Přehled tisku

Zleva: Pavel Bém, Mirek Topolánek a Ivan Langer, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český tisk píše především o zřízení sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Morava. Poslanec Morava měl podle televizní reportáže shromažďovat kompromitující materiály na své kolegy. Jeho kolega Tlustý zase nechal vyrobit své intimní fotografie jako "návnadu". Vyšetřovací komise podle komentáře v Mladé frontě Dnes vůbec nic nevyřeší. A kdo si myslí opak, je bloud, uvádí autor a dodává: "Místo odborného vyšetřování máme další komisi, která poslouží jen tajtrlictví politiků a v neposlední řadě i zametačům a mlžičům."

Zleva: Pavel Bém,  Mirek Topolánek a Ivan Langer,  foto: ČTK
Český tisk píše především o zřízení sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Morava. Poslanec Morava měl podle televizní reportáže shromažďovat kompromitující materiály na své kolegy. Jeho kolega Tlustý zase nechal vyrobit své intimní fotografie jako "návnadu". Vyšetřovací komise podle komentáře v Mladé frontě Dnes vůbec nic nevyřeší. A kdo si myslí opak, je bloud, uvádí autor a dodává: "Místo odborného vyšetřování máme další komisi, která poslouží jen tajtrlictví politiků a v neposlední řadě i zametačům a mlžičům." Také autor příspěvku v Lidových novinách si myslí, že parlamentní vyšetřovací komise bude k ničemu. Vyšetřovat by podle něho měli hlavně lékaři. Někteří naši politici se totiž chovají divně a všude kolem sebe vidí jen špinavost. Komentátorovi Práva zase připomíná česká politika telenovelu na pokračování. Doslova za ozdobu považuje autor výzvu předsedy ČSSD ministru Langrovi, aby kvůli svému zkompromitování odešel z vládní funkce. Blíží se volby. Naštěstí pro ODS ale tento skandál vypukl pro potřeby opozice příliš brzy. V Česku přece podobné maléry dovedou vyčpět docela brzy.

Hejtmany bolí z hádek ODS v Praze hlava, to je titulek v deníku Právo. List dodává, že hádky v pražské centrále stranu poškozují, ale že jejich aktéři naštěstí nejsou na krajských kandidátkách. Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann by, jak řekl, stranickým bossům nejraději uložil bobříka mlčení a to do druhého kola senátních voleb. Královéhoradecký hejtman Petr Bradík připustil, že třenice v Praze mohou výsledek voleb v kraji negativně ovlivnit, ale neztrácí optimismus. Jak uvedl, voliče víc zajímá, zda fungují nemocnice, jestli se podařilo pohnout s dálnicí nebo zda fungují školy, nežli to, jestli se v Praze hádá Tlustý s Moravou, pak zase s Bémem nebo bůhví s kým, řekl hejtman.


Jiří Paroubek
Dalším významným politikem, který figuruje ve spisu Krakatice, v němž policie mapovala prorůstání organizovaného zločinu do politiky, je podle Mladé fronty Dnes předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten ale řekl, že jakoukoli spolupráci s podsvětím odmítá, a že požaduje zveřejnění policejního spisu. Paroubek je již třetím politikem, který se podle policejních odposlechů dostal do centra pozornosti zavražděného podnikatele Františka Mrázka, jehož média označují za někdejšího vládce českého podsvětí. Z přepisů odposlechů, které MfD otiskla už v uplynulých dnech, vyplynulo, že přes své spolupracovníky se Mrázek snažil využít i někdejšího šéfa poslanců ODS a dnes jednoho z jejích rebelujících členů Vlastimila Tlustého a také ministra vnitra a místopředsedu ODS Ivana Langra. Oba nařčení popřeli. Paroubek měl být podle plánů kontroverzního podnikatele a lidí v jeho okolí nápomocen při koupi stavební firmy Inženýrské a průmyslové stavby (IPS). Z telefonických rozhovorů ale podle MfD není zřejmé, zda se předseda lobování za IPS aktivně zúčastnil.


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce znepříjemnit život farmaceutickým firmám, které zvou za předepisování těch "správných" léků české doktory na různé dovolené a exotické kongresy. Jak píší Hospodářské noviny, nový plán počítá s tím, že úředníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kteří mají na starosti reklamu na léky, budou chodit na přepadové kontroly k doktorům i na různé firemní akce, jako jsou kongresy nebo semináře. Úředníci by měli mít snažší přístup do účetnictví firem a pravomoc dávat jim pokuty. Česká televize před týdnem zdokumentovala, jak firma Actavis pozvala desítky lékařů na luxusní dovolenou do Egypta. Loni v říjnu Hospodářské noviny popsaly, jak společnost Apotex posílala urology za předepisování léků na safari do Keni. Šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka považuje za nejpřínosnější návrh na neočekávané návštěvy akcí, jež firmy pro lékaře pořádají.


Menší porcelánky na Karlovarsku mají problémy. První dvě přeruší od pondělka výrobu. Týdenní dovolenou dostali nařízenou zaměstnanci manufaktury Thun Studio v Lesově, podobně na tom budou i pracovníci v chodovské výrobně růžového porcelánu. Píše to Mladá fronta Dnes. Doma by tak dočasně měly zůstat zhruba dvě stovky zaměstnanců firem, jejichž mateřské firmy se ocitly v insolvenčím řízení. Zaměstnanci firem mají strach o práci. Neví, zda budou peníze na výplaty nebo porcelánka nadobro zavře. Problémy jsou i ve sklářství. Skupina Bohemia Crystalex Trading, která je od pondělí v insolvenčním řízení, je největším českým výrobcem užitkového skla. Zaměstnává přes 5000 lidí, majetkově propojená porcelánka Porcela Plus okolo 2000 lidí. Podle insolvenčních návrhů dlužily obě společnosti svým dodavatelům tři miliardy korun, dalších 1,8 miliardy představovaly úvěry. Součástí koncernu jsou například Sklárny Kavalier, poděbradské Sklárny Bohemia, Crystalex Nový Bor, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou či Karlovarský porcelán.


Úřední šiml opět řehtá ke zděšení soudných lidí, píše glosa Práva. Pracovnice Hospicového hnutí na Vysočině podala při návštěvě pacientce, týrané nesnesitelnou bolestí od nádoru mozku lék Sevredol obsahující morfium. Navíc v přítomnosti rodiny. Získala ho po jiné, už zesnulé pacientce, tedy legálně. Teď jí za to hrozí pětileté vězení kvůli nedovolenému držení omamných látek. Pečovatelka je prostě naivní. Správně by jednala, kdyby se na trpící vykašlala, nebo ji - šílící bolestí - poslala do ordinace pro recept, přesně podle zákona. Paní doktorka by se pak necítila přehlížena a nepráskla by pečovatelku krajskému úřadu, který to zase předal policii, která to vzala podle zákoníku přemýšlením se nezdržujíc. Předpisy jsou jistě rozumné, život ale přináší situace, které se do předpisů prostě nevejdou.


Jedna fronta na bagetu i na lístek na vlak. Takové přednosti má mít nový projekt, který České dráhy poprvé testují na nádraží v Říčanech u Prahy. Jak píší Lidové noviny, lístek na vlak je zde možné zakoupit v některých prodejnách potravin. Pokud se systém osvědčí, budou Říčany následovat i další menší železniční stanice v celé zemi. Zatím v Říčanech funguje i klasická pokladna. Po jednom dni provozu však lidé chodí pořád ke známému okénku.