Přehled tisku

0:00
/
0:00

Do konce letošního roku by mělo být propuštěno až 4000 státních úředníků. Podle odborů chce stát v souvislosti s osekáváním státního rozpočtu propouštět nejspíš u celní správy, vězeňské služby, justiční stráže a v armádě.

Do konce letošního roku by mělo být propuštěno až 4000 státních úředníků. Podle odborů chce stát v souvislosti s osekáváním státního rozpočtu propouštět nejspíš u celní správy, vězeňské služby, justiční stráže a v armádě. Jak píše Mladá fronta Dnes, vláda už letos zmrazila růst platů státních zaměstnanců a seškrtala 13.287 takzvaných mrtvých duší, tedy prázdných míst ve státní správě, na kterých reálně nikdo neseděl, ale na něž dostávala jednotlivá ministerstva ze státního rozpočtu peníze. Tato opatření však podle listu nestačí. Ministr financí nedávno uvedl, že v nouzi nejvyšší by musely být kvůli úsporám zrušeny některé státní instituce, výzkumné ústavy a některé činnosti veřejné správy převedeny na soukromníky.


Foto: ČTK
Začal nový školní rok a střední školy budou moci učit po 'svém'. Jak píší Lidové noviny, na střední školy dorazila reforma, podle které si učitelé sami určují, jak budou jejich hodiny vypadat. Například součástí výuky gymnázia v Holešově je i přírodovědný stacionář. Jde o týdenní soustředění v okolí Moravského krasu, při kterém si žáci ověřují, co se naučili v hodinách fyziky, chemie, biologie a zeměpisu. Právě tento seminář je součástí Školního vzdělávacího programu, který si učitelé vymysleli. Podle vlastních programů zde učí už tři roky. Učit podle vlastních pravidel musí nyní všechna gymnázia a velká část středních odborných škol. Je na učiteli, jak výuka bude vypadat a jak bude žáky bavit. Mělo by skončit biflování vzorečků a dat. Žáci by se měli naučit získané informace používat i v reálném životě. V praxi by to mělo vypadat tak, že se třeba budou propojovat jednotlivé předměty. Školy mají možnost zařadit i předměty zcela nové.


Počet bankrotů firem podnikajících v odvětví stavebnictví vzrostl v prvním pololetí letošního roku meziročně o 49 procent. Píšou o tom Lidové noviny. Jako hlavní a zároveň časté důvody insolvenčního úpadku uváděly stavební firmy zejména platební neschopnost společnosti, se kterou spolupracovaly na zakázkách, nebo drastický pokles poptávky související s hospodářskou krizí. Stavební společnosti v mnoha případech položila také příliš velká zakázka, na kterou neměly kapacity. Jak řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš, základním problémem vysokého počtu podávaných insolvenčních návrhů a následných úpadků v oboru stavebnictví je stanovování dumpingových cen, které však neodpovídají skutečným nákladům.


Foto: ČTK
Bankrot slovenské nízkonákladové společnosti SkyEurope zasáhl tisíce lidí, připomíná Právo. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří Tomia Okamury může být postiženo až deset tisíc českých turistů. Letecké společnosti navíc nejsou pojištěny proti úpadku, lidé tak nemají v případě krachu žádný zákonný nárok na vrácení již zaplacených letenek. V historii českého letectví je to zatím největší krach. I když je firma slovenská, nejvíce zákazníků měla v Česku. Jejich letenky byly totiž neodolatelnou loterií. Za devět eur při troše štěstí bylo možné letět kamkoli po Evropě. Až do pondělního večera lidé v loterii SkyEurope vyhrávali, i když často za cenu obrovských zpoždění. Krátce před bankrotem firma zrušila všechny lety z Prahy a Bratislavy a přestala létat. V lepším případě překazila lidem odlet na dovolenou, v horším návrat domů. Ti druzí si museli hledat náhradní, často mnohem dražší spojení.


Ceny nemovitostí už klesat nebudou, píšou Lidové noviny. Někde už byl dokonce zaznamenán jejich opětovný nárůst. Všichni, kdo plánují nákup, neměli by podle odborníků dlouho váhat. Situace je lepší než byla na začátku roku, přesto nelze říci, že by se obchodovalo snadno, uvedl generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka. Obchodování brzdí nejen samotní kupci, ale také někteří prodávající, kteří odmítají jít s cenou dolů. Na oživení trhů s realitami se odborníci shodují, a žádný z nich už zlevňování nečeká. Navrch mají kupující, kteří disponují finanční hotovostí. Ti totiž mohou na rozdíl od lidí, kteří si nemovitost pořizují na úvěr, vyjednat výhodnější cenu. Nejvíce během krize zlevnily panelové byty, až o 40 procent. Převis nabídky a pokles cen začíná být patrný i u satelitní zástavby. Například řadové domky, které developeři 'nasekali' na miniaturních parcelách v poli, teď zejí prázdnotou.


Počet krádeží motorových vozidel se za posledních patnáct let v ČR ztrojnásobil. Jak píše deník Právo, loni jich bylo ukradeno téměř třicet tisíc, ale pouze patnáct procent z nich se policii podařilo najít a vrátit majitelům. Žebříček nejčastěji kradených značek se s léty příliš nemění. Zloději prý příliš nestojí o asijské vozy. Nejběžnějším místem krádeží aut jsou ulice, parkoviště, ale i garáže v místě bydliště majitele, řekl ČTK mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.