Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lépe se dýchá. Díky krizi. Jak píše Mladá fronta Dnes, kvůli propadu ekonomiky je méně zplodin z průmyslu a dopravy. Přibývá však lidí, kteří topí uhlím. Říká se, že každá krize přinese i něco dobrého. Platí to i v Česku. Potíže ekonomiky mu přinesly čistší vzduch. Ukazuje to zpráva o stavu ovzduší za rok 2008, v jehož druhé polovině ekonomický propad začal.

Lépe se dýchá. Díky krizi. Jak píše Mladá fronta Dnes, kvůli propadu ekonomiky je méně zplodin z průmyslu a dopravy. Přibývá však lidí, kteří topí uhlím. Říká se, že každá krize přinese i něco dobrého. Platí to i v Česku. Potíže ekonomiky mu přinesly čistší vzduch. Ukazuje to zpráva o stavu ovzduší za rok 2008, v jehož druhé polovině ekonomický propad začal. A první data za letošní rok naznačují, že trend bude pokračovat. Jak se situace zlepšila ukazují třeba údaje o prachu ve vzduchu. V roce 2007 žili na území, kde množství prachu překračovalo evropské limity, 32 procent lidí v Česku. Loni už jich bylo jen 15 procent. Na více než třech čtvrtinách území také klesl výskyt přízemního ozonu, který způsobuje bolesti hlavy a dýchací potíže. I když se vzduch zlepšuje, na některých místech se situace paradoxně mění k horšímu. Může za to skutečnost, že se majitelé domů vracejí k topení uhlím.


Další školou v Česku, kde lze titul získat za podezřelých okolností, je podle Hospodářských novin Vysoká škola finanční a správní (VŠFS). Škola má nejenom vysoký počet studentů z řad politiků pražské radnice, ale i vysoký počet absolventů, kteří titul získali za pár měsíců. A diplomová práce nemusí splňovat ani základní kritéria odborného textu, píše deník. Například zastupitel na Praze 9 Jan Štrof (ČSSD) ve své diplomové práci nepoužívá platná citační pravidla a nedrží se ani manuálu samotné školy. Navíc zvládl pětileté studium za šestnáct měsíců, zjistily Hospodářské noviny. Štrof se hájí tím, že přešel z jiné školy, kde ovšem studoval jiný obor. Podobně své tempo vysvětlují i jiní prominentní absolventi. Na VŠFS si doplňovali vzdělání i další politici, třeba první místopředseda ODS David Vodrážka. Ten si zase inženýrský diplom odnesl o rok dříve než ostatní studenti. Deníku řekl, že škola umožňuje dělat zkoušky i přes prázdniny, a tím si studium urychlil. VŠFS funguje od roku 2000 a rychle se rozrostla. Dnes nabízí vzdělání už od mateřské školy.


Ministerstvo zdravotnictví zvažuje, že v případě pandemie prasečí chřipky by nemocní lidé nemuseli chodit ven z domova, aby si došli k lékaři pro neschopenku. Praktici by ji mohli vystavit zpětně, a to až za sedm dní. Napsala to Mladá fronta Dnes, podle níž je motivem zvažovaného opatření zabránit při eventuální pandemii šíření nákazy. Zaměstnavateli by v tom případě stačilo jen nemoc telefonem oznámit a potvrzení přinést až po týdnu. Tato pravidla by ale podle Mladé fronty Dnes platila dočasně. Nyní mohou lékaři vystavovat neschopenky s dvoudenní zpětnou platností. Podobný krok udělala v létě Británie, kde kvůli viru zemřelo zatím nejvíc lidí v Evropě. "Jenže se ukázalo, že mnozí Britové si s výmluvou na nemoc jen prodlužují dovolenou," uvedla Mladá fronta Dnes.


