Přehled tisku

Karel Schwarzenberg a Hillary Clintonová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Diplomacie je kouzelná disciplína, píše Mladá fronta Dnes. Má složitý jazyk, který je neustále třeba tlumočit do prosté mluvy. Hillary Clintonová utrousila relativně nevinnou větu, že pokud se začne Írán chovat lépe, USA přezkumají co s radarem. V překladu zní věta zhruba takto: Už jsme vám to milí Češi a Poláci, chtěli dlouho říci, a tedy to činíme: my to sice nikdy neřekneme naplno, ale s tím radarem to nejspíš nedopadne, máme prostě jiné starosti.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Hillary Clintonová,  foto: ČTK
Diplomacie je kouzelná disciplína, píše Mladá fronta Dnes. Má složitý jazyk, který je neustále třeba tlumočit do prosté mluvy. Hillary Clintonová utrousila relativně nevinnou větu, že pokud se začne Írán chovat lépe, USA přezkumají co s radarem. V překladu zní věta zhruba takto: Už jsme vám to milí Češi a Poláci, chtěli dlouho říci, a tedy to činíme: my to sice nikdy neřekneme naplno, ale s tím radarem to nejspíš nedopadne, máme prostě jiné starosti. Clintonová tak nečekaně potvrdila, o čem se spekulovalo již déle: že Obama a jeho lidé jsou radarem nadšeni pramálo. Nemusí to znamenat definitivní konec, je to však nebývale přímočaré konstatování, že nikomu nebude vadit, pokud se vše zbrzdí, případně po čase zastaví. Samozřejmě USA mají skvělou výmluvu: osud radaru je nyní v českých rukách. Šance, že by ho v dohledné době schválil parlament, totiž není velká.


Jiří Paroubek
Za politickou sebevraždu by předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek považoval jakýkoli posun ČSSD k ideové identitě komunistů. S odvoláním na Paroubkovu písemnou zprávu pro víkendový sjezd sociální demokracie o tom informuje Mladá fronta Dnes. Paroubek odmítá vládní spolupráci s KSČM, straně vyčítá především nedostatečný odstup od minulosti. Vytýká komunistům i odmítavý postoj ke členství v NATO, lisabonské smlouvě i Evropské unii. Přitom právě Paroubek v roce 2006 prosazoval společně s komunisty své záměry ve sněmovně, ačkoli tehdy šéfoval vládě, v níž zasedali lidovci a Unie svobody, připomíná Mladá fronta Dnes. Navíc sociální demokracie právě pod vedením Paroubka přizvala po loňských podzimních krajských a senátních volbách komunisty ke spolupráci v regionálních vládách. Za možné partnery Jiří Paroubek v materiálu označil zelené a lidovce. Obě strany se ale podle něho musí vrátit do politického středu. ČSSD vede v průzkumech a je favoritem příštích parlamentních voleb, v posledních týdnech ale podle průzkumů veřejného mínění začal její náskok nad ODS klesat. I to může být podle listu důvodem, proč Paroubek přitvrdil rétoriku vůči komunistům.


Václav Klaus | Foto: Radio Prague International
Prezident Václav Klaus se v Lidových novinách vyjadřuje k současné celosvětové krizi a vrací se při tom ke svému předchozímu vystoupení na toto téma. "Dnešní krizi považuji za ekonomickou nemoc v kategorii chřipky, byť těžké. Na chřipku se nenasazují tvrdá antibiotika, neboť ta chřipku neléčí, a 'pouze' snižují dlouhodobou obranyschopnost organismu," píše prezident. Jeho předchozí výroky, citované médii, měly podle hlavy státu především varovat před přílišnými očekáváními založenými na předpokladu, že stát má nástroje na to, jak krizi odvrátit.

Pro lidi, kteří přišli kvůli krizi o práci, jistě není nezaměstnanost sedmidenní chřipkou a určitě jsou pevně přesvědčeni, že s tím vláda musí něco udělat, míní autor článku v Mladé frontě Dnes. Přesto prý z výšin ekonomické teorie musíme dát za pravdu Václavu Klausovi. V historii se totiž žádné vládě nepodařilo krizi vyléčit. Maximálně tak odložit její tvrdé dopady na pozdější dobu. "Dokonce se dá říci, že léčení vládou krizi prodlužuje a zvyšuje její bolestivost pro nejchudší vrstvy," píše Mladá fronta Dnes.


ODS se rozhodla přejít do protiútoku. Zatímco si po loňském debaklu po krajských a senátních volbách její šéf Mirek Topolánek stěžoval, že se strana nedokázala bránit sociální demokracii, v eurovolbách má přijít změna. ODS tentokrát počítá i s negativní kampaní, kterou v minulosti využívala ČSSD. Topolánkova strana ji za to ostře kritizovala. Jak píše deník Právo, ODS chce podle europoslance Jana Zahradila poukazovat na nedostatky hlavních oponentů - chtějí dělat kampaň srovnávací. Topolánek oznámil, že by ODS chtěla získat 7 mandátů.

