Přehled tisku

Václav Klaus, foto: autor
0:00
/
0:00

Za krizi můžete i vy, napsal prezident Václav Klaus odborářům. V dopise odborům reagoval na jejich výzvu z poloviny května, kdy pod okny Pražského hradu protestovalo asi 30 000 lidí.

Václav Klaus
Za krizi můžete i vy, napsal prezident Václav Klaus odborářům. V dopise odborům reagoval na jejich výzvu z poloviny května, kdy pod okny Pražského hradu protestovalo asi 30 000 lidí. Žádali práva pro pracující, připomíná deník Právo. Podle Klause tam byli ale spíš funkcionáři než skuteční pracující. Prezident současně odmítl, že by současná hospodářská krize měla konkrétní viníky. Je jich hned několik, včetně odborů, uvedl. "Náš sociální systém není pokřivený, a je-li pokřivený, tak svou nadměrnou štědrostí," cituje dále Právo z Klausova dopisu.


Václav Klaus bude v Evropě poslední, kdo se rozhodne, jak naloží s lisabonskou smlouvou. To už není postoj, jen vzdor, uvádí se v komentáři Práva. Nechci se zamotat do sporu ústavních soudců, píše autor komentáře, zda prezident "musí" přidat svůj podpis neprodleně, nebo zda může napínat nás i celou Evropu, jak dlouho se mu zachce. To je záležitost právního názoru. Ten podpis je jen marginálie. Co nás ale trápí a mnohdy poškozuje, jsou prezidentovy intelektuální výboje a zejména neotřesitelná jistota, s níž je prosazuje, uvádí se v Právu.


Není to tak dávno, co předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský kritizoval politiky, že zneužívají ústavní soudce k řešení svých sporů. Teď je to ale Rychetský, kdo výzvou k odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké zavléká soud do osidel politiky. Navíc prohlásil, že prezident by měl neprodleně podepsat lisabonskou smlouvu. Má nejspíš pravdu, předem však zpochybnil nepředpojatost soudu v této kauze. Rychetského zjevně politika přitahuje jako Odyssea Sirény, uvádí se v komentáři Hospodářských novin. Jeho kolegové z Ústavního soudu by ho měli přivázat ke stěžni, jako Odyssea.


Foto: ČTK
Hrozeb vůči českým cílům bude přibývat, říká analytik Ústavu mezinárodních vztahů Vít Střítecký v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Potvrzuje, že v současné době nejnebezpečnějším místem pro české vojáky a diplomaty je Afghánistán a Pákistán. Současně připouští, že hrozeb vůči nim bude ještě přibývat v souvislosti s tím, jak si místní odpůrci budou Českou republiku stále více identifikovat s intervenčními silami. Soudí ale, že je to snesitelné riziko, resp. součást nákladů, které Česko nese jako spojenec. Angažovanost v Afghánistánu a částečně i v Pákistánu je příspěvek k naší i evropské bezpečnosti, k němuž se vlády zavázaly v dlouhodobé bezpečnostní strategii.


O případu, kdy teplický podnikatel platil policistům ze severních Čech výpalné za svou ochranu, píše na své první stránce Mladá fronta Dnes. Podnikatel má důkazy, žádosti policistů o peníze si totiž nahrál. Bývalý majitel autobazaru v Teplicích říká, že od roku 2006 zaplatil mužům z teplické hospodářské kriminálky na výpalném zhruba tři miliony korun. Mezi policisty, které označil za vyděrače, je i bratr exministra dopravy Aleše Řebíčka. Policisté nejprve tvrdili, že majitel autobazatu ve svém předchozím povolání obchodního zástupce zpronevěřil peníze. Pak od něj postupně inkasovali vysoké částky za to, že jeho případ odloží. Podnikatel jejich schůzky nahrával a materiál nyní poskytl Mladé frontě Dnes. Podle listu je podobných případů ze severu Čech víc.


Výtvarník František Skála  (uprostřed) spolu s novináři a lidmi protestujícími proti odvolání současného ředitele Galerie Rudolfinum,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje fakt, že nový ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin zatím ponechává ve funkci renomovaného šéfa Galerie Rudolfinum Petra Nedomu. Podle autora to je dobrá i špatná zpráva. Ta dobrá referuje o stavu naší demokracie - setrvání Nedomy ve funkci totiž zajistila masívní podpora veřejnosti. Ta horší zpráva spočívá v tom, že jde o vyhranou bitvu, nikoliv válku. Darjanin potvrdil Nedomu ve funkci jen do konce letošního roku. Činnost galerie během příštího půl roku posoudí Darjaninem jmenovaná komise. Nezbývá než doufat, že Darjanin se nepokusí na podzim tsunami s Nedomovým odvoláním zopakovat. A pokud ano, že bude mít veřejnost dost sil na druhé kolo, píše deník.


Ivan Hašek,  foto: ČTK
Ve fotbalových volbách nejde o program, ale o jméno, píší ve svém komentáři Lidové noviny. Všichni tvrdí, že se novým šéfem fotbalového svazu stane Ivan Hašek. Věří si natolik, že své programové priority přečetl ve středu, tři dny před volbami, z poznámek, které si napsal cestou v autě. Před čtyřmi roky, kdy kandidoval poprvé, přitom objížděl celou republiku s programem v nablýskaných deskách. Zřídil si i internetovou stránku, v zapadlých vesničkách vysvětloval, proč český fotbal potřebuje změnu - a stejně neuspěl. Teď se Hašek poučil a také si naplno uvědomil své postavení. Poté, co byl načas v zahraničí, se kolem něj vytvořila aureola výjimečnosti.A Hašek to ví. Delegáti ho nebudou volit kvůli jeho programovým prioritám, ale kvůli jeho jménu a naději, kterou představuje.


Režisér Juraj Jakubisko chystá filmovou fresku o Velké Moravě, píše se v Právu. Ve snímku s pracovním názvem Slovanská epopej se vrátí do období před více než tisíciletím, kdy říši ovládal kníže Svatopluk. Natáčet by chtěl už příští rok. Jakubisko prozradil, že film z dávné minulosti začne pohledem do daleké budoucnosti, těsně před rokem 3000. Historická freska nebude samozřejmě levná. Už předchozí Jakubiskův film Báthory s rozpočtem 350 milionů korun se zařadil k nejdražším filmový projektům ve střední Evropě. I když režisér o rozpočtu Slovanské epopeje zatím nechce mluvit, připouští, že i ve filmařské oblasti je znát finanční krize. Přesto doufá, že se peníze najdou a on se bude moci znovu postavit za kameru, uzavírá deník Právo.