým lidem problémy s alkoholem tolik tolerovat.


Stěžujte si, my to za vás zaplatíme. Na radnicích se učí to, co podnikatelé a firmy umějí už dávno. Zřizují bezplatné telefonní linky pro hlášení poruch, stížnosti a dotazy, uvádí Lidové noviny. První si to zkusili v Ostravě a ročně jim ubyly tisíce telefonátů, které směřovaly na tísňovou linku městské policie. Teď se k podobnému projektu chystá Brno. V Praze 1 a v Ostravě službu rozšířili tak, že telefonující při dalším zavolání dostane informace o vyřízení své připomínky.


Dlouhá zima zachránila řidičák stovkám motoristů, píše deník Právo. V centrálním registru bylo koncem února evidováno více než 25 tisíc řidičů, které bodový systém připravil na rok o řidičský průkaz. Těchto 'dvanáctibodových' však za letošní první dva měsíce přibylo jen 930. Důvodem je zřejmě nebývale dlouhá a tuhá zima, která řadu motoristů přiměla buď vůbec nevyjíždět, či na zasněžených a zledovatělých vozovkách jezdit opatrně. Nějaký bod má na svém kontě více než 676 tisíc řidičů a podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky se dlouhodobě potvrzuje, že více než 80 procent řidičů, kteří už v minulosti nějaký bod získali, si dává pozor a přestupků zařazených do bodového systému se nedopouští.


Eliška Rejčka

Lidé budou moci listovat téměř sedm set let starými rukopisy královny Elišky Rejčky. A to díky počítačům, uvádí Lidové noviny. V Brně vznikají za více než půl milionu věrné kopie dvou rukopisů, které odborníci řadí k vrcholným středověkým dílům - takzvaného žaltáře a antifonáře Elišky Rejčky. Originály knih využívaných při bohoslužbách patří ke stěžejním dílům svého druhu. Odborníci již vytvořili počítačovou podobu rukopisů a právě ta bude základem pro výrobu maket. Faksimile budou vytištěna na imitaci pergamenu, potvrdila náměstkyně jihomoravského hejtmana Anna Procházková. Právě hejtmanství výrobu kopií zaplatí a nechá díla vystavit v Památníku písemnictví na Moravě a v Rajhradě u Brna. Po královně zůstalo celkem osm svazků, které věnovala klášteru cisterciaček v Brně. Pět jich vlastní vídeňská národní knihovna.


Hodně hospod a restaurací se chce od 1. července změnit na nekuřácké, píše deník Právo. Účinnosti totiž nabývá novela antikuřáckého zákona, podle níž se musí vlastník sám rozhodnout, jestli kouření povolit či ne. U vchodu to pak vyznačí příslušnou grafickou značkou. Situace je rozdílná v Praze a na venkově. Jak uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka, za nekuřácké bude v Praze vyhlášeno přes padesát procent hospod a drtivá většina restaurací nejvyšší cenové skupiny. Naopak na venkově budou ještě mnoho let převažovat kuřácké hospody, do nichž se chlapi nechodí najíst, ale při cigaretě a pivu si zahrát karty. Kdyby se i ve venkovských hospodách zakázalo kouřit, jak se to snažil prosadit poslanec Boris Šťastný, zvýšila by se podle Hlinky rozvodovost. Chlapi by si podle jeho slov koupili domů pár lahváčů, zápálili cigárko a relaxovali. Časem by si manželé šli pořádně na nervy a zkrachovala by prý i více než pětina hospod. Naopak v restauracích vyšší úrovně již dnes většina kuřáků akceptuje, že si během večeře nezapálí.


V Česku vznikl první katalog dovolených pro gaye a lesbičky, píší Hospodářské noviny. Je jediný svého druhu ve střední a východní Evropě a nabídne 35 destinací do celého světa, včetně Asie, Karibiku či Afriky. Nebudou chybět ani festivaly, nebo gay plavby. Cestovní kancelář se zaměřila na nejvyšší příjmové vrstvy obyvatel. V Česku se firmy tomuto byznysu zatím brání, ale přesto se v něm točí velké peníze. Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur jezdí do Prahy stále více turistů, kteří vyhledávají 'gay friendly' služby. Česko jich navštíví ročně zhruba 400 tisíc, což je šest procent z celkového počtu turistů.