Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus zřejmě nemá v úmyslu znovu pověřit Mirka Topolánka (ODS) sestavením vlády. Píše to deník Právo, který získal informace z okolí prezidenta Klause. Nepřímo to potvrdil i Klausův tajemník Ladislav Jakl v České televizi (ČT).

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus zřejmě nemá v úmyslu znovu pověřit Mirka Topolánka (ODS) sestavením vlády. Píše to deník Právo, který získal informace z okolí prezidenta Klause. Nepřímo to potvrdil i Klausův tajemník Ladislav Jakl v České televizi (ČT). To, že sestavením vlády bude pověřen Topolánek, přitom vedení ODS považuje za jediné možné řešení. Jakl si navíc neumí představit, že by dosavadní vláda měla zůstat u moci v řádu měsíců. "Není to automatické a nemělo by to být automatické. Stejný model totiž vede ke stejnému výsledku a pan prezident nepochybně nebude riskovat, aby byla sestavena vláda na stejném půdoryse se stejnými chybami jako nyní,"řekl ČT Jakl. Podle deníku Právo naznačil, že Klaus se chce vyhnout vládě ustavené za pomoci přeběhlíků, že by ve vládě nestrpěl zelené, zejména Martina Bursíka, a že by těžko akceptoval ve vládě členy ODS, jejichž jména si vymazal z mobilu před prosincovým kongresem ODS, tedy Ivana Langra, Martina Římana a Petra Nečase.

Nezavrhujme vládu byrokratů, nabádají ve svém komentáři Hospodářské noviny. Pokud se podle nich nechtějí ODS a ČSSD ocitnout do příštích voleb mimo hru, měly by spolu začít co nejdříve jednat a prezidenta Klause postavit před hotovou věc - před dohodu o skutečné nepolitické vládě, která by za dohledu obou stran dovedla stát k řádným volbám. Jejími členy by musely být osoby s vlastními názory, ale politicky a stranicky přísně neutrální. Leckdo asi namítne, že k podpoře takové vlády ODS ani ČSSD nedozrály, ale až prezident rozjede své manévry, obě strany ještě rády přiskočí k této variantě s čiperností hodné veverek, konstatuje list.


Václav Klaus  (vlevo) a Miloslav Vlček,  foto: ČTK
Podle komentáře Mladé fronty Dnes je český prezident tradičně vlivnější a lidé mu naslouchají s větší vážností, než mu určují jeho pravomoci. Politické strany a parlament však mají větší moc. Pokud se strany domluví na nějakém uspořádání, těžko s tím může prezident něco udělat i přes všechny spiklenecké teorie, které se nyní objevují na politické scéně i v médiích. Proto by se strany ve vlastním zájmu měly dohodnout na přijatelném řešení současné situace, píše deník.

Na české politické scéně se nyní zájem přesouvá k prezidentu Klausovi, protože jen on má teď v rukou moc, píše se v komentáři deníku Právo. Prezident bezpochyby udělá vše, aby nebyl přímo spojován s tou či jinou politickou stranou. Přesto dojem, že pád vlády byl předpřipraven Paroubkem přinejmenším za Klausova tichého souhlasu, vymazat nejde. ČSSD se pak postarala, aby se hlavním politikem v zemi stal prezident, a domnívá se, že to bude jen krátká epizoda před jejím triumfálním vládnutím. Jenže má co dělat s hráčem jiného formátu, než na který je zvyklá ze sněmovny. Překvapení nelze vyloučit, varuje list.


Konec reforem, začátek darů - tak komentuje Mladá fronta Dnes pád vlády. Velké plány koaliční vlády, která v úterý ztratila důvěru Poslanecké sněmovny, začínají nahrazovat plány sociálních demokratů. Už teď je jasné, že řada vládou plánovaných protikrizových opatření neprojde a že se bude zřejmě rozdělovat více peněz občanům než firmám. Mladá fronta Dnes popisuje na svých stránkách součet těchto priorit ČSSD. Například, že neplánují nižší sociální pojištění, změny daní chtějí pozastavit a naopak stravenky mají u nich šanci.


Lidové noviny přinášejí rozhovor s místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou o další z priorit této strany, kterou je zavedení šrotovného. Jak deníku řekl, příští týden chce sociálnědemokratická strana začít prosazovat protikrizová opatření, zejména pak šrotovné. Výměnou za podporu dvou exzelených poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové se ČSSD zasadí i o regulaci jízd kamionů. Sociální demokracie podle Bohuslava Sobotky podpoří i zrychlené odpisy a novelu insolvenčního zákona. V rozhovoru pro Lidové noviny uznal za možné "obchodování" s jednotlivými protikrizovými opatřeními s vládní koalicí.