Ministr vnitra Martin Pecina rozzlobil sociálně demokratické hejtmany. Jak píše Mladá fronta Dnes, vracení poplatků v krajských nemocnicích, které bylo loni jejich hlavním předvolebním tahákem, označil za nezákonné a vyzval šéfy krajů, aby s tím skončili. Ten samý Pecina přitom ještě před několika měsíci - tehdy ještě v roli šéfa antimonopolního úřadu - na vracení poplatků nic špatného neviděl. A krajům dokonce radil, jak to mají udělat. Teď jim nařídil, aby přestaly obcházet zákon. Jak uvedl ministerstvo k tomu dospělo po analýze. Hejtmani se okamžitě ohradili.


Olomoucké celní ředitelství zruší na konci roku svoji pobočku v Jeseníku. Rozhodnutí vysvětlilo ekonomickými důvody. Místní podnikatelé se proti tomu bouří. Nejbližší úřady budou mít v Šumperku nebo v Krnově, každé proclení tak pro zástupce firem bude znamenat ujet 120 kilometrů. To jim zvýší náklady a zabere několika hodin času. Informuje o tom Šumperský a Jesenický deník. Mluvčí Celního ředitelství Olomouc uvedla, že v současné době už je vysoký objem elektronizace oběhu dat. Slova o elektronizaci vnímá předseda jesenické okresní hospodářské komory Bořivoj Minář jako alibismus. Z 25 exportérů v regionu tento systém funguje jen u čtyř největších vývozců. Podnikatelé komory se chtějí proti kroku celního ředitelství bránit.


Foto: archiv Radia Praha
O neuvěřitelném podvodu píše Právo. Nezaměstnaná žena se základním vzděláním obrala o 52 milionů korun 26 vysokoškolsky vzdělaných lidí. Právníky, inženýry a lékaře obalamutila báchorkami o miliardovém dědictví a potřebě peněz na vyřízení formalit. Podle severomoravských policistů dokázala žena svojí výřečností připravit zkušené vzdělance o soudnost. Nezarazilo je například, že dědí sumu přesahující roční rozpočet České republiky. Škoda může být i vyšší než 52 milionů korun. Ukázalo se totiž, že někteří poškození ani nemají k půjčkám smlouvy nebo jiné dokumenty. Zarážející je podle mluvčí policie Soni Štětínské lehkomyslnost poškozených. Někteří z nich ženě svěřili veškeré své volné finanční prostředky. Podvodnice měla svým obětem dokonce tvrdit, že bude muset přebudovat vojenské objekty na trezory, aby do nich mohla peníze uložit. Jedním ze zařízení měl být objekt v trezorem na Jihlavsku, kde mají údajně uloženy měnu všechny státy světa.


Ministerstvo dopravy připravuje novelu, která do sedel silných motocyklů nepustí mladé řidiče. Podle Lidových novin za prvních devět měsíců letošního roku způsobili mladí motorkáři 566 nehod. Zemřelo při nich 15 lidí. Bez potřebných zkušeností totiž usedají na super výkonné motocykly, které pak ale v určitých situacích prostě nezvládnou. Ministerstvo dopravy to chce do budoucna změnit. Hodlá radikálně zpřísnit vydávání řidičských průkazů na motocykly vyšších kubatur. K motocyklu s výkonem nad 35 kW by mohli dostat řidičák jen lidé starší 24 let. Mladší motorkáři by se museli prokázat dvouletou praxí na méně výkonnějším stroji. A lidé, kterým ještě nebylo 20 let by na takový stroj museli zapomenout. Ministerstvo nemá zmíněnou novinku ze své hlavy. Trvá na ní především Evropská unie. Motorkáři změny kritizují. Ministerstvo si podle nich nevšímá stále sílícího trendu, že silné motocykly si čím dál častěji pořizují bohatí čtyřicátníci, kteří mají ale s motorkami stejný problém jako mladí.


Po českém předsednictví Evropské unii zbyly tuny cukru. Teď jím sladí úředníci, píše deník Právo. Češi to zřejmě Evropě neosladili tak, jak si během kampaně ke svému předsednictví Evropské unii předsevzali. Na úřadu vlády zůstaly po půlroční misi v čele Evropy víc než tři tuny kostkového cukru baleného do obalů s předsednickým logem EU2009.CZ. Předsednickým cukrem si podle informací Práva sladí kávu úředníci a návštěvy na vládě na ministerstvu spravedlnosti.