Lidové noviny k plánované kampani ODS píší, že negativní kampaň nepochybně vyhrála sociálním demokratům podzimní volby. Dokázali vyvolat v lidech pocit, že se na nich vláda dopouští bezpráví, a dodat jim konkrétní, názorný symbol - třicetikorunový poplatek. Bylo to demagogické, ale vláda byla zaslouženě potrestána za to, že nedokázala reformy obhájit a dát najevo, že ví, že občany něco stojí. V ODS dosud panoval vůči negativní kampani ostych, že jejich voliči by jim tuto kampaň neodpustili. Uvidíme, zda se jí dosud vyhýbali z útlocitu, anebo proto, že ji neumějí, píší Lidové noviny.


Odborníci tvrdí, že záměry dopravní policie zabavovat auta za rychlou jízdu, pokud řidič nezaplatí kauci, jsou v rozporu se zákonem. Píše to deník Právo. Experti tvrdí, že kauci lze uložit jen profesionálním řidičům. O plánu dopravní policie zabavovat auta v souvislosti s rychlou jízdou informoval v pondělí její ředitel Leoš Tržil. Bývalý šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml Právuřekl, že kdyby nějaký policista poslechl a vymáhal po normálním řidiči za rychlou jízdu složení kauce nebo mu dokonce zabavil auto, skončil by před policejní inspekcí a hrozil by mu trest za zneužití pravomoci. Podle dopravního experta Milana Bělky je zabavování aut kvůli přestupku ve většině případů nemožné také kvůli nepřiměřenosti ceny vozu vůči hrozící pokutě.


Ve specializovaných centrech se v uplynulém roce léčilo o 47 procent pacientů více než v roce 2006. Naopak průměrný počet návštěv u lékaře meziročně klesl. Zatímco v roce 2006 navštívil každý Čech lékaře třináctkrát, loni to bylo už jen jedenáct návštěv. S odvoláním na nejnovější statistiky ministerstva zdravotnictví o tom informuje Mladá fronta Dnes. Ve specializovaných onkologických centrech nebo v zařízeních pomáhajících pacientům s roztroušenou sklerózou nebo metabolickými poruchami se podle statistiky mohlo v roce 2008 léčit více pacientů, protože se ve zdravotnictví ušetřilo zavedením regulačních poplatků. Loni se na poplatcích vybralo dohromady pět miliard korun, dalších pět miliard se ušetřilo tím, že lidé omezili návštěvy lékaře. Získané finance tak mohla zdravotnická zařízení využít třeba na nákup speciálního vybavení nebo k renovacím, informuje Mladá fronta Dnes.Česko také podle listu ztratilo nechvalné prvenství v žebříčku evropských zemí, jejichž obyvatelé navštěvují lékaře nejčastěji. Česko spadlo na druhé místo, nahradilo jej Maďarsko.


Dvěma poslancům Strany zelených se stala nehoda. Když se ve sněmovně 5. února zaváděl zákaz zveřejňování odposlechů, tak se Kateřina Jacques a Přemysl Rabas přehmátli a hlasovali pro cenzuru. Prý v tom nebyl ani zlý úmysl, ani taktický záměr, proto se paní poslankyně za sebe a za kolegu omlouvala. Zpožděním pěti dnů upřímnost omluvy značně utrpěla. Že by je únava opustila až po tak dlouhé době? Dorazil snad do stranické centrály nějaký průzkum reflektující zelenou cenzuru? Cynikovi by připadlo, že přehmat přišel jako na zavolanou, aby v době krize měli zelení nějakou většinově populární agendu, píší Lidové noviny.


Část cestovních kanceláří, které vozí českou klientelu do Chorvatska, volá po tom, aby jim stát v současné ekonomické krizi pomohl. Žádají, aby recesi označil za důsledek zásahu vyšší moci. To by jim totiž umožnilo otevřít smlouvy a znovu jednat o objednaných ubytovacích kapacitách a cenách. Píše to deník E15. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda je ale přesvědčen, že krizi za zásah vyšší moci označit nelze. "Chápu, že cestovky nasmlouvaly velké množství ubytovacích kapacit za úplně jiných podmínek, než které panují na trhu nyní. Jejich dodržení by některé malé i střední cestovky nemusely zvládnout," připustil Svoboda. Podle něj na dodržení smluvních podmínek nevydělá ani chorvatská strana. Ve výsledku by totiž česká klientela mohla zamířit do jiných zemí. Některé cestovní kanceláře přišly i s nápadem zavést systém finančních poukazů, které by zaměstnavatelé dávali pracovníkům na pořízení dovolené v tuzemsku. Zavádějí je například Slováci či Poláci.


Jsou to jatka. Tak popisují ochránci přírody to, co se v těchto nech odehrává v oboře Radějov nedaleko Hodonína. Jak píší Lidové noviny, v tamní oboře se podle odborníků a ochránců přírody přemnožila zvěř takovým způsobem, že nájemce musel přistoupit k hromadnému vybíjení. Počet daňků stoupl v oboře až na trojnásobek povolené normy. Místo asi 500 kusů je v oboře 1300 daňků. Bývalý oborník Josef Hrábáček tvrdí, že loví i březí samice. Myslivecké etice to odporuje, nicméně zákon to umožňuje. V oboře totiž platí jiná pravidla a druhy zvěře se mohou regulovat celoročně. Údajně tam loví studenti lesnické fakulty z Brna. Podle ochránců správci podcenili sčítání zvěře, chyběl postupný odstřel.