Nad současnou situací v Exekutorské komoře se zamýšlí komentář Lidových novin. Deník uvádí, že funkci a smysl exekutorů nebude nikdo rozumný zpochybňovat, ale státní kontrola nad nimi je disproporčně malá a přes nejrůznější sliby se nezlepšuje. Nynější spory jsou vyvrcholením vývoje, kdy se k poctivým exekutorům přidali i zloději a podvodníci a stát s tím nechtěl nic dělat. Jistou naději na normalizaci stavu můžeme podle listu čekat od krize. Se stoupajícím počtem exekucí bude na každý přehmat exekutorů lépe vidět a v masovějším měřítku exekutorům jejich poněkud feudální moresy neprojdou, domnívá se komentátor Lidových novin.


Teplárny požadují, aby stát prohlásil těžbu uhlí za veřejný zájem a zajistil jim, aby měly jistotu dodávek uhlí pro výrobu tepla za regulovanou cenu. Jinak prý platby za teplo brzy vzrostou na dvojnásobek. Píší to Hospodářské noviny. "Těžba uhlí by měla být regulována stejným způsobem, jako je teplárenství,"řekl listu šéf jedné z největších tepláren v Česku, Plzeňské teplárenské, Tomáš Drápela. "Současný stav je nesystematický a v rozporu s veřejným zájmem. A je nevýhodný pro konečné spotřebitelé, domácnosti, protože znamená hrozbu neúnosného zdražování," dodal Daniel Křetínský ze skupiny J&T. Těžaři naopak tvrdí, že taková regulace bude jen likvidovat trh. "Trh s hnědým uhlím není přirozeným monopolem, zákazníci si mohou svobodně zvolit mezi několika dodavateli z tuzemska i zahraničí. Navíc je uhlí pod konkurenčním tlakem plynu a obnovitelných zdrojů,"řekl deníku spolumajitel mosteckých dolů Czech Coal Petr Pudil. Teplárny ale věří, že uspějí - svůj názor prosazují mezi poslanci. S tím, že hnědé uhlí z českých lomů mělo sloužit hlavně pro teplárenství, souhlasila i Pačesova komise, která posuzovala energetické potřeby země do budoucna, připomínají Hospodářské noviny.


Rada České televize si ve středu odhlasovala, že nového generálního ředitele zvolí už v květnu, uvádí se v komentáři Lidových novin. Autor připomíná, že to bude ještě předtím, než se třetina rady vymění, tedy ještě "v konstelaci s většinou janečkovců". Činit tak dalekosáhlá rozhodnutí jen pár dní před koncem mandátu je nemorální ve vládě, stejně jako v televizní radě. Ale skupina rozhodnutá zachovat ředitele Janečka zřejmě věří, že v hukotu vládní krize si toho nikdo nevšimne, upozorňuje list.


S propouštěním roste počet zaměstnanců, kteří kradou, informují Hospodářské noviny. Na kriminální chování uvnitř firem má přímý vliv existenční nejistota pracovníků. Čím více lidí s podprůměrnou mzdou, tím více případů odhalených krádeží. Doba, v níž se ve firmách propouští, to ještě zhoršuje. Jiným rozšířeným typem zaměstnanecké kriminality je předstíraná nemoc. Základní obranou proti rozkrádání firmy vlastními zaměstnanci je podle Hospodářských novin důsledná kontrola a prevence.


Lidové noviny píší, že na českých dálnicích se možná nebude jezdit 160 kilometrů za hodinu. Úseky vhodné pro zvýšení rychlostního limitu by totiž schvalovala policie. Ta ale tvrdí, že takový úsek v Česku není. S ní souhlasí i dopravní experti. Novela silničního zákona nemá kontroverznější část, uvádí deník. Plánované zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích o třicet kilometrů za hodinu kompletně rozděluje českou dopravní obec. Na jedné straně navrhovatelé, ministerstvo dopravy plus někteří poslanci, a na straně druhé dopravní experti a policie. A právě ta by mohla resortu dopravy plány utnout. Pokud návrh projde Poslaneckou sněmovnu, právě policie bude jednotlivé úseky schvalovat, zdůrazňují Lidové noviny.